Skocz do zawartości

Pozycjonowanie plus Adwords? Ma to sens?

bori79

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie? Mam kilka serwisów wypozycjonowanych na interesujące mnie frazy. Ruch z nich jest taki sobie, ale stabilny od lat.

Teoretycznie widzę że mógłbym go znacznie zwiększyć przy użyciu Adwordsa. Teraz pytanie czy taka kombinacja ma sens czy strzelę sobie samobója?

Czy jak googiel mnie dorwie to mi zaraz reszta fraz poleci, testował ktoś to kiedyś?

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Jak w temacie? Mam kilka serwisów wypozycjonowanych na interesujące mnie frazy. Ruch z nich jest taki sobie, ale stabilny od lat.

Teoretycznie widzę że mógłbym go znacznie zwiększyć przy użyciu Adwordsa. Teraz pytanie czy taka kombinacja ma sens czy strzelę sobie samobója?

Czy jak googiel mnie dorwie to mi zaraz reszta fraz poleci, testował ktoś to kiedyś?

Od maja zeszłego roku miałem stały budżet na AdWords. W listopadzie jak już wiedziałem co i jak wziąłem firmę do pozycjonowania. AdWordsy + pozycjnowanie chodziły do 15 maja, kiedy dla testu wyłączyłem AdWordsy. Różnicy nie ma, wręcz ruch organiczny wzrósł o 10%. Najważniejsze to tak ustawić frazy AdWords, żeby nie kolidowały w żaden sposób z organicznymi wynikami.

Ale ja się mało znam - jestem jeszcze świeży - to tylko moje obserwacje z ostatniego pół roku ;)

https://magiczne.seoisem.pl/kanibalizacja-r...y-synergia-sem/

https://www.ittechnology.us/szybki-rozwoj-k...ogle-analytics/

https://blog.performancemedia.pl/sem/czy-ad...ch-wyszukiwania

Może coś z tego Ci pomoże w odpowiedzi na pytanie :-). Ja z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że Adwordsy generują większy ruch niż organiczne, nawet jeśli mamy TOP1.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

ja adwordsy klientom aplikuje na starcie, kiedy nie są jeszcze wystarczająco wysoko w wynikach, a w przypadku projektów gdzie mają nietypowy produkt do sprzedania - cały czas, ale nie pod słowami kluczowymi ściśle, a do ściągania ruchu z konkurencji. Przykład - znajomy odpalił sklep z odzieżą stosunkowo nieznanej w Polsce firmy, więc nawet 1-2 pozycja w wynikach dotyczących tej firmy nic nie daje (nie ma kasy zeby się pozycjonować na najtrudniejszych frazach), więc zrobiłem mu ukierunkowaną kampanię adwords -> jako że handluje ciuchami rowerowymi to info pojawia się tylko na stronach rowerowych i jest powiązane z nazwami produktów konkurencji. Kampania się sprawdza bardzo dobrze, może nie ściąga jakiejś olbrzymiej ilości klientów, ale na te kilkaset osób które ściąga minimum 10% to kupujący.

Dobrze ustawiona kampania Adwords zawszę przyniesie korzyści. Stanowi doskonałe uzupełnienie działań SEO. Testowałem to wielokrotnie zarówna w sklepach Internetowych jak i na runku usług lokalnych.

Frazy na pewno nie polecą ! Sklepy już tak 3 rok funkcjonują i wszystko jest jak najbardziej OK.

Sredcznie Budowlane Zapraszam  Narzedziak24.pl

• 2 tygodnie później...

Ale dlaczego Google miałoby Cię dorwać?

Ważne tylko, żebyś się nie wyświetlał na 1 miejscu w Adwordsach na to samo słowo kluczowe, co np. masz 1 TOP w organicznych, bo szkoda płacić za kliknięcie. Poza tym, jak pamiętam naszą dużą kampanię dla operatora telefonów stacjonarnych to właśnie on się tak wyświetlał w 1TOP organicznie i w Adwordsach i Internauci prawie nie klikali w reklamy, ale przechodzili do wyników Googla.

Poza tym od lat stosuję Adwordsy dla Klientów, którzy się pozycjonują i nie było nigdy problemów.

manumedia-logo-B-2.jpg

Byłem kiedyś na takim niby szkoleniu z Adwords i prowadzący twierdził, że użytkownik dużo częściej wchodzi na stronę jeśli jest zarówno w linkach sponsorowanych jak i wynikach organicznych. Ile w tym prawdy nie wiem. Ja pozycyjonuję stronę i korzystam z Adwordsów.

Byłem kiedyś na takim niby szkoleniu z Adwords i prowadzący twierdził, że użytkownik dużo częściej wchodzi na stronę jeśli jest zarówno w linkach sponsorowanych jak i wynikach organicznych. Ile w tym prawdy nie wiem. Ja pozycyjonuję stronę i korzystam z Adwordsów.

No pewnie, ze dużo częściej, bo jest więsza szansa na wejście jeśli jest i tu, i tu :D

manumedia-logo-B-2.jpg

No pewnie, ze dużo częściej, bo jest więsza szansa na wejście jeśli jest i tu, i tu ;)

Właśnie wg niego zachodzi efekt synergii czyli, że 2+2=5 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności