Skocz do zawartości

Szukam pomysłu na rozwiązanie problemu z 301

brejku

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Postaram się dokładnie opisać sytuacje - mam nadzieję że i czytelnie.

Jest sobie domena stara.pl (przykładowa), którą pozycjonowałem i wykonałem. Domena ta należy do spółki która na dzień dzisiejszy rozpada się na 2 firmy. Jedna z tych firm zleciła nam wykonanie nowej strony, jej pozycjonowanie i umieszczenie jej na nowej domenie nowa.eu. Drugi współwłaściciel nas nie interesuje. Jako, że obie strony są o tej samej tematyce postanowiłem zastosować przekierowanie 301 i powiedzenie googlom że zmieniamy domenę. Stara.pl została podpozycjonowana jeszcze przed zmianą i efekty są naprawdę dobre. Wykonaliśmy nową stronę opartą na joomli (stara jest w html) i oddaliśmy klientowi. On oznajmił, że gadał z byłym współwłaścicielem i na domenie stara.pl musi być zrobiona prosta stronka w html o treści: spółka się rozpadła i linki do obu nowych firm. Taka sytuacje całkowicie wyklucza możliwość przelania linków na nową domene nowa.eu bo stara musi wisieć na googlu i informować. Szukam rozwiązania żeby wilk był syty i owca cała :) Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Myślałem o takim rozwiązaniu: na nowa.eu tworze strone html rozdzielają spółkę i umieszczam pod adresem np nowa.eu/rozdzielenie.html i na właśnie ten adres robie przekierowanie 301. Wtedy jak ktoś wejdzie na stara.pl zostanie przekierowany na nowa.eu/rozdzielenie.html i będzie mógł dokonać wyboru a jak ktoś na googlu znajdzie nowa.eu (które i tak już pozycjonujemy) to wejdzie czysto na stronę klienta. Boje się że takie rozwiązanie nie wypromuje nowa.eu a podstronę o rozdzieleniu. Co o tym sądzicie? Może ktoś miałby jakiś inny mądry pomysł jak podejść do problemu? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Mam jeszcze dwa pytania

1. Czy da się zrobić osobne przekierowanie dla botów, a osobne dla fizycznych odwiedzających. Boty stara.pl>nowa.eu , ludzie stara.pl>stara.pl/rodzielenie.html.

2. Link kanoniczny jest dobry lecz u nas jest problem z przekierowaniem, który opisałem wyżej.

3. Czy da się zrobić przekierowanie po czasie? np. ktoś wchodzi na stara.pl i po 60 sekundach jest przerzucany na nowa.eu

4. Tworzymy stron rodzielenie.html i umieszczamy ją w lightboxie, rozciągając do okna przeglądarki. Pod ramką z lightboxa robimy przekierowanie 301 na nowa.eu, pozostawiając otwartego lightboxa z rodzielenie.html.

Prosiłbym o komentarze do danych pomysłów.

Mam jeszcze dwa pytania

1. Czy da się zrobić osobne przekierowanie dla botów, a osobne dla fizycznych odwiedzających. Boty stara.pl>nowa.eu , ludzie stara.pl>stara.pl/rodzielenie.html.

Da sie ale to nielegalne

2. Link kanoniczny jest dobry lecz u nas jest problem z przekierowaniem, który opisałem wyżej.

ale to chyba jedyne rozwiazanie legalne ( nawet na głownej stronie z rozdzielenim mozesz dac canonicala do swojej nowej strony

3. Czy da się zrobić przekierowanie po czasie? np. ktoś wchodzi na stara.pl i po 60 sekundach jest przerzucany na nowa.eu

tak javascript

4. Tworzymy stron rodzielenie.html i umieszczamy ją w lightboxie, rozciągając do okna przeglądarki. Pod ramką z lightboxa robimy przekierowanie 301 na nowa.eu, pozostawiając otwartego lightboxa z rodzielenie.html.

tak sie nie da - jak zrobisz przekierowanie lightbox zniknie - chyba że podmiana kodu strony via javascript - ale to nie jest 301

Tak, takie przekierowanie mocy strony tylko dla robotów nazywa się Canonical.

Nie rozumiem, podałem Ci dobre rozwiązanie Twojego problemu z przekierowaniem i co jeszcze nie pasuje?

ale to chyba jedyne rozwiazanie legalne

Taka refleksja mnie naszła, kierowana do wszystkich.

Przestańcie używać zwrotów metody legalne / nielegalne w nawiązaniu do Google. 99% metod jest legalnych, co najwyżej mogą być nieakceptowane przez Google. Później pojawiają się kwiatki od klientów, czy nasze pozycjonowanie jest legalne.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności