Skocz do zawartości

ContentStream. Testowaliście? Wasze opinie…

Adkontekst

Rekomendowane odpowiedzi

5-15gr to gra warta świeczki. Żaden szanujący bloger, czy admin swojego portalu z treścią nie będzie sobie marnował powierzchni dla 15gr za klik.

Niby masz rację, że są to grosze, ale patrząc na realia ciężko liczyć na więcej. Dołączamy do jakiejś sieci, a jako zaplecze musimy korzystać właśnie z takich stawek CPC... Wyjątkiem jest AdSense które niestety nie chce już ze mną współpracować więc potrzebuję alternatyw. Przykładem niech będzie moje forum. Głównie nacisk kładę na sieć EvolutionMedia, ale mam wdrożony adkontekst jako imitacja działów na stronie głównej i tematów w działach. Zdecydowałem się na nich ponieważ sam mogę dopasować wielkość boksa i dowolnie go maskować. Niestety, cpc jest tu rzędu 5 groszy... Oczywistym jest, że przy takim wdrożeniu reklam kontekst nie ma aż tak dużego znaczenia i zamienił bym je na jakiekolwiek inne które będą tak samo wyglądały, ale wygenerują większy CPC. Przeszukując internet nie udało mi się znaleźć żadnej alternatywy. To samo jest w smartcontext i adkontekst intertext, reklamy nieinwazyjne, ale też cpc jest śmiesznie małe...

Reasumując: Mając forum z 1mln odsłon, 100k uu miesięcznie, a więc nieduże ciężko jest uzyskać ciekawe cpc z innej sieci niż AdSense, a co za tym idzie ciężko tu mówić o znaczących zyskach itp. Jeśli macie jakieś pomysły to podzielcie się nimi w tym temacie :)

Pozdrawiam!

5-15gr to gra warta świeczki. Żaden szanujący bloger, czy admin swojego portalu z treścią nie będzie sobie marnował powierzchni dla 15gr za klik.

Niby masz rację, że są to grosze, ale patrząc na realia ciężko liczyć na więcej. Dołączamy do jakiejś sieci, a jako zaplecze musimy korzystać właśnie z takich stawek CPC... Wyjątkiem jest AdSense które niestety nie chce już ze mną współpracować więc potrzebuję alternatyw. Przykładem niech będzie moje forum. Głównie nacisk kładę na sieć EvolutionMedia, ale mam wdrożony adkontekst jako imitacja działów na stronie głównej i tematów w działach. Zdecydowałem się na nich ponieważ sam mogę dopasować wielkość boksa i dowolnie go maskować. Niestety, cpc jest tu rzędu 5 groszy... Oczywistym jest, że przy takim wdrożeniu reklam kontekst nie ma aż tak dużego znaczenia i zamienił bym je na jakiekolwiek inne które będą tak samo wyglądały, ale wygenerują większy CPC. Przeszukując internet nie udało mi się znaleźć żadnej alternatywy. To samo jest w smartcontext i adkontekst intertext, reklamy nieinwazyjne, ale też cpc jest śmiesznie małe...

Reasumując: Mając forum z 1mln odsłon, 100k uu miesięcznie, a więc nieduże ciężko jest uzyskać ciekawe cpc z innej sieci niż AdSense, a co za tym idzie ciężko tu mówić o znaczących zyskach itp. Jeśli macie jakieś pomysły to podzielcie się nimi w tym temacie :)

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

Testowaliśmy... ;)

Wyświetlenia stron 24312

Suma kliknięć 69

średni CTR 0.2838%

eCPM 0.04

Zysk 0.92

Średni CPC 0,013

Przy takim CPC, moim zdaniem nie warto.

Brakuje w tych statystykach ilości unikalnych użytkowników.

Takie staty może wygenerować 1000 userów, a wtedy klikalność na poziomie 69 jest duża.

Co do innych pomysłów, to w adFreestyle jest nowa forma adNews imitująca post na forum lub zajawkę artykułu.

AdNews to format reklamowy zawierający tekst wraz z odnośnikami. Wydawca decyduje o kolorystyce boksu reklamowego, dzięki czemu reklama może wyglądać jak kolejny post na forum lub blogu. Maksymalna długość to 2000 znaków. Dozwolone są podstawowe tagi formatujące tekst.

AdNews - tania i skuteczna reklama zawierająca linki, imitująca post forum lub zajawkę artykułu.

tania i skuteczna reklama CPC kampanie reklamowe promocja stron

• 2 miesiące temu...

To ja się wypowiem od strony reklamodawcy, a raczej niedoszłego reklamodawcy. Na początku zadam pytanie. Ile trwa odpalenie kampanii reklamowej w CS, od czasu zgłoszenia się do was z prośbą o założenie konta reklamodawcy?

W moim przypadku musiałem wysłać klika wiadomości przez zakładkę kontakt, napisać parę komentarzy na pewnym blogu. Dopiero wtedy założyliście mi konto. W czwartek (6 grudzień) miała wystartować moja pierwsza kampania. I co? I znowu muszę tracić czas na wysyłanie ponagleń, na które w ogóle nie otrzymuje odpowiedzi.

W związku z powyższym mam kolejne pytanie.

Czy ja na pewno wybrałem odpowiednią sieć reklamową?

Czy ja na pewno wybrałem odpowiednią sieć reklamową?

Wątpię... :D

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Jasne lepiej wybrać system za 0,013 zł za klik... :D :D :D

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

@homoklikus

Mam wrażenie, że kwestie maili już sobie wyjaśniliśmy jakiś czas temu.. Jeśli chodzi o Twoją kampanię rzeczywiście wystartowała z opóźnieniem. W kanale RSS jak i bezpośrednio na stronie www ustawiona była blokada, która nie zezwalała naszemu "pająkowi" na analizę treści w nim zawartych. Na szczęście już sobie z tym poradziliśmy, a kampania ruszyła o czym Cię poinformowaliśmy mailem.

optymalizuj.adkontekst.pl - tu znajdziecie ciekawe porady i case studies dot. Adkontekst i ContentStream

@homoklikus

Mam wrażenie, że kwestie maili już sobie wyjaśniliśmy jakiś czas temu.. Jeśli chodzi o Twoją kampanię rzeczywiście wystartowała z opóźnieniem. W kanale RSS jak i bezpośrednio na stronie www ustawiona była blokada, która nie zezwalała naszemu "pająkowi" na analizę treści w nim zawartych. Na szczęście już sobie z tym poradziliśmy, a kampania ruszyła o czym Cię poinformowaliśmy mailem.

Rzeczywiście kampania ruszyła. Miło by jednak było, byście o wszelkich problemach informowali swoich klientów.

Z zasady mam tak, że jak zaczynam z jakimś systemem reklamowym to nawet jak jest niewypał (np. Afilo), to chcę dociągnąć do pierwszej wypłaty. Niestety, takowej... nie dożyję w ContentStream. Od 2. miesięcy mam CS testowo na - wg mnie - medialnej branży (mały blog motoryzacyjny, widget CS w głównym miejscu strony, ładnie wkomponowany wizualnie i merytorycznie nad menu) i zarobiłem 12 groszy (0,12 zł). Żeby jakoś to względnie miarodajnie porównać, to na tym samym blogu w tym samym czasie zarobiłem 25 zł z Advertorials i 10 zł z Prolinka. Masakra. Jak dobrze liczę przy takim tempie 100 zł do wypłaty uzbieram w... 2151 roku. Oczywiście w/w blog rozwijam, liczę, że liczba użytkowników i stawki się będą z czasem zwiększały. A co mi tam - jestem optymistą, odejmuję te 100 lat - na wypłatę liczę w 2051 roku ;)

• 6 miesięcy temu...

A jakich stawek się spodziewasz?

Jakie stawki Twoim zdaniem powinni ustawiać reklamodawcy, jeśli mogą kierować użytkowników wyłącznie do stron z treścią (portali, blogów), nie zaś do sklepów czy innych stron e-commerce'owych?

• 2 miesiące temu...

Ładny ECPM ;)

drobne różnice między zliczonymi odsłonami strony, a odsłonami boksów mogą np. wynikać z tego, że ktoś wchodzi na daną stronę i momentalnie wraca lub się przeklikuje dalej - więc czasem skrypt boksu może się nie wczytać. Jeśli masz co do tego wątpliwości napisz do nas na kontakt(at)contentstream.pl to przeanalizujemy dokładniej ten temat.

pozdr,

optymalizuj.adkontekst.pl - tu znajdziecie ciekawe porady i case studies dot. Adkontekst i ContentStream

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności