Skocz do zawartości

Google od 10 dni nie chce zaindeksować na nowo strony

Nesck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum po bardzo długiej nieobecności :D

Teraz wszyscy płaczą z powodu pand i pingwinów, a ja tu mam taki prozaiczny problem, który doprowadza mnie do szewskiej pasji.

na samym końcu jest wersja TL;DR, jednak jeśli ktoś jest ciekawy szczegółów to niech zacznie tutaj:

Sprawa wygląda tak. 10 dni temu uruchomiłem stronę na domenie kupionej rok wcześniej. Przez ten czas na domenie najpierw były reklamy godaddy, potem zwykły folder cgi-bin itp. Czyli pusto i bez pliku index.

Google zaindeksowało wtedy właśnie obecność tego folderu cgi-bin. Potem uruchomiłem właściwy serwis z ok 15 podstronami. Podlinkowałem wpisami na ok 5 podstronach wartościowych serwisów. Do tego doszły 2 linki w całych serwisach PR 4 i PR 3. Wg. cache, robot googla był na tych stronach, gdy były już te linki, czyli nie mógł ich przeoczyć

Stronę od razu zgłosiłem w Narzędziach Dla Webmasterów. Dodałem sitemap.xml. Wszystko to działo się w ciągu tygodnia, ale Google nadal nie chciał łyknąć serwisu. Przy "Błędach indeksacji" w "Narzędziach..." wyskakiwał błąd o braku pliku robots.txt. Nigdy tego pliku nie miałem na żadnej z kilkunastu serwisów jakie posiadam, a zawsze się indeksowały. Ale dodałem dobrze skonfigurowany plik robots.txt i i "z palca" wpisałem adresy do indeksacji w "Narzędziach...". Wpisałem dla testu 2 adresy podstron, kilka godzin później były w indeksie, ale główna i reszta podstron nadal "nie widzialna".

TL;DR:

w ciągu 10 dni:

- dodałem strone do "Narzędzi Dla Webmasterów",

- stworzyłem sitemap.xml i robots.txt

- zdobyłem conajmniej 5 linków na podstronach różnych wartościowych serwisów (PR5,6)

- zdobyłem 2 linki w całych serwisach (wszystkie podstrony) - PR4,3

- na wszystkich tych stronach był już google bot, mój link jest w ich cache

- poszła kampania w AdWords (choć nie wiem czy to ma znaczenie)

= strona nadal nie zaindeksowana na nowo (tzn. wyświetla się cache z 20 maja)

Panowie ma ktoś jakiś pomysł na to co się dzieje? Jak żyć?

"Myśl, myśl, myśl..."- Kubuś Puchatek

Powinno ja załapać lada chwila.

Dziś mija 11 dzień, dołapał jeszcze jedną podstronę. Czyli w sumie są 3 (strona główna nadal zaindeksowana z dnia 20 maja)

Chyba, że gdzieś blokujesz indeksacje.

W jaki sposób mogę to robić? Plik robots.txt (gdzie jest wyłączony tylko jeden subfolder) jest dobrze skonfigurowany.

Czy treść jest unikalna? Jest tam wystarczajaco duzo tresci czy tylko 3 obrazki i 2 zdania? Strona jest wartościowa dla google ?

główna - 500 słów, 2500 znaków, unikalna treść. Podstrony podobnie.

W "Narzędziach..." mam taki o to wykres:

zkg35y.png

Jak widać wcześniej każda próba zaindeksowania (kilka prób dziennie) kończyła się błędem, domyślam się, że to przez brak pliku robots.txt, ale on przeciez nie jest wymagany gdy chce się zaindeksowac caly serwis, więc nie wiem o co chodzi. Kilka dni temu dodąłem ten plik, widac na wykresie że próby w końcu zakończone powodzeniem, ale główna i wiekszość podstron nadal nie łyknięta.

Zobacz czy nie blokujesz w meta tagach, ja kiedyś zrobiłem taki numer z moim serwisem który aktualizowałem, bo wgraniu głównych templatek nie usunąłem wpisów NOINDEX, NOFOLLOW i za parę godzin serwis wyleciał w kosmos:) ale po odblokowaniu za kilkanaście godzin wszystko wróciło do normy.

Zobacz czy nie blokujesz w meta tagach, ja kiedyś zrobiłem taki numer z moim serwisem który aktualizowałem, bo wgraniu głównych templatek nie usunąłem wpisów NOINDEX, NOFOLLOW i za parę godzin serwis wyleciał w kosmos:) ale po odblokowaniu za kilkanaście godzin wszystko wróciło do normy.

Też myślałem o tym kilka dni temu, ale sprawdziłem - nie ma takiego meta-tagu

Umieść przycisk google+1 na podstronach i poklikaj. Powinieneś mieć "gości" od razu. Jakiś czas minie, zanim podstrony pojawią się w site:, ale G zindeksuje na pewno, chyba że rzeczywiścia masz coś skopane, może nawet w .htaccess. Chyba że strona jest postawiona na Wordpresie i domyślnie ma wyłaczone indeksowanie przez boty.

Umieść przycisk google+1 na podstronach i poklikaj. Powinieneś mieć "gości" od razu. Jakiś czas minie, zanim podstrony pojawią się w site:, ale G zindeksuje na pewno, chyba że rzeczywiścia masz coś skopane, może nawet w .htaccess. Chyba że strona jest postawiona na Wordpresie i domyślnie ma wyłaczone indeksowanie przez boty.

Pliku .htaccess nie ma. Co śmieszniejsze strona ma swoja stronę na G+ i twitterze co powinno całkowicie ją uwiarygonić w oczach Google. O tyle dobrego, że ostatnio z 3 zaindeksowanych podstron zrobiło się 9. Ale główna nadal z 20 maja. Nie mam pojęcia co mogę więcej tu zdziałać, ma ktoś jakieś pomysły?

Witam.

Właśnie GOOGLE coś kombinuje.

Moja strona spada od dwóch tygodni.

Pozdrawiam

PRACASTALA.PL

Chyba masz racje - przynajmniej moim nieprofesjonalnym zdaniem :D

Od 2-3 tygodni Google nie zliczylo mi ani jednego linku, mimo ze staram sie wpisac minimum 3-4 dziennie.

Szczerze mowiac, to nie jestem pewien czy od czasu czystki jaka Google zrobilo w maju (stracilem troche backlinkow)

Google zaliczylo mi jakikolwiek backlink. :P

Okej, po miesiącu google łyknął w końcu stronę główną i resztę podstron.

Gdyby ktoś miał taki sam problem:

- stwórzcie koniecznie plik robots.txt (teoretycznie jeśli chcemy zaindeksowac cały serwis to nie trzeba, ale w praktyce - to chyba jego brak był największą przeszkodą)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności