Skocz do zawartości

Prowadzenie firmy a brak paragonu przy zakupie

aleksandra

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam takie nurtujące pytanie. Trochę nie na temat..., ale no cóż...

Kupiłam ostatnio parę butów przez internet i jak się okazało... nie dostałam paragonu, tylko inny dowód zakupu z nazwą modelu buta, rozmiaru oraz roszczeniami w przypadku gdyby zachciało mi się reklamacji...

Moje pytanie jest dlaczego nie dostałam PARAGONU ? Czy firma wystawia sobie paragon na niższą cenę i w ten sposób nie wykazuje żadnych dochodów ? I w ten sposób unika płacenia podatku i vatu ?? Np. kupiło od producenta za 50 zł i sprzedało mi za 50 zł. Bo na to mi wygląda... Kupiłam u tej firmy wiele par butów i za każdym razem nie dostałam paragonu, więc na pewno nie jest to przypadek...

Bo drugie na dowodzie zakupu, który ja otrzymałam też nie ma podanej ceny, za ile te buty kupiłam...

czy ktoś może mi to wytłumaczyć ?

czy takie działanie jest legalne czy może znów wykorzystanie jakiejś luki w prawie ?

p.s. firma działa na skalę całej Polski, była nawet raz w dzień dobry tvn...

Herkules, dowodem zakupu może być nawet potwierdzenie płatności kartą...

aleksandra, prawdopodobnie sprzedawca zwolniony jest z obowiązku posiadania kasy fiskalnej. reguluje to rozporządzenie MF

Wysokość limitów zwalniających z obowiązku ewidencjonowania na kasie fiskalnej

Ustawodawca zwolnił z obowiązku posiadania kasy podatników, którzy rozpoczęli sprzedaż w 2012 roku, z tymże limit po przekroczeniu którego należy założyć kasę fiskalną wynosi dla nich 20 000 zł.

Zwalnia się od obowiązku posiadania kasy również podatników, którzy rozpoczęli sprzedaż w latach ubiegłych, ale do tej pory nie powstał wobec nich obowiązek ewidencjonowania na kasie. Dla tych podmiotów limit wynosi 40 000 zł.

Do limitu wliczana jest sprzedaż netto – gdy firma jest podatnikiem podatku VAT, w przeciwnym wypadku brane są pod uwagę kwoty brutto.

[e] dodałaś post do niewłaściwego działu - mod Cię ubije :P

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Według tego artykułu https://www.fiskalne.org/kiedy-musze-kupic-kase-fiskalna.html

każdy będący płatnikiem powinien mieć kasę fiskalną, a ich sprzedaż detaliczna na pewno przekracza 40000 zł

Herkules, dowodem zakupu może być nawet potwierdzenie płatności kartą...

aleksandra, prawdopodobnie sprzedawca zwolniony jest z obowiązku posiadania kasy fiskalnej. reguluje to rozporządzenie MF

Wysokość limitów zwalniających z obowiązku ewidencjonowania na kasie fiskalnej

Ustawodawca zwolnił z obowiązku posiadania kasy podatników, którzy rozpoczęli sprzedaż w 2012 roku, z tymże limit po przekroczeniu którego należy założyć kasę fiskalną wynosi dla nich 20 000 zł.

Zwalnia się od obowiązku posiadania kasy również podatników, którzy rozpoczęli sprzedaż w latach ubiegłych, ale do tej pory nie powstał wobec nich obowiązek ewidencjonowania na kasie. Dla tych podmiotów limit wynosi 40 000 zł.

Do limitu wliczana jest sprzedaż netto – gdy firma jest podatnikiem podatku VAT, w przeciwnym wypadku brane są pod uwagę kwoty brutto.

no to proszę o przenieisenie ;P

Może rachunek jest do pobrania na stronie sklepu? Firma jest zarejestrowana w Polsce? Najlepiej zapytaj ich czemu kolejny raz nie załączyli paragonu.

Masz na myśli firmę na "F", która robi buty "dedykowane" pod klienta? Jeśli tak to może być różnie z obowiązkiem posiadania paragonu (kreatywny księgowy może to podciągnąć pod działalność artystyczną albo inną uprzywilejowaną podatkowo).

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Jeśli firma prowadzi wyłącznie sprzedaż wysyłkową (sklepy stacjonarne odpadają), każda transakcja przeprowadzona jest za pośrednictwem zgłoszonego konta bankowego (przesyłki pobraniowe z płatnością przesyłane na adres a nie na konto odpadają) to nawet w przypadku przekroczenia "magicznej" bariery sprzedaży w wysokości 40.000 w dalszym ciągu nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej. Dowodem transakcji jest dowód sprzedaży wystawiany przez sprzedawcę (na żądanie klienta faktura VAT). Na takiej zasadzie prowadziłem sprzedaż internetową przez 2 i pół roku, a około rok po zamknięciu działalości miałem w tym zakresie kontrolę urzędu skarbowego, która właśnie miała na celu sprawdzenie czy powinienem rejestrować sprzedaż za pośrednictwem kasy fiskalnej i z kontroli wyszedłem obronną ręką.

Prywatne pozycjonowanie - blog dla osob, które pozycjonują samodzielnie swoje strony.

ok, dzięki teraz już rozumiem, ale czy w takiej sytuacji można robić tak jak napisałam, że kupuje od dostawcy za 50 zł i sprzedaje za 50 zł i nie wykazuje żadnego dochodu ??

Jeśli firma prowadzi wyłącznie sprzedaż wysyłkową (sklepy stacjonarne odpadają), każda transakcja przeprowadzona jest za pośrednictwem zgłoszonego konta bankowego (przesyłki pobraniowe z płatnością przesyłane na adres a nie na konto odpadają) to nawet w przypadku przekroczenia "magicznej" bariery sprzedaży w wysokości 40.000 w dalszym ciągu nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej. Dowodem transakcji jest dowód sprzedaży wystawiany przez sprzedawcę (na żądanie klienta faktura VAT). Na takiej zasadzie prowadziłem sprzedaż internetową przez 2 i pół roku, a około rok po zamknięciu działalości miałem w tym zakresie kontrolę urzędu skarbowego, która właśnie miała na celu sprawdzenie czy powinienem rejestrować sprzedaż za pośrednictwem kasy fiskalnej i z kontroli wyszedłem obronną ręką.

i czy jak już mam kasę fiskalną, to czy mogę zrezygnować z niej na rzecz sklepu internetowego - sprzedaż wysyłkowa ??

, że kupuje od dostawcy za 50 zł i sprzedaje za 50 zł i nie wykazuje żadnego dochodu ??

A ja zapytam. Jaki w tym interes?

i czy jak już mam kasę fiskalną, to czy mogę zrezygnować z niej na rzecz sklepu internetowego - sprzedaż wysyłkowa ??

Nie. Jeśli masz już kasę fiskalną to nie możesz z niej zrezygnować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności