Skocz do zawartości

Banowanie po IP czy po DNSach?

kamil1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to w końcu jest z tym banowaniem?

Ja dostałem parę dni temu bana na stronki z podczepionym statlinkiem gold, strony z unikalnymi tekstami, ale raczej bełkot:) Wszystkie miały ten sam IP i ten sam DNS. Zastanawiam się czy google "jechało" po IP czy po DNS?

Czy zdarzyło się komuś dostać bana na zbiór stron rozrzuconych na kilka IP, ale w obrębie jednego adresu DNS (tak jak to praktykuje się na seo hostingach)? Bardzo proszę o wypowiedzi osób, które faktycznie zderzyły się z tym problemem w praktyce (snucie domysłów raczej chyba nikogo nie interesuje...).

lecą najpierw po DNSach, dla tego zróżnicowanie DNSow na spamach to podstawa podstaw, po IP wycinają ale to raczej jak dedykowane wtedy cały VPS, czy dedyk leci.Nigdy nie spotkałem się za przypadkiem zęby na szared IP wycięło po IP.

u mnie dodatkowo brało pod uwagę w jakiś sposób datę rejestracji.

Np. 100 domen rejestrowanych po 25 w partiach co miesiąc, te same dane dns hosting skrypt. Bany też leciały w odstępach kilku tygodni za każdym razem na całą rejestrowaną pojedynczą paczkę.

dymna.jpg

Dzięki za odpowiedzi.

Jak w takim razie poustawiać poprawnie DNSy aby google nie znalazło powiązania między stronami? Załóżmy, że mam hosting seo z wieloma adresami IP, dla każdej strony chciałbym podpiąć inny DNS. Skąd wziąć taki DNS, trzeba samemu sobie gdzieś postawić? Będę bardzo wdzięczny za krótkie wyjaśnienie jak to ugryźć.

Na każdym IP postaw osobny DNS i w ten sposób podpinaj domeny.

A mógłbyś napisac troszkę jaśniej? Jestem trochę zielony w obszarach sieciowych :D

Tzn jak mam postawić osobny dns? Mam konto na iswift i tam dostałem pulę kilku IP i jeden DNS, który wbijam w panelu domeny.

Tzn jak mam postawić osobny dns?

Jeśli rejestrujesz w ovh domeny, to można zostawić je na ich domyślnych dns i ustawiasz tylko rekord A na IP, które ustawiłeś na seohostingu czy sharedzie dla tejże domeny. Tak samo robisz subdomeny. Dodajesz dla nich rekordy A osobne, każda na wybrane IP.

Wszystko zmieniasz w Strona główna> Serwer wirtualny>Domeny & DNS>Strefa DNS. Ps. w AZ.pl też to masz.

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

• 2 tygodnie później...

tak jak powiedział @elsajko, dnsy możesz ustawić standardowe dla rejestratora np na droppedzie ns1.aftermarket.pl ns2.aftermarket.pl,. lub az.pl ns11.az.pl ns12.az.pl i wtedy tylko przekierowywujesz wpis w dnsach A na adres IP serwera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności