Skocz do zawartości

SOTE, IAI, Magento, Presta, cStore, Shoper... Co wybrać?

Igloczek

Rekomendowane odpowiedzi

Xann reklamę robi, ale konkretnej oferty nie zaproponował :P

Na tych 10 tysiącach w ciągu 9 miesięcy zarobię (albo i nie) na porządne dedykowane rozwiązanie, mocno z pompą i większym marketingiem. Wygląda to tak, że do końca roku jestem na umowie o pracę w innej firmie i nie zamierzam z tego rezygnować, co oznacza, że każda zarobiona w nowej firmie złotówka jest odkładana na rozwój (w przyszłym tygodniu kupujemy maszyny i chcę zacząć sklep, żeby szybko się zwróciło). Asortyment to ten sam przedmiot tylko w różnych opcjach kolorystycznych/graficznych itd, mam już część oprogramowania do tworzenia i prezentacji asortymentu, generowanie zdjęć "real photo", opisów, tagów etc... dlatego jest mi cholernie potrzebny import/export produktów (csv). Do każdej opcji jest mi potrzebna oddzielna podstrona ze względu na seo, dlatego nie dam do wyboru opcji z menu. W ogóle mógłbym zrobić jednopoziomową stronę z napisem "Zamów dowolny przedmiot z dowolną grafiką", ale jaki miałbym odzew z gogli? Ile sprzedał bym takiego towaru? Więc właśnie. :) Cały pomysł opiera się na odpowiednim użyciu słów kluczowych i pozycjonowaniu, reszta to tylko jakiś środek do osiągnięcia tego celu.

Zdaję sobie sprawę z tego, że używając gotowca nie uzyskam 100% pokrycia moich potrzeb, ale coś się będzie działo i będę miał podstawę do atakowania innymi torami niż google. W przyszłości prawdopodobnie będę potrzebował informatyka na etacie (lub outsource) przez jakiś czas, żeby porobił mi wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami, na razie niestety niemożliwe.

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chciałem właśnie założyć sklep na shoperze wykupując wersję standalone, ale przeczytałem umowę i... mają zapis o tym, że są administratorami danych osobowych moich klientów i bla bla bla, mogą robić z danymi co chcą. To jest ogromna wada takiego rozwiązania. Jestem w tym zielony i zdawało mi się, że jak kupuję skrypt i stawiam na własnym serwerze to nie mają dostępu do danych moich klientów, a tu proszę!

Zerknij na regulamin - tam chodzi o to że § 7 Polityka Prywatności dotyczy Serwisu czyli www.shoper.pl wg definicji z §2.
Nie zbierają woich danych.

Ja mogę jedynie polecić shopera a odradzić babranie się w 'darmowe sklepy' bo potem słucham historii jak to modyfikacje kosztowały 2-3x więcej niż licencja na jakiś SaaS.

Shoper jest zarówno jako SaaS, jak i instalacja na własnym serwerze. Niektóre aplikacje jak PrestaShop rozwijają się wielokrotnie szybciej niż te płatne. Nie oznacza to, że darmowe są naprawdę darmowe. Trzeba dodać ksoszty modyfikacji, moduły itd. Dodatkowo dochodzi kwestia dostosowania po każdorazowym, większym update softu. Niestety shoper (wiem z doświadczenia) jest w wielu kwestiach bardzo ubogi, rozwija się bardzo powolnie (choć się rozwija). We wrześniu zapowiadano wersję RWD. Do tej pory licencje wolnostojące (nie SaaS) nie mają nawet panelu w RWD. Wersja SaaS ma od kilku dni panel w RWD, ale nikt nie ma FO w RWD. Tak więc ponad pół roku trwa u nich wdrażanie panelu w RWD, mimo iż we wrześniu twiedzono, że prace BO w RWD są na ukończeniu. Cóż, widać takie standardy e-commerce w Polsce. Na całe szczęście PrestaShop się rozwija całkiem nieźle, do tego dochodzi magento, które za jakiś czas będzie w wersji 2 (obecnie jest wersja dev71).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności