Skocz do zawartości

Kurs tworzenia od podstaw ?

mogila

Rekomendowane odpowiedzi

Kurs ma wiele wad i wiele zalet, można o tym duskutować godzinami.

Faktem jest też, ze kursów istnieje mnóstwo i to nawet nie za 1.500 +VAT, a całkiem za darmo.

Wg mnie o wiele lepszym rozwiązaniem byłby troszke inny podział for. Bo przyznacie, że przy takim ogromie informacji - postów i tematów - jest ciężko się połapać. Tak samo wyszukiwarka w wielu wypadkach po prostu się nie sprawdza. Trzeba być już dobrze zapoznanym z metodami skutecznego wyszukiwania, zeby ją w pełni wykorzystać.

Wpiszmy np. "przekierowanie 301". Wyświetlą się wtedy wszystkie tematy, w których użytkownicy piszą np.: "Wpisz w wyszukiwarke >przekierowanie 301< i poczytaj. To już było".

Wg mnie należałoby forum troszke rozdrobnić. Kurs byłby wtedy nie potrzebny, myśle, bo informacje byłyby w sposób bardziej przejrzysty rozmieszczone.

Po prostu należy sobie zadać pytanie - jakie problemy pojawiały się na forum najczęściej i najczęściej się powtarzały. Zdradze wam, ze przeczytałem cały dział "Dla początkujących". Tak, cały. Zajęlo mi to trzy tygodnie i oczywiście - zasób wiedzy mam z całą pewnością większy. Jednak wszystkiego też nie jestem w stanie zapamiętać (robiłem nawet notatki z całego działu), więc muszę zadać pytanie.

Do czego zmierzam: jednym z najczęstszych problemów, nawet wśród wyjadaczy jest problem Sandboxa. Ludzie którzy nigdy nie wpadli do sandboxa nagle mają problemy z pozycjonowanymi stronami i nie wykluczając możliwości nałożenia przez Google filtra, pisza o tym na forum. I powstają tematy jeden po drugim, w efekcie ciągle jest powtarzane "to już było" - i teraz częśc jest w "Dla początkujących", część w "Google".

Było zapotrzebowanie na dział "Katalogi" gdzie omawiane są sprawy związane z samymi katalogami, to ja proponuje też stroworzyć dział "Sandbox" (może jako subforum "Google") gdzie by się powrzucały wszystkie tematy poruszające te zagadnienie z przyklejonym na czele. Bo wg mnie jest zapotrzebowanie na taki dział i bardzo by on odciążył działy, w których te tematy występują.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ryane

Sandbox – Mityczny filtr który znacznie obniża pozycje strony pod wiele fraz.

wzięte ze https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=17891

słownika Małego pozycjonera, tylko trzeba klinkac na blog MMP

w pełnie się zgadzam z tą definicją.

dlatego uważam że nie ma sensu robić o tym mitycznym filtrze osobnego działu.

pomocne jest FAQ wpisane przez Michała dawno temu, a teraz słownik rozwijany przez MMP dla początkujących.

Fakt że forum się rozwija i już osiągneło taką wielkość ze nie ma prostego sposobu pogrupowania wszystkich zawartych informacji.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

jimmi, nie rozumiem w jakim celu przytoczyłeś definicje sandboxa pod którą potem uznałeś, że dlatego nie warto robić osobnego działu. Myślę, że "katalog" też można zdefiniować, a jednak jest taki dział.

Też się mogę zgodzić z tą definicją, ale jaki to ma związek z powstaniem działu?

Pamiętasz jak kiedyś, dawno temu wygladały fora dysksyjne? Strona główna takiego forum była po prostu spisem (albo drzewem) wymieszanych i nieposegregowanych tematów. Właściwie tylko ktoś kto był na bierząco, mógł się w tym wszystkim połapać.

Potem wymyślono sposób, dzięki któremu administrator mógł podzielić swoje forum na działy (inaczej nazywane też forami). Niedawno doszły nawet subfora, ale ja akurat zwolennikiem subfor nie jestem.

Teraz od admina zależy jak on tę możliwośc podzielenia forum wykorzysta. Pewnie zgodzisz się ze mną, ze najlepszy podział to podział tematyczny. Taki również stosujecie tutaj, ale wg mnie, troszkę niekonsekwentnie.

Fakt że forum się rozwija i już osiągneło taką wielkość ze nie ma prostego sposobu pogrupowania wszystkich zawartych informacji.

Z całym szacunkiem, ale tym się zupełnie nie zgadzam. Forum się nie rozwija, ono się rozrasta. Rozwój to proces zmian, przeobrażeń, a nie wzrost wielkości, objętości, czy jakiejkolwiek innej wartości. Zatem to tylko admin może rozwijać forum, przy pomocy moderatorów i użytkowników.

Pracę admina można obrazowo porównać do pracy ogrodnika. Stawiacie najpierw forum, czyli zasadzacie np. żywopłot. Na początek promujecie forum, czyli stosujecie nawozy, podlewacie. Cały czas próbujecie zapanować nad szkodnikami. Potem forum już nie wymaga promocji, a Wy musicie zająć się optymalnym rozwojem, czyli przestajecie je podlewać, bo doskonale wykorzystuje wodę pozyskaną z opadów. Za to musie je przycinać, by równo rosło.

Na tym etapie musicie właśnie dbać o równe przycinanie - czyli optymalny podział forum, który ułatwi wyszukiwanie i samo przeglądanie informacji.

Nie zgodzę się też z tym, ze nie jest to proste. Owszem nie takie hop siup, ale po analizie najbardziej obleganych działów (nie pomijając jednak tych mniejszych) i przemyśleniu pewnych kwestii, można spokojnie znaleźć rozwiązanie i zrobić opytmalny podział, bez większego trudnu. Trzeba na tylko poświęcić na to trochę czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności