Skocz do zawartości

[prywata] Markowe Komputery - Co O Nich Sądzicie?

Mev

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli markowy komp to tylko cos w stylu Della, HP itp. Vobisy i inne to poprostu kompy poskladane tak samo jak w malych sklepach komputerowych - nic wiecej :)

UPDATE: U mnie szkole maja cale stado Compaq z celeronami 400 i z tego co widzialem maja jeszcze plomby :nonono: Wytrzymale diabelstwa :)

Pozdrawiam

Jurdziol

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Postaw obok siebie notebook'a DELL czy IMB i najnowszą ACTINĘ :-} Wniosek jest taki, jeśli szkoda Ci kasy i chcesz posiadać komputer rodem z odpustu i lubisz ryzyko (bedzie dzialac, nie bedzie) kup noname, jeśli wolisz stabilność i estetykę wybierz markowy.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Sprawa jest prosta:

1. jesli zalezy ci na szybkim serwisie, dlugiej gwarancji i niezawracania sobie glowy "sprzetem" kup markowe stacje

2. jesli lubisz dlubanine z PCtami, nie zalezy ci na zewnetrznym supporcie technicznym i masz czas na samodzielne skladanie/rozbieranie/naprawianie stacji - wybierz skladaki

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

Franek zgadza się o ile mówimy o komputerach przenosnych :).

One wszystkie oferują podobne parametry techniczne lecz ich wydajność jest bardzo różniąca.

Lecz przy komputerach biurkowych za wydane 3500 na firmowy zlozysz duzo lepszy zestaw mając troszkę oleju w głowie i znajomości podzespołów.

Lamtopa raczej samemu nie złożysz :tease: wiec jak chce sie miec dobry to musi być firmowy.

Ja np uznaje taka kolejnosci przenosnych:

1. DELL :) bo mam i nie moglbym go dac na 2 / benchmarkujac stacjonarke o tych samych parametrach zegara :) stwierdzilem ze laptop osiaga od 40-70% wieksza wydajnosc - zalezy od testu i wykonywanych zadan

2. TOSHIBA

3. FUJITSU

4/5 IBM/HP

gdybym miał kupować teraz lapta to wybierałbym pomiedzy dwoma pierwszymi

Wniosek jest taki, jeśli szkoda Ci kasy i chcesz posiadać komputer rodem z odpustu i lubisz ryzyko (bedzie dzialac, nie bedzie) kup noname, jeśli wolisz stabilność i estetykę wybierz markowy.

Ciekawe stwierdzenie. Tak zwany markowy sprzęt, to wg Ciebie nalepka firmy składającej, więcej plomb i dłuższa gwarancja? Tylko tym się różni od "noname". Co z tego, że ten drugi może być droższy, szybszy, stabilniejszy i lepiej dopasowany do użytkownika, który to kupował...

Ja taki mam i nawet nie chcę wiedzieć ile ten komputer mnie kosztował. Co pewien czas dokupuje, lub wymieniam podzespoły. Czy jest jakiś "markowy", który na to zezwala?

4/5 IBM/HP

Czemu IBM i HP na szarym końcu? Wg mnie są one w ścisłej czołówce z DELL.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Witam,

Mam w domu Compaq i jestem bardzo zadowolony, ma juz swoje lata ale nigdy nie bylo zadnych problemow, jest mega stabilny i nawet WinXp tego nie zmienia.

Jezeli zalezy Ci na pewnosci i stabilosci to wybierz firmowoke type, IBM, HP-Compaq, Dell

Jezeli masz duzo czasu i sie znasz lub znasz kogos kto sie zna, to zmontuj sobie kompa na najlepszych komponetntach i tez powinno byc ok.

--

Marek

Ciekawe stwierdzenie. Tak zwany markowy sprzęt, to wg Ciebie nalepka firmy składającej, więcej plomb i dłuższa gwarancja? Tylko tym się różni od "noname". Co z tego, że ten drugi może być droższy, szybszy, stabilniejszy i lepiej dopasowany do użytkownika, który to kupował...

Ja taki mam i nawet nie chcę wiedzieć ile ten komputer mnie kosztował. Co pewien czas dokupuje, lub wymieniam podzespoły. Czy jest jakiś "markowy", który na to zezwala?

Markowy to nie z nalepką, przecież dałem jako przykład Actinę, która składa "markowe" komputery. Komputery z samą nalepką to sa właśnie noname. A codo dokupywania i wymieniania części to podobnie z samochodami, jeden kupi audi i będzie tylko olej wymieniał a drugi kupi poloneza i bedzie mu dokładał spojlery, filtry stożkowe, wydech itp.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Nietrafione porównanie. Mój "poloneż" jest droższy od niejednego "audi".

Poza tym chyba nie rozumiemy się z tym wymienianiem podzespołów. Średnio co 2 miesiące jest premiera nowego sprzętu. Po roku czasu jest w czym wybierać - nowe procesory, mobo, karty graficzne, dyski - co chcesz w zasadzie.

Ja kupię i wymienię, "bo mam taki kaprys", a Ty będziesz się cieszyć, że masz jeszcze 4 lata gwarancji na sprzęt?

Mój rekordowy uptime, to ponad 34 dni, a to tylko dlatego, że dokupiłem pamięć RAM... Średnio co 2-3 tygodnie robię restart jak już muszę. Mam same markowe rzeczy w środku, bo wiem czego mi trzeba i co kupić.

obrazek.jpg

Jeżeli chodzi o komputery stacjonarne, nie widzę praktycznie żadnej przesłanki, która skłaniałaby mnie do zakupu tzw. markowego komputera. Najważniejszą zaletą składaka jest możliwość dowolnej modyfikacji zestawu. Bawiło mnie strasznie, jak kumpel musiał latać do serwisu, gdy dokupił sobie np. nagrywarkę DVD, jest to cholernie niewygodne. Poza tym - ile razy spotkaliście się z potrzebą choćby podpięcia drugiego twardziela od znajomego? Kupiliście nowy program graficzny i trzeba dołożyć ramu... znowu wizyta w serwisie...

Składak jest o wiele wygodniejszy, mamy swobodę w jego montażu i modyfikacji konfiguracji. Nie musi być wcale mniej stabilny i wydajny, jeżeli ktoś się choć trochę na tym zna. Poza tym uważam, że maxymalnie 5% użytkowników komputera wykorzystuje wszystkie jego możliwości. Mówicie o różnicy wydajności, a i tak przeciętny komp służy do buszowania po sieci i gry w pasjansa.

Dłuższa gwarancja? Być może, ale co z tego. Dla profesjonalisty, osoby zarabiającej na życie przy kompie (a takich nas tutaj większość) komp sprzed 4 lat jest praktycznie bezużyteczny. Technika idzie nieustannie naprzód i najnowsze oprogramowanie wymaga coraz to więcej.

Osobiście mam bardzo dobre doświadczenie ze składakami. Złożyłem nie jeden i nie dwa zestawy rodzinie czy znajomym i do tej pory nie zdarzyła się żadna reklamacja :) Jeżeli ma się jakie takie pojęcie o tym wszystkim, to żadne firmówki nie są absolutnie potrzebne.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Ja kupię i wymienię, "bo mam taki kaprys", a Ty będziesz się cieszyć, że masz jeszcze 4 lata gwarancji na sprzęt?

A ja nie jestem zboczony na tym punkcie, mam sprzęd już drugi rok (notebook) a stacjonarkę trzeci i nic w nich nie grzebałem, bo działają tak jak chcę. Jak zaczną mi nie odpowiadać kupię nowe, proste. Kto ma czas na zabawę to niech się bawi, tuninguje, zmienia. Ja cenię sobie stabilność. Co do poloneza to jak jesteś blacharzem to kupujesz takie auto w ciemno, bo jak cos wyskoczy to sobie sam zrobisz. Nie ma się czym podniecać, dla mnie noname komputery są na równi z ciuchami z targu. Powiedz jeszcze, że nigdy nie wku*** się jak dokupiłeś jaką część i nie była ona kompatybilna zdrugą częścia w twoim komputerze, bo tamta była bardziej kompatybilniejsza. Nie wierzę w takie bajki, ale nikt sie do tego nie przyzna, ze jego komputer/samochod/telefon/aparat jest do xxxx, mało jest ptaków co srają na własne gniazda.

Hellz dlatego tez napisałem przenosny rozumiem ale nie stacjonarny

Co do Poloneza a AUDI

To nie jest tak że kupujac skladaka kupuje POLONEZA

Te porownianie zupelnie nie pasuje

KUPUJAC SKLADAKA moge kubic trabanta ale mogę kupić ROYCA składanego recznie.

I właśnie wydana kase na to "AUDI" mogę sam złożyć SUPER SPRZĘT.

Po 1 dowolnośc konfiguracji po 2 elastycznosc doboru marki pod względem kazdego z podzespolu.

Zakladajac że kupujesz AUDI - masz do wyboru silniki AUDi, ja kupujac skladaka mam do wyboru o wiele wiecej silników.

Tak więc w nie jednym domu nie jeden składak bije na głowe ten przysłowiowo markowy sprzet.

I nie dlatego że dokładamy do niego spoylery.

Bo i do tego firmowego nalezaloby duzo spoylerow dolozyc.

Przykładowo składak: koszt 1100 zł

PIV 2,66 GHZ - krecony do 3 GHZ - skladany 4 msc temu - win XP - jedyny powod restartu x2 nowa instalacja + brak zasilania, chodzi 24/h 7 dni w tygodniu

SATA 80 GB

PLYTA ASUS

RAM 512 MB - kości POLSKIE WILKA

WIATRAK

NEDZNA OBUDOWA DOBRY ZASILACZ

CHŁODZENIE - ALCU PENTAGRAM 80 mm

- temparatura w stresie max 50 C, odpoczynek 35 C, obroty 1800

w zyciu zaden firmowy za taka kase nie dałby mi taki parametrów.

Drugi za kwote 1300 świeże składanie:

AMD ATLON 64 3000+ - podkręcony do 3200

wiatraki jeszcze oryginalny (ale to się zmieni :-) )

SATA 80 GB

Płyta ASUS

RAM 756 MB - WILK

DOBRY ZASILACZ

SUMUJAC - skladaki można swobodnie modernizować, grzebać, taktować a jako coś się spali :) to wymienić.

I ZADNEGO SKŁADAKA którego składałem nie zamieniłbym na markowy sprzęt bo każdego swojego składaka uważam za markowy i uważam że mało który "MARKOWY" za identyczne pieniądze ani stabilnością ani komfortem nie dorówna składakowi.

A po 2 kto powiedział ze komputery NONAME są mniej firmowe ? wręcz odwrotnie dość często wyposażone są w podzespoły taki producentów którzy wyspecjalizowali się np.

w produkcji dobrych płyt - ASUS

RAM - Kingston

HDD - Raptor Wester Digital

Chłodzenie - np ZALMANA

ZASILACZ - Yesico, Chieftec, Tagan

I dlaczego taki komputer na bazie takich podzespołow ma zostać uznany za gorszy ?

Drugi za kwote 1300 świeże składanie:

Mój procesor tyle kosztował... Drogi ten mój polonez musi być...

Mnie jest potrzebna wydajność oraz swobodna rozbudowa. Jak człowiek nie wie z czego komputer jest zbudowany, to kupuje gotowe zestawy.

obrazek.jpg

EDDY ja wymienialem te tanie by pokazac :) ze za małe pieniazki mozna zlozyc calkiem dobry sprzet

za D830 placilem cos ponad 1400 zł ale tam juz szanujac to co wydałem :) dałem wiatraczek zalmana choć zestwa z raptorem i 1 GB ramu Kingstona na bdb płycie asusa wyniosł 3500 po rabacie.

Dlatego pisałem że można złożyć bardzo zróżnicowany sprzęt wcale nie wydając dużo.

A co do D830 to żałuje zakupu do dzisiaj. Mogłem złożyć 2 osobne zestawy gdzie wydajność łączna byłaby dużo wyższa.

Franek czasu :) siadam analizuje - 2 godziny wiem co chcę.

30 min zamawiam

30 min max składam

3 godziny marnuje na złożenie więc zakładając że składa się kompa na rok to nie jest wiele czasu.

Choć nie wyobrażam sobie jakbym co miesiąc czegoś nie wymienił - bo technologia idzie tak że komputer bez modernizacji przez rok staje się dla mnie zacofany - ale oczywiście części starych nie wywalam, skladam lzejsce sprzety ktore wedruja po rodzinie badz do pracy biurowej.

A tu mój skladany P IV2,66 i jego dosc tanie chłodzenie bo 60 zł ale jaka cisza.

pentium.jpg

u gory wiatraczka widac ze musialem go lekko zmodernizowac ;) bo nie bylo miejsca.

A tutaj fakt dlaczego nie kupie wiecej Pentium :)

bo w AMD okazalo sie że mam duzo wieksza wydajnosc i duzo nizsze temperatury

amd.jpg

Można za małe, można za duże, ale jak ktoś mówi, że jego trzyletni firmowy komputer jest lepszy, to sorry...

Ostatni procesor miałem wyjatkowo przez 2 lata, bo nic innego nie było na rynku wartego uwagi.

Obecnie mam Athlon X2 3800+ i myślę, że zostanę z nim również przez 2 lata.

Skoro już się chwalę, to dam fotę moich bebechów;)

obrazek.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności