Skocz do zawartości

Szantażysta zarezerwował domene

Gość Voyager

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie rozumiem po co taki temat, jesli bylbys zainteresowany .pl bys sobie ją zarejestrował za 60zł/2 lata. Nie chciałeś i ktoś ją wziął - działanie do przewidzenia, a teraz lament, że ktoś śmiał zarejestrować/zarezerwować ...

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Przeczytaj temat. To nie tak do końca.

Jeśli nazwa firmy jest w miarę unikalna i zrobiłby przekierowanie na konkurencję to być może mozna by to podciągnąć pod czyn nieuczciwej konkurencji.

Ale zakładam, że tak tylko gada.

B

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

@ Jehowy dobrze mówi, jezeli ktoś działa w PL to w pierwszej kolejnosci rejestruje domene PL a nie EU, a jeżeli jej nie rejestruje to pretensje moze miec tylko do siebie.

SFM Filtry - wysokiej jakości filtry powietrza do systemów wentylacji i klimatyzacji.

W naszym sklepie internetowym filtry powietrza do wentylacji kupisz szybko, tanio i bezpiecznie.

centrale telefoniczne Siemens, Panasonic, Slican

@ Jehowy dobrze mówi, jezeli ktoś działa w PL to w pierwszej kolejnosci rejestruje domene PL a nie EU, a jeżeli jej nie rejestruje to pretensje moze miec tylko do siebie.

Dokładnie tak jakbym ja gdzies chciał kupić pewnego dnia dom czy mieszkanie bo się tu urodziłem a później po roku ktoś by mi chciał go sprzedać juz drożej, niestety, ale takie prawa rynku.

Na moje nikt kto wciska takie kity, nie wyda specjalnie kasy by przekierować na konkurencję. Przecież nawet te 10 zł to jakaś strata. Poczekaj spokojnie do końca okresu rezerwacji i od razu kupuj żeby mieć z głowy, na pewno będzie wolna.

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

Nie rozumiem po co taki temat, jesli bylbys zainteresowany .pl bys sobie ją zarejestrował za 60zł/2 lata. Nie chciałeś i ktoś ją wziął - działanie do przewidzenia, a teraz lament, że ktoś śmiał zarejestrować/zarezerwować ...

Nie ja nie chciałem bo to nie moja firma a przy obecnej domenie trwają od 6 lat i początkowo zakres działalności był europejski dopiero od 2-3 lat jest stricte na terenie naszego kraju.

I raczej porównanie do domu jest niezbyt na miejscu bo domena z nazwą firmy to jednak nazwa firmy która jest unikalna a domy mogą być takie same.

• 5 miesięcy temu...

ja nie mam problemu myślę że wygram każdą sprawę z nieuczciwym rejestratorem (specyficzna nazwa i hasło)

ja właśnie chciałem wykupić domenę konkurencji i przekierować ją na moją. Chciałem kupić com.pl oni maja pl. Czy jest to niezgodne, przecież mogłem o nich nie wiedzieć

przegrasz w sądzie jeśli tam mają hasła które dawno promują !!

@kokodżambo bo za free i wyjątkowo profesjonalnie można przecież w sieci poczytać...

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Czy ktoś z was miał taką sprawę ? Bo widzę wiele wyniosłych wypowiedzi jak to można z czymkolwiek iść do sądu. Proszę was, albo sądu nie widzieliście na oczy albo znacie inny świat, który chętnie poznam.

Po pierwsze trzeba znaleźć prawnika, który ogarnia sprawy związane z internetem. A potem trzeba trafić na sędzie, który ogarnia cokolwiek. Wierzcie mi może pierwsze jest możliwe ale drugie to prawdziwy hazard. Jest problem ze sprawami o weksle, faktury itd. a co dopiero o domeny. Na profesjonalną obsługę sądową możecie liczyć dopiero w wyższych instancjach (o ile w ogóle).

Kiedy rozprawa się zaczyna, prawem jest sąd do którego decyzji nie idzie się odwołać. WIĘKSZOŚĆ spraw, które trafia do apelacyjnego kończy się jeszcze przed rozprawą pismem o nieuzasadnionym odwołaniu lub, że instancja podtrzymuje wyrok. Jeśli ktoś wskaże mi sąd i sędzie gdzie poprowadził taką sprawę i wygrał to będę całował po rękach + wycofam wszytko co powiedziałem.

Kolejna kwestia dotyczy kwoty o jaką walczymy... Pamiętajcie, że sprawy sądowe do tanich nie należą i większość sporów z przyczyn czysto ekonomicznych nie jest rozwiązywanych.

Po pierwsze trzeba znaleźć prawnika, który ogarnia sprawy związane z internetem. A potem trzeba trafić na sędzie, który ogarnia cokolwiek. Wierzcie mi może pierwsze jest możliwe ale drugie to prawdziwy hazard.

Masz bardzo nikłe pojęcie o tym, co piszesz.

albo znacie inny świat, który chętnie poznam.

Proszę bardzo:

https://www.dns.pl/spory.html

Sporów o domeny było multum, przykładowe wyroki znajdziesz w sieci.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

W sieci znajdziesz tyle samo absurdalnych wyroków co sprawiedliwych. Aby sprawa trafiła do sądu polubownego musi zostać skierowana przez sąd powszechny (sąd polubowny jest jednostką nie państwową). Więc albo strony się umówią na rozwiązanie tak tej sprawy albo w sąd zarządzi mediację - w tym drugim nie wiem jak to wygląda od strony praktycznej.

Nie mówimy o sporach o naruszeni znaku towarowego bo te sprawy są proste...

Post pisałem z praktycznego punktu widzenia. Zresztą co do kosztów sądowych, które już są wystarczającą przeszkodą dla większości przypadków, moje "nikłe pojęcie" nic na to nie poradzi :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności