Skocz do zawartości

Szantażysta zarezerwował domene

Gość Voyager

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek p - a miałeś okazję brać udział w sporze gdzie była mowa o naruszeniu znaku towarowego?

Tzn piszesz że to sprawy proste więc chyba jest ku takim słowom podstawa więc podziel się doświadczeniem bo go nie mam :)

Koszta pokrywa strona przegrana jeżeli mowa o pozwie cywilnym ale do momentu ogłoszenia wyroku ty je niestety ponosisz a później odzyskujesz przez komornika ( no chyba że sprawa karna - te są "darmowe" :))

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie do końca jest tak że do momentu ogłoszenia wyroku ponosi koszta osoba która wnosi pozew. Po pierwsze do czasu uprawomocnienia wyroku, po drugie można pisać o umorzenie kosztów i jak się dobrze udokumentuje dlaczego chcesz umorzenia wniesienia pozwu sąd na to przystaje, wiem z własnego doświadczenia.

Z tego co wiem to kiedyś Edyta Górniak chciała wykupić domenę .eu czy .com - Oczywiście okazała się zarejestrowana przez jakiegoś fana który prowadził tam bloga na temat tej osoby. Chyba 10.000 zł zapłaciła za tą domenę (nie pamiętam dokładnie więc kwoty proszę się nie czepiać). Według mnie wina leży wyłącznie po stronie klienta, ale nie o to tutaj się rozchodzi ale o rozwiązanie sprawy na Twoją korzyść.

Ja bym zrobił tak samo jak radzi to adamaszek - Olej temat i wykupisz domenę jak wygaśnie i po sprawie. Szybsza droga niż włuczenie się po sądach i liczenie na korzystny wyrok sądu.

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

W przypadku gdy domena zostanie przekierowana na strony konkurencji, tak jak wcześniej już mówiono, można to podczepić pod czyn nieuczciwej konkurecji.

Jeżeli sobie postawi na tym portal, nic nie zrobisz.

Pytanie, czy Twoja marka jest znaną i klienci wchodzą na stronę wyszukując nazwy firmy. Jeżeli tak, to jeżeli faktycznie zostanie zarejestrowana, dodaj ją do przechwycenia i monitoruj internet, czy przypadkiem nie pojawi się w serpach na nazwę firmy.

Podejmij jednocześnie kroki nad zastrzeżeniem nazwy firmy jako znaku towarowego. To w przyszłości ułatwi Ci postępowanie w takich sprawach.

Nie do końca jest tak że do momentu ogłoszenia wyroku ponosi koszta osoba która wnosi pozew. Po pierwsze do czasu uprawomocnienia wyroku, po drugie można pisać o umorzenie kosztów i jak się dobrze udokumentuje dlaczego chcesz umorzenia wniesienia pozwu sąd na to przystaje, wiem z własnego doświadczenia.

Ale mówisz o umorzeniu kosztów wniesienia pozwu?

Nie słyszałem aby była taka możliwość no chyba że mówisz o sytuacji gdzie udokumentujesz brak pracy itp. to wtedy jest to możliwe i też się z tym spotkałem.

Generalnie jak wygrasz sprawę idziesz po uprawomocnieniu do komornika a dalej on odzyskuje należność.

Na miejscu autora jednak zebrał bym wszystkie dowody i udał się zgłosić szantaż do KMP. Nawet jak sprawę umorzą to ten kto zgłasza ma prawo wglądu do akt i tym sposobem może ustalić dane i adres zamieszkania owego szantażysty choć wydaje mi się że sprawa jest do wygrania.

Niekoniecznie trzeba udokumentować brak pracy. Ja miałem przypadek gdzie wniosek o umorzenie kosztów uzasadniłem tym że to co zarabiam wydaję na utrzymanie swoje i rodziny itp. i opłata za wniesienie pozwu byłaby dla mnie zbyt dużym wydatkiem. Nie dołączałem żadnych zaświadczeń, piszę o dwóch pozwach i w obu przypadkach nie było problemu z umorzeniem kosztów. Jeden pozew był przeciwko ZUS, a drugi przeciwko osobie prywatnej prowadzącej działalność gospodarczą.

• 1 miesiąc temu...

Do nas dzwonili już 2 razy z propozycją 'pierwokupu' domeny z jakąś tam końcówką. Za drugim razem trochę już mnie to zdenerwowało więc po przekazaniu co sądzę o ich 'interesie' gość szybko się rozłączył. Mam nadzieje, że chociaż w tej 'firemce' wykreślą mnie z listy adresowej.

Wszystko w Warszawie - fryzjer wilanów - pełen zakres, ubezpieczenie samochodu, domu, mieszkania, firmy. ubezpieczenia na Bemowie - tu nas znajdziesz - zapraszam do kontaktu ubezpieczenia w Wilanowie Zapraszam

• 1 miesiąc temu...

Do nas dzwonili już 2 razy z propozycją 'pierwokupu' domeny z jakąś tam końcówką. Za drugim razem trochę już mnie to zdenerwowało więc po przekazaniu co sądzę o ich 'interesie' gość szybko się rozłączył.

Dobra reakcja. Nasi klienci również zgłaszali, że dostawali telefony z podobnymi "ofertami", w mediach też sporo piszą o takich oszustwach. Miejmy nadzieję, że ten szum pomoże i ludzie przestaną się nabierać.

Aktualne promocje na domeny i hosting. | Blog o domenach, który da się czytać.

@up

Macie sporo rynku. Pomyślcie o poradniku na temat takich ofert i próby wyłudzania pieniędzy.

Myślę, że wiele osób z chęcią podlinkowało by taki projekt, choćby dlatego by nie wyjaśniać każdemu klientowi o co chodzi :D

Dzisiaj miałem spotkanie z klientem. Przykład podręcznikowy. Domena sprawdzana przed zakupem, po paru minutach już zajęta. Domena zupełnie z sufitu. Nie występuje to słowo w Internecie. Gość z 600 zł zszedł na 300 zł. Poradziłem Klienowi rezygnację z zakupu. Niech kupi .com czy eu. Firma cwaniaków nikomu innemu tego nie sprzeda:) Mam też jednak przemyślenie że to trochę nie etyczne, nie dać zarobić innym :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności