Skocz do zawartości

Legalność dodawania stron do katalogu firm z danymi kontaktowymi

klemensZeSklerozą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanko, które mnie dręczy. Może koledzy z forum znają odpowiedź.

Czy wolno mi do mojego bezpłatnego katalogu firm dodać firmy, bez pytania ich o zgodę? Dane o firmie mogę pozyskać z ich strony internetowej - nazwę, opis, adres i dane kontaktowe (www, email, telefon). Czyli darmowa reklama, poprzez wpis firma nic nie traci, a tylko zyskuje linki.

Oczywiście katalog moderowany, bez syfu i nielegalnych treści.

Czy jest to legalne przetwarzanie danych, ktore firma umieściła na swojej stronie internetowej, czyli w miejscu ogólniedostepnym dla wszystkich. Czy też nie wolno mi tego zrobić, dopóki firma wyrazi na to zgodę.

Dziękuje!

Nawet skleroza nie usprawiedliwia cię z braku wpisu o wykorzystaniu darmowego kodu do katalogu!

Zawsze możesz zrobić tak:

- wysłać email do danej firmy z stroną z wpisem czy wyrażają zgodę - jeśli nie to skazujesz;

- zamieścić info o pochodzeniu danych i że jak ktoś sobie ni życzą prosisz o kontakt celem ich skasowania;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dane firmowe możesz umieszczać bez zgody, jeżeli są to dane osoby prywatnej to nie

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Dane firmowe możesz umieszczać bez zgody, jeżeli są to dane osoby prywatnej to nie

Pewnik? Nie chciałbym, by mi ktoś groził prokuraturą... Niby za free reklama, ale konkurencja nie śpi...

Chyba, że dodawać samemu firmy i jak Mion zasugerował wysyłać maila z akceptacją.

Dla świętego spokoju tak pewnie zrobię, ewentualnie pogrzebię gdzieś w prawniczych tekstach.

W sumie jako administrator katalogu administruję też danymi firm, więc też należy się dowiedzieć, czy prawo nie nakłada na nas jakichś obowiązków.

Nawet skleroza nie usprawiedliwia cię z braku wpisu o wykorzystaniu darmowego kodu do katalogu!

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Jesli dodasz ich duzo z opisami z ich stron to bedzie duplicate ,

Co innego dane kontaktowe, a co innego teksty ze strony, więc jak będzie pobierał "na żywca " opisy "o firmie" to faktycznie będzie DC, ale w tym wypadku dla jego strony, a nie źródła.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dane adresowe - jako dane jawne można zamieszczać bez zgody.

Opis - to nie tylko problem DC. Opis to utwór w rozumieniu prawa autorskiego - a za naruszenie praw autorskich może spotkać również odpowiedzialność karna jak i cywilna.

Trzeba pamiętać, że zgodnie z interpretacją GIODO z tego roku, dane osób prowadzących działalność gospodarczą podlegają pod ustawę o ochronie danych osobowych.

Oczywiście w przypadku spółek prawa handlowego nie ma żadnego problemu.

Trzeba pamiętać, że zgodnie z interpretacją GIODO z tego roku, dane osób prowadzących działalność gospodarczą podlegają pod ustawę o ochronie danych osobowych.

Oczywiście w przypadku spółek prawa handlowego nie ma żadnego problemu.

Masz rację. Dzwoniłem dzis do GIODO i Pani potwierdziła, chociaż dane firmowe podane na ogólnie dostępnej stronie to jednak trzeba uzyskać zgodę na podanie ich w innym miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności