Skocz do zawartości

First link counts a kategorie pod wpisami na blogu

Rekomendowane odpowiedzi

Poszerzając swoją wiedze o długim ogonie, trafiłem na ten materiał:

z którego dowiedziałem się, że drugi i kolejny link do tej samej podstrony a szczególnie takie jak "czytaj dalej" należy oznaczyć jak NOFOLLOW.

Doczytałem się nawet, że istnieje taka zasad jak First link counts.

W związku z tym, mam do Was bardziej doświadczonych kolegów pytania:

- jak to się ma do bloga a konkretniej do tego, że na blogu jak mam menu z kategoriami (podkategoriami) a później pod wpisami mam też w szablonie link do kategorii i podkategorii - czy te linki powinny być no follow? Czytajac blogi spotkałem się nawet z opiniami, że do linkowania wewnętrzego nie warto stosować nofollow jeśli chodzi o wartościowe wpisy, bo nofollow używa się tylko do "podejrzanych stron".

- zainstalowałem na blogu bradcrumbs - nie wiem czy poprawnie napisałem, chodzi o okruszki. Pierwszy link do strony głównej jest już tytułu bloga, drugi z menu na "Strona główna" a trzeci byłby z breadcrumbs na Jesteś tutaj: Strona główna albo Jesteś tutaj: NazwaBloga.pl. Czy według tej zasady First link counts mam w menu na strona główna dać NOFOLLOW i tak samo w breadcrumbs?

Linki typu "czytaj dalej" na pewno warto dać nofollow, jeśli są inne, "lepsze" do danych podstron (czyli np. tytuł wpisu).

Co do linków do kategorii, to moim zdaniem nie, ponieważ te linki i tak będą identyczne, czy to z menu, czy to z okruszków, czy to z wpisu. Zawsze masz anchor "nazwa kategorii".

Do strony głównej i tak Ci prawdopodobnie zliczy najpierw tytuł bloga, reszta nie jest aż tak ważna. W breadcrumbs możesz go powtórzyć, zwłaszcza jeśli nazwa bloga jest frazą która Cię interesuje. Z nofollow bym nie przesadzał, wiele to nie zmieni.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności