Skocz do zawartości

Strona wyrzucona z indeksu - indeksacja śmieci...

Rekomendowane odpowiedzi

@Beerbant po kilku piwach to się nawet na źdźble trawy zatańczy :D

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Podepnę się pod ten temat. Moja strona również ostatnio ostro poleciała w wynikach na wszystkie najważniejsze frazy. Jest to sklep internetowy, podobnie jak u autora tematu na prestashop. Adres sklepu to: outbreak.pl . Sklep był linkowany głównie z ręcznie dodawanych, unikalnych opisów w katalogach moderowanych, a także w mniejszym stopniu z linków z profili czy for internetowych. Nigdy nie były stosowane SWL-e. Treść na stronach sklepu jest w 100% unikalna, wszystkie opisy pisane przeze mnie. Sklep na takie frazy jak męskie portfele, damskie portfele, męskie torby, męskie torby na ramię, damskie portfele skórzane, męskie portfele skórzane i parę innych znajdował się w TOP10. Ok. tygodnia czasu temu część fraz wyleciała zupełnie poza TOP100, męskie portfele i męskie portfele skórzane pojawiają się na 3 stronie, niektóre z innych fraz, które znacznie spadły też gdzieś w 100-ce się mieszczą. Poza tym widzę, że wyniki na te frazy ogólnie się dosyć pozmieniały pojawiły się nowe stronki w TOP-ie, a niektóre z tych co były wcześniej również zniknęły. Na wysokich pozycjach zaczęło się też pojawiać trochę syfu, jak np. na frazę damskie portfele na 5-tym miejscu:

h**p://www.ryneklodzki.pl/ogloszenia/lodzkie/ubrania-bizuteria-buty-akcesoria-i-dodatki-portfele/0/

czy na frazę męskie torby na ramię na 2-gim miejscu:

h**p://allout.blox.pl/2012/02/MESKA-TORBA-NA-RAMIE.html

Zanim te moje frazy tak bardzo poleciały dodawałem wpisy do takiej listy katalogów: https://allegro.pl/mu...2395737707.html Dodałem wpisy do ok. 30 z nich (czyli 30 linków w tytule plus 2 lub 3 linki w treści), wszystkie linkowane słowa kluczowe to były właśnie te, które teraz poleciały. Na niektóre inne frazy, których ostatnio nie pozycjonowałem, jak np. modne dodatki strona została na swoich dawnych miejscach. Zasadniczo mam przede wszystkim takie pytanie czy pisać do właściciela tej nadmienionej listy katalogów o pousuwanie tych wpisów i ponownie zgłosić stronę czy też przyczyna może być inna.

Jak w panelu dla webmasterów nie było nic o "wykryciu nieekologicznych linków prowadzących do witryny" to pozostaje napisać list z podziękowaniami do tego pana i do tego pana , uprzedzając pytanie o forum google dla webmasterów mogę napisać, że zostaną udzielone standardowe odpowiedzi :

"przespamowane frazy, słowa , nagłowki, title, zawartość portfeli i itp" rada jaka zostanie udzielona to pisanie i umieszczanie poematów lirycznych wierszem o użytkowaniu portfeli , ich roli w życiu społecznym ludów pustynnych oraz wpływie na rozrodczość krokodyli nilowych....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@bartes1987 Ostatnio za dużo dodałeś linków w krótkim czasie. 300 linków w ciągu jednego dnia to za dużo, oczywiście nie linkuj tylko na jedną frazę, dodajesz stronę do 2/3 katalogów dziennie i stopniowo zwiększasz

Gorąco zachęcam do zajrzenia na mojego bloga Web News, gdzie możecie przeczytać wiele ciekawych artykułów na temat nowych technologii, sprzętu oraz oprogramowania.

Nie wiem czy sytuacja sklepu dancemat.pl może być porównywana do tej z outbreak.pl - w dancemat praktycznie nigdy nie było ŻADNYCH działań związanych z pozycjonowaniem poprzez katalogowanie, linkowanie. Strona była dodana do może 8 katalogów, wpisy w katalogach były unikalne, wszystkie związane z matami do tańczenia i prezentami.

Trzon strony dancemat stanowią prezenty - ze szczególnym uwzględnieniem mat do tańczenia. Jest też kilka unikalnych artykułów o matach do tańczenia. Wiele opisów było unikalnych. Moim zdaniem jedynym problemem było zaindeksowanie przez google 2000 podstron, których nie ma. Tak mi się wydawało skoro strona tylko rosła w ostatnim czasie i nagle doszło do błedu związanego z brakie robots.txt i sitemap. I wtedy google sobie poszalało... Sam już nie wiem co myśleć...

Odnośnie natomiast tańczenia na kamerze szpiegowskiej - w sklepie z matami do tańczenia jest kilka specjalnych kategorii dedykowanych matom, artykuły o matach itp, wpisy w katalogach o matach - pozostałe produkty są dodatkowe - jako drobne gadżety, prezenty itp. Czy to zakazane? Nietematyczne? Ale czy wszystko MUSI być tematyczne?

Na niektóre inne frazy, których ostatnio nie pozycjonowałem, jak np. modne dodatki strona została na swoich dawnych miejscach. Zasadniczo mam przede wszystkim takie pytanie czy pisać do właściciela tej nadmienionej listy katalogów o pousuwanie tych wpisów i ponownie zgłosić stronę czy też przyczyna może być inna.

Nie usuwaj tych wpisów, szkoda energii.

Czemu przekierowujesz userów z głównej domeny "/" na "/glowna" ?

Skojarz frazę, którą podałeś (modne dodatki) z tytułem strony głównej :)

zwróć uwagę na ukośniki (/)na końcu adresów - np outbreak.pl/6-torby i outbreak.pl/6-torby/

zwróć uwagę na ewentualne duplikaty kategorii

np: https://goo.gl/0BYCs

W mojej opinii tagi może całkowicie usunąć, niczemu nie służą.

Opisy produktów masz fajne.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Panda

To samo miałem powiedzieć, miałem to samo, dodałem same katalogi od PR6 w górę przeanalizowałem katalogi, które nie istnieją, poprawiłem sitemapę, poprawiłem współczynnik odrzuceń i działa teraz lepiej niż było na kluczowe hasła jestem nawet 2-3 oczka wyżej :P

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Dziękuję za odpowiedzi.

@bartes1987 Ostatnio za dużo dodałeś linków w krótkim czasie. 300 linków w ciągu jednego dnia to za dużo, oczywiście nie linkuj tylko na jedną frazę, dodajesz stronę do 2/3 katalogów dziennie i stopniowo zwiększasz

Ok, wiem. Dziennie dodawałem wpisy do max. kilku katalogów. Raczej rzadko zdarzało się aby dziennie zostało zaindeksowanych więcej niż 10-20 nowych linków. 300 linków, o których piszesz to zapewne wynik z 25 czerwca z MajesticSEO. Nie wiem skąd wziął się na tym wykresie taki skok tego dnia. Nawet gdyby zaindeksowało mi wtedy 10 katalogów z linkiem w tytule i 3 w treści to dałoby to 40 linków wpisy dodawane w tamtym okresie były dodawane chyba do 2 kategorii więc razem byłoby 80 linków, nie mam więc pojęcia skąd wzięło się te 300.

Przy okazji czy ktoś może mi wyjaśnić taką kwestię. W narzędziach dla webmastera, w linkach do twojej witryny pokazuje mi w źródłach największej ilości linków niektóre katalogi z bardzo dużą ilością linków od nich. Mam np. na 1-szym miejscy katalog seoognisty z ilością 371 linków, do katalogu mam dodany wpis z dwoma linkami w treści w trzech kategoriach. Skąd wzięło się te 371 linków?

Czemu przekierowujesz userów z głównej domeny "/" na "/glowna" ?

W preferencjach SEO & URLs w panelu Presty opcja automatycznego przekierowania do kanonicznego url-a była opisana jako rekomendowana więc kliknąłem TAK. Rozumiem więc, że lepiej żeby tego przekierowania nie było?

zwróć uwagę na ukośniki (/)na końcu adresów - np outbreak.pl/6-torby i outbreak.pl/6-torby/

Czy mogę prosić o jakieś bardziej szczegółowe wyjaśnienie tych dwóch powyższych kwestii?

Czy mogę prosić o jakieś bardziej szczegółowe wyjaśnienie tych dwóch powyższych kwestii?

outbreak.pl/6-torby/ i outbreak.pl/6-torby to dwie różne podstrony dla google takiak ht*p://www.outbreak.pl/ i ht*p://outbreak.pl/

Zastosuj przekierowanie :)

Gorąco zachęcam do zajrzenia na mojego bloga Web News, gdzie możecie przeczytać wiele ciekawych artykułów na temat nowych technologii, sprzętu oraz oprogramowania.

W preferencjach SEO & URLs w panelu Presty opcja automatycznego przekierowania do kanonicznego url-a była opisana jako rekomendowana więc kliknąłem TAK. Rozumiem więc, że lepiej żeby tego przekierowania nie było?

Nie wnikałem w szczegóły, ale skoro obie wersje dają status 200, czyli są dostępne, to należy to poprawić.

heretyk, o 05 lipiec 2012 - 11:52, powiedział:

No niestety, ten mały ukośnik może być przyczyną powstania duplikatu.

Podstrony kategorii mogą być również powielone w inny sposób, np. 6-torby/ , 6-torby?noredirect=1

Duplikatów szukaj w GWT, na podstawie podwójnych meta tagów :)

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Ok, wiem. Dziennie dodawałem wpisy do max. kilku katalogów. Raczej rzadko zdarzało się aby dziennie zostało zaindeksowanych więcej niż 10-20 nowych linków. 300 linków, o których piszesz to zapewne wynik z 25 czerwca z MajesticSEO. Nie wiem skąd wziął się na tym wykresie taki skok tego dnia. Nawet gdyby zaindeksowało mi wtedy 10 katalogów z linkiem w tytule i 3 w treści to dałoby to 40 linków wpisy dodawane w tamtym okresie były dodawane chyba do 2 kategorii więc razem byłoby 80 linków, nie mam więc pojęcia skąd wzięło się te 300.

Z tego co zauważyłem ostatnio, Majestic ma jakieś masowe update`y w okolicach 25 co miesiąc, pewnie to dlatego. nie sugerowałbym się tym tak bardzo.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Ok, czyli żeby uniknąć duplicate content z powodu wersji adresów z/bez slasha muszę zastosować przekierowanie 301, tak? Nigdy tego wcześniej nie robiłem więc poproszę o małą pomoc. Znalazłem w google jak to zrobić. Dodałem do pliku .htaccess:

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_URI} !(.*)/$

RewriteRule ^(.*)$ https://outbreak.pl/$1/ [L,R=301]

Po tym zabiegu po wejściu na stronę sklepu poznikały mi wszystkie miniaturki zdjęć na listach produktów w kategoriach, po próbie przejścia natomiast na stronę któregokolwiek z produktów pojawia się biała strona z tekstem:

Moved Permanently

The document has moved here.

EDIT:

Jeszcze jedno pytanko. W narzędziach dla webmasterów w kategorii optymalizacja - udoskonalenia HTML pojawia mi się sugestia poprawienia powtarzających się tagów tytułowych. Reczywiście na mojej stronie bardzo wiele produktów ma takie same tagi tytułowe. Czy tak rzeczywiście nie powinno być? I jak duże ma to znaczenie?

Zależy ile masz powtarzających się tagów na pewno nie jest duża, ale optymalizacja witryna jest potrzebna. Zobacz na aktualizację w majesticseo swojej strony 800 linków wciągu jednego dnia teraz masz największa przyczynę swoich spadków.

2,401 linków z tego 975 usuniętych

Przecież 80 linków dziennie to też dużo, nie znam dokładnej historii ile dodajesz ale rób to stopniowo codzienne zwiększaj sobie co 2 dni zwiększaj sobie o 2 linki, lepiej miej niż więcej :)

Też się podepnę odnośnie 301.

Mam domenę root : domena.pl która ma 301 na www.domena.pl ( która jest wykrywana jako subdomena) czy tak powinno być czy to zamienić?

Zauważyłem też w MS że jest jeszcze jeden typ z https://www i wszystkie te 3 adresy pokazują rózne wyniki w MS?

I co teraz linkować tylko ten z www?

Reklama w internecie - baza firm - katalog firm + seomaster script

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności