Skocz do zawartości

[prywata] Laptop do Domu

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, od trzech lat pracuję na Acerze TravelMate 630, z prockiem P4 1.4, pół giga ramu i matrycą SXGA+. Przeżył sporo, i działa. Nie narzekam za mocno.

Miałem porównanie ze sprzętem IBM (laptoki za pięciocyfrowe sumy), Fujitsu-Siemens i HP. I absolutnie nie mam żadnych kompleksów.

Proszę uprzejmie nie pluć na Acery ;-)

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wszystko sie psuje a w tej branzy to opinie krazace po ludziach to w zasadzie totalne bzdury :)

pamietam czas jak mialem az 3 hdd samsungi bodajze 2,1GB... kazdy dostal badow po jakims roku.. rozna partia, rozne czasy kupna. samsung totalny chlam. a pare lat pozniej mieli dobre dyski. potem sensowne monitory. roznie bywa.

co do lapkow to mialem juz 3 toshiby, nawet takie mocno wysluzone (firmowe) i wszystkie swietnie sie sprawialy.

Każdy zachwala to co ma lub to na czym pracował. Ja miałem do czynienia z IBM, Dell, Toshiba, Fujitsu Siemens, Acer i ostatnio Aristo - każdy ma swoje plusy i minusy, gdzie w większości trzeba dopłacić za napis np: DELL na obudowie. Najważniejsze to zwrócić uwagę na prędkość obrotową dysku, bo w laptopach jest to bardzo ważne a na pewno parametry są słabsze niż w stacjonarnych PC. Oczywiście w laptopach ważna jest też pamięć i obecnie przy zakupie to minimum 1GB. Ja mam w laptopie 512 MB i już mi się muli a nie używam laptopa do gier. Bardzo ważne, a nie każdy na to zwraca uwagę to porty np: USB czy nie ma za blisko obok siebie. Są różne modele, gdzie np: 4 porty są obok siebie i powstaje problem jak chcemy podłączyć do USB kilka urządzeń na raz...taka pierdółka a może przysporzyć niezły kłopot. Długość trzymania baterii też jest ważna, choć niekiedy zdarza się, że w ofertach podwyższają ten parametr. Cenne uwagi możesz uzyskać również na forum o laptopach.

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

Aż wstyd się przyznać, ale pierwszego laptopa w życiu kupiłem dopiero kilka tygodni temu. Ściślej, coś prostego i taniego - Acer TravelMate 2410 w dosyć przeciętnej wersji.

Nawet nie znam jego dokładnej konfiguracji, laptopy są już tanie jak barszcz, więc brałem z półki to co mi wpadło w oko i nie miało karygodnych parametrów. Warto zastanowić się, czy aby do podstawowych zastosowań laptopa (teksty, trochę grafiki, odrobina multimediów) nie wystarczy generalnie wszystko co jest na rynku.

Moim zdaniem tak - w moim przypadku nie ma to większego znaczenia czy nowe cudo będzie miało 512MB czy 1GB pamięci, 80 czy 40GB dysku, itp. I tak przecież ma tylko wyświetlać parę zdjęć na krzyż i umożliwić mi pracę jak nie mam dostępu do kompów stacjonarnych - teoretycznie do tego wystarczyłoby już Pentium 75 w Win98.

Później w praniu wyszło, że wygodniej byłoby gdyby miał wbudowaną bezprzewodową sieciówkę, bo na Necie przez WI-FI póki co nie pociągnie się większej porcji danych. Ten laptop akurat nie miał - dokupiłem, a mogłem kupić trochę droższy z sieciówką. W moim wypadku także przydało się wyjście RGB (jak patrzyłem, nie każdy miał), żebym mógł raz na jakiś czas pracować na plazmie, jak już na ekranie nic nie widzę. :)

Zrób po prostu listę funkcji jakie będzie pełnił, określ minimalne parametry, przejdź przez sklep, odkreśl te modele które nie spełniają wymogów, a z pozostałych wybierz optimum między ceną a designem/wygodą obsługi (układem).

A TravelMate który kupiłem jest przyjemny, póki co (odpukać) działa i mogę z (póki co) czystym sumieniem go polecić. :)

Pozdrawiam, J.

jak już kilka osób wspomniało, kup sobie Toshibe,

ja tam nie preferuje 'ajseróf', HP to mam drukarke i niech tak zostanie, Siemens-Fu..#$%.. nawet nie wiadomo jak napsiać, IBM zdeczko zadrogi,

zwróć uwagę na ilość USB, gdyż jedno pójdzie Ci na myszkę - zastosowanie domowe to rozumię laptop-stacjonarny :) 5 kabli wystających minimum...

ja polecam zakupy w sieci Karen Notebook, ceny są całkiem przyzwoite...

za bardzo nie myśl przy kupnie, zawsze ktoś powie, że 'mogłeś kupić tego..', wybierz sobie sklep, marka Toshiba, cena: 4,5-5k i z 5 pasujących modeli wybierz ten najładniejszy :)

@jez: no to widze że sprawiłeś sobie notebooka dokładnie takiego jak ja mam. Co do Acerów to wcale nie są one takie złe. Mam mojego travelmate'a od września i szczerze mówiąc sprawuje się naprawde dobrze. Jedynym minusem który daje mi ostro w kość to pamięć RAM (256 już przestaje mi wystarczać) dlatego w najbliższym tygodniu mam nadzieje sprawić sobie dodatkowy 1GB :). Acer'a jak narazie moge z czystym sumieniem polecić (ma bardzo dobry stosunek cena/parametry)

Pozdrawiam

a ja mam pytanie do tych ktorzy maja Acery z ekranem CrystalBride

czy nie przeszkadza to ze ekran sie swieci jak lusterko??? nie odbija sie za bardzo swiatlo od niego pracujac w jasnych pomieszczeniach?

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

Acery z ekranem CrystalBride - czy nie przeszkadza to ze ekran sie swieci jak lusterko???

Mnie przeszkadzało, dlatego takiego nie kupiłem.

lusterko? ale gratka ;) mógłbyś się w nim przeglądać cały czas :D

a do tematu to najbliższy jestem wypowiedzi veron'a

Asusy z serii A6 K lub U powinny Ci wystarczyć

Ekran 15 cali - panoramiczny

HDD 60GB

https://pl.asus.com/products3.aspx?l1=5&l2=...ame=A6%20Series

no i słuchasz muzyki z CD nie właczając komputera ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Już chyba 2 czy 3 wątki o laptopach się

przewinęły przez forum - poszukaj, o ile

pamiętam, to tam kilka sensownych rad

się pojawiło.

Mój T41 dwa razy spadł mi na ziemię

ostatnio: wysunął mi się z dłoni gdy go

niosłem, otwartego, pracującego - i...

nie zauważyłem, by cokolwiek się stało.

Trudno nie być pod wrażeniem... :]

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności