Skocz do zawartości

Zmiany na forum

michal

Rekomendowane odpowiedzi

@jez: czyli przez to, że ludzie chodzą po różnych stronach niewylogowując się uprzednio z FB czy G powinniśmy usunąć wszystkie social pluginy oraz, co jest jeszcze ważniejsze, Googla Analytics, czy dobrze rozumiem? Chciałem zaznaczyć, że Analytics jest zainstalowany od 2005r. i jakoś wcześniej to nie przeszkadzało nikomu.

Grunt że rzeczowe pytanie i bez emocji.

Misiek.

Chodzi o usunięcie:

- likebox na głównej

- pod textarea "dodaj odpowiedź" na stronie topicu, buttonów: +1, like (niech te diggi i zostaną, póki co nie są powiązane), ciągniętych bezpośrednio z FB

To oczywiście Twoje forum i decyzja należy do Ciebie, mnie nic do niego, poza sentymentem codziennego budowania Twojego forum od 8 lat.

Sprawa jest prosta.

Mówi się że FB buduje like-ową wyszukiwarkę, która zasysa content przez likebuttony (że zasysa to wiadomo, każdy to wie). Odwołanie jest jednocześnie personalnym głosem na stronę, jak link. Mają na to po wejściu na giełdę budżet, a ich agresywne metody, politykę prywatności, braku odwołań i reinclusion requestów jak nie jesteś "klientem biznesowym", znam trochę lepiej niż Wy, bo (nadal jedyny na masową skalę) siedzę nad tym jak kiedyś pierwszy Webcenter nad pierwszym Linkorem. Google zerżnęło +1 od FB-owskiego Like i ten przycisk - podobnie jak tam - służy praktycznie wyłącznie do śledzenia ścieżki przechodzenia (w szczególności zalogowanych) userów, a wszystkie elementy które wyszły w FB starają się skopiować do siebie i sukcesywnie to robią. Analytics tu nic do tego nie ma, to durne IP/cookies/keyword i wg. mojej masowej analizy 5 mln plus/like, nie wpływa negatywnie. Pomijam już oczywiste kwestie prywatności względem osób dla znajomych (którzy widzą "Jan Kowalski ogląda właśnie gorące Azjatki"), bardziej niepokojąca jest tutaj możliwość algorytmicznego agresywnego obcięcia userów, którzy są podani na tacy.

PiO to specyficzne forum, ludzie też są specyficzni (sam wiesz że kilkukrotnie padłem ofiarą mniej czy bardziej publicznego podp....olu, czy szantażu), a zmuszając ludzi do w takim stopniu rezygnacji z algorytmicznie wyciągalnej prywatności, bierzesz na siebie odpowiedzialność za to co się może stać, podobnie jak architekt który wystawia autostradę bez oznaczeń pomiędzy przedszkolem a sklepem z lodami (np. na szczecińskiej plaży :P). Wiem że intencje są w 100% pozytywne, ale ostrzegam przed tym, co może się stać.

Na prawdę, nie chciałbym - a po "porównywarkach" są takie widoki - żebym za parę miesięcy zacytował swoje posty w tym wątku, przy bez wątpienia najgorętszym poście w historii PiO "Wszystkie strony wszystkich userów PiO wypadły". Satysfakcja z powiedzenia "a nie mówiłem" będzie gorzka.

Ponadto, lekka sugestia, o ile pamiętam zwrot "lubię to" na przycisku może być chroniony prawnie (nie wiem jak to wygląda w Polsce), więc systemie podziękowań bym na Twoim miejscu zmienił treść buttona (np. "wartościowy post", lub coś w tym stylu). System podziękowań, jak rozumiem, działa poza FB, jako wewnętrzny moduł IPB, więc jest ok i nikomu nie zaszkodzi.

Przy okazji, jest taka ajaxowa wtyczka - nie pamiętam nazwy, nie mam niczego na IPB - "load more topics", która bez generowania nowej odsłony, ładuje dalsze tematy na liście w dziale, pewnie jest też coś takiego dotyczącego ładowania dalszych postów w temacie. Jak już to rozgrzebujecie (i są ostatnie momenty na "koncert życzeń"), to możecie się za tym rozejrzeć, bardzo ułatwia sprawę. Oczywiście jest to drugorzędne.

A odnośnie zmian graficznych - na chwilę obecną, moje odczucia (personalnie) także są negatywne, nawet bardzo, ale i nie jestem grupą reprezentatywną, i to tylko kwestia starego przyzwyczajenia. W drugim dniu już nie razi jak w pierwszym, a układ jest bardziej strawialny i szybciej idzie się połapać w treści niż wczoraj. Za tydzień będzie zaj***ście i nigdy nie będę chciał wracać do starego PiO. Obiektywnie, oceniając layout pod kątem trendów layoutowych jest to świetny krok naprzód i tak polecam do tego podchodzić wszystkim narzekającym w tym wątku, którzy zapomnieli że zawodowo żyją z innowacji, wytyczania nowych trendów i nowatorskich pomysłów, a których największym wrogiem jest konserwatyzm i archaiczne sposoby myślenia.

Pozdrawiam, J.

• Odpowiedzi 353
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Forum stało się standardowe jak każde inne świeżopostawione na nowym IPB do tego to fatalne logo, które gdyby nie adres www i znane nicki z branży mógłbym pomylić z każdym innym forum. To taki chyba krok w tył. Posty się długo ładują szczególnie te które wymagają extra przekierowania. Lubię to jest mylące i kojarzone z Fb i w ogóle nie pasuje to do forum. Wszystkie linki stare na forum stały się nofollow, jeszcze tylko czekać na aktualizacje cache linków z podpisu i może kilka trolli ubędzie.

Michał , Jiimi - przydało by się w wersji mobile okienko do przeskakiwania na wybraną stronę tematu. bo teraz przejście przez 18 stron klikając ciągle dalej do kolejnej jest masakrą, a że korzystam w 50% z wejść z mobile to jest poważne wydłużanie czasu szukania , a tak o niebo szybciej mi się pracuje fajny pomysł z tym mobile wersją :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności