Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza a ADS?

rumun

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba UK, bo Anglia to tylko w piłce nożne występuje :P

Trafiłem na coś takiego:

https://www.money.pl/podatki/poradniki/arty...1,0,134345.html

Jeżeli pracowaliśmy w kraju, z którym Polska zawarła umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, to – w zależności od kraju – przy rozliczeniu podatkowym zastosujemy jedną z dwóch metod: metodę wyłączenia z progresją lub metodę odliczenia proporcjonalnego.

Metodę wyłączenia z progresją stosuje się między innymi do dochodów z pracy najemnej w umowach z następującymi państwami: Albania, Belgia, Cypr, Chiny, Chorwacja, Czechy, Estonia, Francja, Grecja, Indonezja, Irlandia, Japonia, Kanada, Kuwejt, Litwa, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Republika Południowej Afryki, Rumunia, Słowenia, Słowacja, Turcja, Tunezja, Ukraina i Włochy.

Metoda wyłączenia z progresją oznacza, że w Polsce wyłącza się z podstawy opodatkowania dochód osiągnięty za granicą, jednak dla ustalenia stawki podatku od pozostałego dochodu - osiągniętego w Polsce - stosuje się stawkę podatku właściwą dla całego dochodu, tzn. łącznie z dochodem osiągniętym za granicą.

Więc? :lol2:

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

stary nie mieszaj ludziom w glowach bo jutro zaczna sie kolejne kretynskie posty.

nie dosc ze nie pracujesz poza polska sprzedajac reklamy to jeszcze nie masz zupelnego zwiazku z irlandia.

pliss, wlaczajcie myslenie przed napisaniem posta!

• 7 miesięcy temu...
Czy płacicie VAT od ADS ?

Jeżeli nie to na jakiej podstawie prawnej ?

nie. Zgodnie z art. 27 ustawy VAT usługi elektroniczne opodatkowane są w kraju nabywcy usługi - w USA.

Widzę że moderatorzy tego forum unikają zdobywania wiedzy kasując moje posty.

Nie szkodzi, wybaczam i zamieszczam ponownie (tamten był pewnie sprzeczny z regulaminem chociaż ten będzie taki sam).

Napisałem kilka dni temu email do Google, z zapytaniem o możliwość wystawienia faktury. Po kilkunastu minutach otrzymałem następującą odpowiedź:

Prosimy zauważyć, że nie wymagamy wystawienia faktury za jakiekolwiek płatności przesłane na Państwa firmę z tytułu uczestnictwa w programie Google AdSense.

Jeśli jednak jest to konieczne, prosimy uwzględnić wszystkie informacje podane poniżej:

-data wystawienia faktury

-numer faktury-numer identyfikacyjny VAT

-numer VAT Google: EU372000041

-nazwa i adres odbiorcy płatności zgodna z nazwą na koncie AdSense

-pełna nazwa i adres Google (można znaleźć poniżej)

-opis usług wykonanych dla AdSense np:udostępniliśmy miejsce w witrynie dla reklam Google

-Data płatności (okres, za który zarobki były zbierane lub data otrzymania płatności)

-suma płatności

-VAT w procentach

-dokładna suma VAT w dolarach

Po załączeniu tych informacji, prosimy przesłać fakturę na adres:

Google Inc.

ATTN: AdSense Payments - VAT

1600 Amphitheatre Pkwy

Mountain View, CA 94043

USA

Prawdopodobnie VAT jest rozliczany przez Google w USA, ale czemu w takim razie Pani z Google napisała mi, abym podał kwotę VAT, także w dolarach? Rozumując według tego co napisał normanos, w Polsce VAT będzie wynosił 0%, zatem kwota VAT zawsze będzie wynosić zero. Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Zapytałem o to Google, po otrzymaniu odpowiedzi podzielę się nią na forum.

Widzę że moderatorzy tego forum unikają zdobywania wiedzy kasując moje posty.

było tydzień temu, szukaj, nie jestem polskim czerwonym krzyżem aby robić to za ciebie. jak jest problem z wyszukaniem to zawęź wyniki do działu adsense i do mojej osoby.

Rozumując według tego co napisał normanos, w Polsce VAT będzie wynosił 0%

w którym miejscu tak napisałem? w żadnym bo to bzdura. vatu nie ma, faktura jest bez vatu tzw. N/P (nie podlega).

Faktura bez VATu to zwykły rachunek. Czynny płatnik VAT prowadzący działalność gospodarczą ma obowiązek wystawia faktur. Gdybym nie był płatnikiem VAT, wystawiałbym rachunki (bez VATu).

Zatem faktura nie może być bez VATu, bo sama nazwa tego dokumentu wskazuje na jego charakter (faktura VAT).

Reasumując uważam, że płatnik czynny VAT powinien wystawić fakturę ze stawką VAT = 0%, natomiast płatnicy nie będący czynnymi płatnikami VAT - rachunki.

Co o tym sądzicie?

normanos Ci przeciez dobrze napisal. Wystawiasz fakture VAT, a jako stawke vat wpisujesz n/p(nie podlega). Sam tak robie i nie ma problemow.

Jak nie wierzysz to idz do dobrego ksiegowego i zobaczysz, ze on Ci tez zaproponuje taka forme rozliczania, nie wierz bezgranicznie w to co Ci odpisal polski support google znajdujacy sie w irlandii.

Masz rację. Zadzwoniłem dzisiaj do TradeDoubler'a. Powiedziano mi, że fakturę trzeba wystawić na adres w Szwecji, tylko w PLN, nie wpisywać stawki VAT na fakturze. Trzeba dodać jedynie adnotację:

"Nie podlega podatkowi VAT w Polsce. Podatek VAT rozlicza nabywca usługi."

Na pewno tak samo będzie z Google.

Poza tym znalazłem w internecie opinie Urzędu Skarbowego na ten temat: https://prawo.vagla.pl/node/6728 Opinie się pokrywają.

Czy ewentualnie mógłbyś udostępnić wzór faktury, jakie wystawiasz dla Google? Oczywiście bez swoich danych osobistych. Byłbym bardzo wdzięczny.

Witam, zarabiam okolo 10k miesięcznie na ads, chciałbym założyć działalność gospodarczą, ponieważ pieniądze dostaję co miesiąc, sporą sumke - kwalifikuje się to na działalność gosp raczej.

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o prawo, podatki itp.

Powinienem wybrać indywidualną działalność gospodarczą? Jaką formę podatku? Jakie PKD wybraliście ?

Proszę o pomoc osoby, które ruszyły z taką działalnością.

do modów: info na temat podatków itp na forum jest, ale wszystko porozrzucane, różne wersje, pogubić się można...

Ja wybrałem jednoosobową działalność gospodarczą, podatek liniowy rozliczany jako podatkowa księga przychodów i rozchodów. Poza tym czynny płatnik VAT.'

Wybrałem następujące PKD:

22.11.Z - Wydawanie książek

22.13.Z - Wydawanie czasopism i wydawnictw periodycznych

22.14.Z - Wydawanie nagrań dźwiękowych

22.15.Z - Działalność wydawnicza pozostała

22.22.Z - Działalność poligraficzna pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana

22.23.Z - Introligatorstwo

22.24.Z - Działalność usługowa związana z przygotowaniem druku

22.25.Z - Działalność graficzna pomocnicza

45.31.D - Wykonywanie pozostałych instalacji elektrycznych

51.84.Z - Sprzedaż hurtowa komputerów, urządzeń peryferyjnych i oprogramowania

51.85.Z - Sprzedaż hurtowa pozostałych maszyn i urządzeń biurowych oraz mebli biurowych

51.86.Z - Sprzedaż hurtowa części elektronicznych

52.48.A - Sprzedaż detaliczna mebli, wyposażenia biurowego, komputerów oraz sprzętu telekomunikacyjnego

52.48.B - Sprzedaż detaliczna sprzętu optycznego, fotograficznego oraz precyzyjnego

52.61.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej

64.20.G - Działalność telekomunikacyjna pozostała

70.20.Z - Wynajem nieruchomości na własny rachunek

72.10.Z - Doradztwo w zakresie sprzętu komputerowego

72.21.Z - Działalność edycyjna w zakresie oprogramowania

72.22.Z - Działalność w zakresie oprogramowania, pozostała

72.30.Z - Przetwarzanie danych

72.40.Z - Działalność związana z bazami danych

72.50.Z - Konserwacja i naprawa maszyn biurowych, księgujących i sprzętu komputerowego

72.60.Z - Działalność związana z informatyką, pozostała

74.40.Z - Reklama

74.81.Z - Działalność fotograficzna

92.11.Z - Produkcja filmów i nagrań wideo

92.12.Z - Rozpowszechnianie filmów i nagrań wideo

92.13.Z - Projekcja filmów

92.62.Z - Działalność związana ze sportem, pozostała

92.72.Z - Działalność rekreacyjna pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana

• 10 miesięcy temu...

Witajcie!

Mam następujący problem. Zakładam DG! Do tego oczywiście konto w banku na firmę. Obecnie Google przesyła pieniądze na moje prywatne konto.

Pytanie następujące: Czy muszę zakładać nowe konto w google na firmę? Czy mogę zostawić obecne zmieniając w nim tylko dane? Jeśli wystarczy tylko zmienić dane to czy taka zmiana jest bezproblemowa i natychmiastowa? Zmianie ulec musi nr konta i chyba nazwa odbiorcy.. Adres zostaje ten sam. Czy jeszcze jakieś istotne informacje będą mi potrzebne?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Aha - na koniec - czy wszystkie strony www na których wyświetlać się będą reklamy adsense muszą być na firmę?

Ja bym polecil zalozyc nowe konto, w tym samym banku, po co pokazywac skarbowce przeszlosc :D Niby moga w kazdej chwili miec do tego wglad, ale lepiej nie wywolywac wilka z lasu.

Zreszta nie mam pojecia czy tak mozna, jesli chodzi o bank.

Google AdSense - potrzebujesz pomocy ? Napisz na forum adsense lub mail: kuba@adsense.org.pl

mZEK.2.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności