Skocz do zawartości

prawa autorskie..

hekko

Rekomendowane odpowiedzi

Czy trzeba miec prawa do dzwonków midi umieszczanych na stronach www ?

Bo do real music (przerobione mp3 na wav) trzeba.

Ale są też dzwonki real ale odgłosy różne (jakieś klaskanie itp) - czy do nich też trzeba miec prawa wykupione aby umieszczac na www ???

Do wszelkich utworów (a więc i dzwonków/tapet/cokolwiek) niezależnie od formatu musisz mieć majątkowe prawa autorskie. Wyjatkiem są utwory, które twórcy udostępnili do swobodnego wykorzystywania, oraz te, do których wygasły prawa autorskie.

Wyjatkiem są utwory, które twórcy udostępnili do swobodnego wykorzystywania, oraz te, do których wygasły prawa autorskie.

A wiesz może gdzie mogę znaleźć informacje o takowych ?

podaję z pamięci, więc mogę się rypnąć w szczegółach:

majątkowe prawa autorskie do dzieła wygasają po 50 latach od chwili śmierci twórcy (ostatniego z twórców). Jeśli twórcy nie da się ustalić - 50 lat od chwili pierwszej publikacji dzieła.

prawa autorskie zależne (którym jest np tłumaczenie utworu, adaptacja, oryginalne wykonanie) także wygasają po 50 latach od chwili publikacji tego "przetworzonego" dzieła.

Inaczej mówiąc - możesz spokojnie publikować dzwonki oparte na utworach Szopena, ale tylko wtedy, kiedy nagrałeś je sam, lub korzystasz z jakiegoś starszego niż 50 lat wykonania.

Sprawe gmatwa jednak prawo cytatów, twórczych adaptacji (na tym bazują tzw. "covery"), które pozwalają to prawo obejść.

Sprawe gmatwa jednak prawo cytatów, twórczych adaptacji (na tym bazują tzw. "covery"), które pozwalają to prawo obejść.

Właśnie, Arturro - czy mógłbyś nieco rozwinąć sprawę coverów?

Zadałem jakiś czas temu na forum pytanie o covery.

Chciałem nagrać reklamówkę, a w niej wykorzystać jakiś popularny hit, z tym, że ze ścieżką wykonaną przeze mnie, albo raczej: chciałem wykorzystać w reklamówce mój kawałek, oparty na linii melodycznej jakiegoś popularnego hitu. W którym miejscu leży cienka granica między autorstwem moim, a wykonawcy oryginału?

Pozdrawiam, J.

Inaczej mówiąc - możesz spokojnie publikować dzwonki oparte na utworach Szopena, ale tylko wtedy, kiedy nagrałeś je sam,

Nagrałes je sam... czyli mogę nagrać sam na cymbałkach aktualnego wykonawce i już po sprawie ??

Odnośnie tych 50 lat to wydaje mi się że 25 lat bo była ta głośna sprawa z wykorzystaniem nie tylko melodii ale i głosu Niemena w piosence Wgórze Ya-Pa 3, więc jak jest z tym do końca ???

Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. [...]

4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem. ta inspiracja nie jest zdefiniowana w prawie, w efekcie są z tym problemy

5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.

Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu,

2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,

3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,

4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,

5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

Czyli zawsze nalezy podać autora. ZAWSZE, nawet jeśli całkiem legalnie dany utwór kupiliście

Art. 36. Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:

1) od śmierci twórcy, a od utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych,

2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość,

3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia,

4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.

Rypłem się... naprawdę byłem przeświadczony ze to 50 lat a nie 70

Co do coverów:

Zgodnie z orzeczeniem SN „jeżeli twórczość została tylko podbudowana przez cudze dzieło, lecz autor nie przejmuje do swego utworu, ani treści, ani formy cudzego dzieła, to ma się wtedy do czynienia z twórczością samodzielną” (orzeczenie SN z dnia 10 maja 1963 r., II CR 128/63; OSNCP 1964/4 poz. 74).

Zgodnie z tym, cover nie jest utworem samoistnym, a opracowaniem, więc jego publikacja wymaga zgody autora dzieła oryginalnego. Ale mogę się mylić, jest to wręcz prawdopodobne, prawo autorskie jest bardzo zagmatwane a ja się nim nigdy szczególnie nie interesowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności