Skocz do zawartości

Ocena wątków

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również nie jestem przekonany czy wprowadzenie rang będzie dobrym rozwiązaniem - teraz zastanawiam się czy u siebie nie usunąć rang, bo ciągle ktoś gdzieś posty nabija :)

Ale prawda jest taka, że gdy ktoś coś pisze to patrzę ile ma postów i czy moderatorem, itp. Więc jakoś te sprawdzone osoby można by odznaczyć tylko w celu poinformowania pozostałych, że tych osób warto "słuchać" (czyli czytać ich posty) w szczególności.

Wydaje mi się, że każdy dorosły człowiek nie poczuje się dyskryminowany z tego powodu w żaden sposób, bo przecież każdy zdaje sobie sprawe z tego co umie i nawet jeśli nie dostanie takiego wyróżnienia a dużo potrafi to wiedzy na tym mu nie ubędzie - a Ci co nie umieją nie mają powodów by się czuć jakkolwiek urażonym, bo to tylko dla ich dobra.

Myślę, że takie odznaczenia mógłby przydzielić administrator lub moderator (zakładam, że to są ludzie, którzy z jakichś powodów pełnią dane funkcje) - a przyznawali by je na podstawie tego co widzą, czyli np jeśli użytkownik jest wystarczająco długo na forum a jego posty były dotychczas pomocne i sensowne to można takiemu człowiekowi dać odznaczenie...

Co do opcji z pomógł to nie mam zdania, bo wydaje mi się, że jednak mało nowych użytkowników, by z niej korzystało z powodu zwykłej niewiedzy, że takie coś istnieje - a przecież najwięcej pomaga się osobą, które są nowe i niewiele jeszcze wiedzą :)

I właśnie stanowisz tutaj tą grupe osób, która dostrzega w tym jakieś wyniesienie kogoś wyżej niż pozostałych - a nie miałoby to być znaczące w stosunku do osób które coś potrafią tylko dla tych, którzy nie potrafią prawie nic. A poza tym nawet jeśli jest "guru", który wie dużo i spotka kogoś kto jeszcze "guru" nie jest to nie znaczy, że nie trafi do grona "guru" w dość szybkim czasie...

A tak wogóle to powiedz mi jakie to ma dla kogoś kto coś potrafi znaczenie czy rozmawia z kimś o statusie "guru" czy z kimś bez tego statusu? - jeśli ten ktoś wie o czym pisze to nie ma to dla niego znaczenia.

Może mieć to znaczenie jedynie dla osoby, która jest początkującym - a dla takiej osoby lepiej niech przeczyta sobie posty osoby o statusie "guru" niż jakiejś innej, która może wprowadzać nieprawdziwe informacje(nawet nieświadomie).

I na zakończenie - czy Ty rozmawiając kimś rozmawiasz po to aby się czegoś dowiedzieć czy po to, aby zwyciężyć - bo w tym momencie nie bardzo rozumiem jaką zdobywa przewagę w stosunku do rozmówcy człowiek ze statusem "guru".

Nie mniej to jest tylko pomysł, który może ułatwić poszukiwania ciekawych informacji dla osób zaczynających przygodę z forum. Natomiast dla bardziej doświadczonych użytkowników nie będzie to miało znaczenia.

//ps. Teraz moderatorzy też mają przewagę (wg Twojego rozumowania) nad pozostałymi i jakoś nikt z tego powodu nie przestał z nimi rozmawiać :)

I właśnie stanowisz tutaj tą grupe osób, która dostrzega w tym jakieś wyniesienie kogoś wyżej niż pozostałych -

No oczywiście że tak.

a nie miałoby to być znaczące w stosunku do osób które coś potrafią tylko dla tych, którzy nie potrafią prawie nic.

Ja właśnie o tym pisze. Jaki sens będą miały wypowiedzi "nie guru" w dziale dla początkujących, skoro początkujący i tak za "bardziej wartościowe" będą mieli zdanie "guru"?

A poza tym nawet jeśli jest "guru", który wie dużo i spotka kogoś kto jeszcze "guru" nie jest to nie znaczy, że nie trafi do grona "guru" w dość szybkim czasie...

Nie chce mi się pisać kilka razy tego samego. Zajrzyj do wątku który podałem parę postów wcześniej i przeanalizuj wypowiedź Kill Bill apropo tego, co odróżnia to forum od całej reszty for. Następnie przeczytaj jeszcze raz akapit 4 tej wypowiedzi.

A tak wogóle to powiedz mi jakie to ma dla kogoś kto coś potrafi znaczenie czy rozmawia z kimś o statusie "guru" czy z kimś bez tego statusu? - jeśli ten ktoś wie o czym pisze to nie ma to dla niego znaczenia.

Patrz - akapit 4 tej wypowiedzi.

I na zakończenie - czy Ty rozmawiając kimś rozmawiasz po to aby się czegoś dowiedzieć czy po to, aby zwyciężyć - bo w tym momencie nie bardzo rozumiem jaką zdobywa przewagę w stosunku do rozmówcy człowiek ze statusem "guru".

Patrz - akapit 4 tej wypowiedzi.

//ps. Teraz moderatorzy też mają przewagę (wg Twojego rozumowania) nad pozostałymi i jakoś nikt z tego powodu nie przestał z nimi rozmawiać :)

Jaką niby mają przewagę? Tym, że sobie mogą jakiś post do kosza usunąć? Bycie moderatorem tego forum to jest OBOWIĄZEK a nie PRZYWILEJ. Zaprawdę powiadam Ci - pilnowanie porządku na tak dużym forum jest naprawdę męczące. Argument bezzasadny.

Moderatorzy mają przewagę psychologiczną, bo ich wypowiedzi napewno są uznawane za pewniejszy niż osób, które nie są moderatorami... nie każdy kto coś umie zostaje moderatorem - ale wydaje mi się, że każdy moderator zna się na tym co pisze, bo inaczej nie zostałby moderatorem... więc to jest właśnie jakieś odznaczenie.

Nie mniej nie zamierzam się tutaj sprzeczać, bo nie o to chodzi.

Podałem pomysł ... i nie uważam, że zmieni on w jakikolwiek sposób atmosferę - bo atmosfere tworzą ludzie i jeśli komuś by przeszkadzało, że jeden jest guru a drugi nie ... to tylko oznacza, że ktoś jest dziecinny :)

Moderatorzy mają przewagę psychologiczną, bo ich wypowiedzi napewno są uznawane za pewniejszy niż osób, które nie są moderatorami...

Ta, jasne - jak w kościele -proboszcz ważniejszy od wikarego :rolleyes: Jedna podstawowa zasada - ta branża opiera się na FAKTACH a nie na dogmatach. Tutaj dany problem czy wątpliwość można rozwiązać tylko w toku dyskusji popartej argumentami (oczywiście pomijając kwestie fundamentalne i oczywiste).

i jeśli komuś by przeszkadzało, że jeden jest guru a drugi nie ... to tylko oznacza, że ktoś jest dziecinny ;)

Też Cię pozdrawiam ;)

a czy użyłem słowa "przywilej"?

to zaś, czy ktoś się z kimś użera, czy nie to już jego wybór :rotfl:

jedni sobie lubią roztaczać opiekę nad początkującymi, inni lubią sobie zakilować, wrzucić za 3, wywalić lipną ofertę itp

raczej to rodzaj współodpowiedzialności za to miejsce

ale dla nikogo z nas nie jest to obowiązkiem :)

• 10 miesięcy temu...

Odkopię temat, co by nowego nie pisać.

Ostatnio nasiliła się moda pisania nowego tematu i oceniania przez piszącego na 5. Proponuję wyłączyć oceny lub zrobić to tak żeby nie było można oceniać swojego tematu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Tu na tym forum nie ma priwilejów. I za to właśnie go kocham. Wszystko jest takie miłe i przyjazne. I taki forum jest chyba jedyny w Polskim necie. Merytoryczny i mnóstwo życzliwych kolgów, co podpowiedzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności