Skocz do zawartości

Mapy vs organiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie, być może temat przemielany sporo razy ale również być może ciągle się coś w temacie tym zmienia, dlatego ponawiam:)

Już. 4ty raz trafił mi się przypadek, że klient spada na wynik organiczny poza top 10 zaraz po wejściu mapki w pierwszą 10tkę.

Tak również było ostatnio. Klient sobie wisiał na frazę regionalną organicznie w top 2 przez 1.5 miesiąca aż postanowił nas "wspomóc" i założył sobie mapkę.

W ciągu kilku dni od założenia mapki, na pozycje 3 weszła mapka, natomiast wynik organiczny poleciał na 3 dziesiątkę.

Oczywiście klient już się cieszy, że mapka to jego zasługa i za nią nie płaci, gdzie go zasmucę bo umowa mówi inaczej, ale to detal:)

Kilku panów seowców współpracujących jest zdania, ze to nie zasluga klienta i mapka weszła, poniewaz strona była dobrze podpozycjonowana i się podmieniły. Czyli, że posiadanie mapki w top 10 automatycznie wyklucza możliwość przywrócenia wyniku organicznego do top 10 z 3 dziesiątki.

Może to i fakt, ponieważ nigdy nie miałem sytuacji aby zarazem mapka i wynik organiczny na tą samą domenę były w top 10.

Czy ktoś ma inne zdanie, czy komuś udało się osiągnąć mapkę i organik w top 10?

Z góry dzięki za info.

Jakie są wasze spostrzeżenia

DARMOWY Katalog Stron

...i jeszcze jeden zadbany Katalog Stron

Portal Reklamowy - Baza Firm

No to podobnie ale z innej beczki. Jak się rozliczacie z klientem za pozycje top5? w momencie gdy pojawiają się takie wyniki :

1 wynik organiczny

a mapka

b mapka

c mapka

d mapka

e mapka

f mapka

2 wynik organiczny

3 wynik organiczny

4 wynik organiczny

5 wynik organiczny

6 domena pozycjonowana

Jak liczycie pozycję strony w takich wynikach? Każdą "mapkę" jako osobną pozycję czy wszystkie mapki od A-F jako jedną pozycję? Czasami jest tak, że wyniki pierwszej strony są następujące:

1 wynik organiczny

a mapka

b mapka

c mapka

d mapka

e mapka

2 pozycjonowana domena

3 wynik organiczny

W tym przypadku pozycjonowana domena jest na miejscu drugim czy siódmym? Nie wiem jak mam to liczyć... W tym wypadku cała pierwsza strona tak wygląda. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.

Oferta: Pozycjonowanie Szczecin, Linki sponsorowane, SEO Copywriting, Strony internetowe Szczecin Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Ale mapka zależy też nie tylko od wyników organicznych ale od liczby wyników regionalnych oraz mocy SEO. W większości przypadków jak masz mapkę, nie będzie organika. I tyle.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

Ale mapka zależy też nie tylko od wyników organicznych ale od liczby wyników regionalnych oraz mocy SEO. W większości przypadków jak masz mapkę, nie będzie organika. I tyle.

A jak zdefiniować wyniki lokalne, w których pomimo dosyć dużej konkurencji (około 400 firm działających lokalnie) w mapach pojawiają się wyniki dla firm nie posiadających strony internetowej? Zamiast adresu pojawia się link do Google+. Co najśmieszniejsze często wtedy googlując można zauważyć, że jakakolwiek informacja o takiej firmie pojawia się kilka/kilkanaście razy i cisza, a wynik jest :)

Poszukuję dobrych precli - oferuję wysokiej jakości artykuły z wielu branż, pisane przez copywritera, bez mieszarki.

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności