Skocz do zawartości

ereg alnum utf8

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

Może teraz mi ktos pomoże ;) bo już sprawdziłem z milion przykładów z sieci i niestety każdy sposób zawsze daje mi kaszankę.

Co potrzebuje zrobić?

Sprawdzic login czy zawiera jakieś niedozwolone znaki. Co jest niedozwolone? Wszystko poza a-zA-Z0-9.

Kombinowałem wg roznych znalezionych przykładów (eregi, rozne kombinacje z wyr. regularnymi) i za każdym razem mam jakies problemy z polskimi literkami.

Przykładowy kod:

setlocale(LC_ALL, 'pl_PL'); 
if(ctype_alnum($name))
  return true;
else
  return false;

działa sobie wybiórczo, odrzuci gżegżółka ale zaakceptuje żabcia !! i jest takich więcej przykładów, jedne odrzuca a drugie przepuszcza. zupełnie zgłupiałem. :D

potestuje jeszcze

no testuj, testuj... jeśli znajdziesz dziurę to koniecznie daj znać bo dokładnie tego kawałka kodu uzywam w "otwarty.pl mini" w nazywaniu bloków bocznych, a nie chcę aby przedostawał się tam żaden nieporządany znak :D

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

MMP działa, ale zalezy jakiego wyniku działania się spodziewasz :D pytanie też czemu obraziłeś się na zakres od 1 do 8 ;)

tu jest Twój kod w akcji https://temp.webwweb.pl/php/przepuszczaj2.php

nie chodziło Ci przypadkiem o to:

if( preg_match("/^[A-Z0-9]+$/i", $_POST[name] ) ) {

przykład z wykorzystaniem tego preg_match https://temp.webwweb.pl/php/przepuszczaj3.php

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności