Skocz do zawartości

Pozycjonowanie na nazwę innej firmy.

Pan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

załóżmy, że jestem zapalonym miłośnikiem branży paliwowej. Stawiam bloga, albo inny niekomercyjny serwis, i mogę go pozycjonować np. na takie frazy jak "orlen" itp? Nie chodzi, żeby od razu wyprzedzać ich firmową stronę, jednak być tak w top5.

P.s.

(to tylko przykład, interesuje mnie zasada)

Pozdrawiam.

@Veal - pytam o legalność.

Pamiętajmy, że nie chodzi o pozycjonowanie strony firmowej na nazwę innej firmy, tylko strony na przykład z jakimiś opiniami, czy ciekawymi artykułami - (serwis nie działający na szkodę firmy)

serwis nie działający na szkodę firmy

Legalne.

czy legalne, czy nie, czy na szkodę, czy nie, to jednoznacznie odpowiedzi może udzielić tylko zainteresowana firma.....

Lepiej tu nie zadawaj takich pytań, bo 'pewnych' odpowiedzi będzie co najmniej kilka.....Do wyboru do koloru.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Niby legalne, ale wszystko zależy od kontekstu. Jeśli będziesz w sieci pozycjonował się na nazwę producenta jednocześnie działając na jego szkodę np. poprzez pozycjonowanie materiałów, które wprowadzają w błąd (rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji), to w takim kontekście będzie to już przegięcie.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

• 2 tygodnie później...

Trzeba też sprawdzić, czy nazwa firmy, nie jest nazwą zastrzeżoną - jeśli jest, to nie powinieneś używać nawet meta tagów, w których będzie ta nazwa.

Czyli linkować na nazwę można, zaś sam w sobie nie możesz stanowić tej nazwy.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Wydaje mi się, że część osób mija się z prawdą jesli chodzi o legalność (w przypadku oczerniania firmy i pisania na jejniekorzyść). Dla przykłądu wspomnę Kominka i jego blog oraz Kominkowe zmagania z budyniem. Wpis dalej wisi, a ja nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał problemy natury prawnej z tego powodu. Zatem odpowiadając na pytanie odpowiedź (poparta przykładami z życia) brzmi: możliwe, legalne, różnie z etycznością (to już zależy od intencji).

Nielegalne jeśli będziesz linkował do bloga na frazę "Orlen". Jest to zastrzeżony znak towarowy oraz nazwa.

a kto mu udowodni, że to on linkował, a nie są to linki naturalne? Jeśli na jego stronach to da się udowodnić, a jak nie na swoim? Nie uwierzę, żeby jakakolwiek firma występowała do sądu o nakaz pokazania rejestrów sieciowych

dobb, to nie tak.

Ogólnie, wykorzystując nazwę jakiejkolwiek firmy i UZYSKUJĄC KORZYŚĆ MAJĄTKOWĄ dzięki jej marce/nazwie -> jak najbardziej karalne.

Jeśli wypozycjonujesz sie na fraze jakąkolwiek(nazwa zastrzeżona), będą wejścia z fraz związanych z daną firmą i Ci to udowodnią(tylko tyle, NIE WAŻNE że przypadkiem dostałeś sie na topa, czy ktoś ci pomógł, czy sam to zrobiłeś), to leżysz.

Akurat ten temat wcale nie jest prosty.

Zresztą - tutaj zazwyczaj mówimy o dużych firmach, jeśli bardzo zajdziesz im za paznokcia to Ci zrobią z xxxx tatar tak czy inaczej, zawsze coś sie znajdzie ;)

Od razu mówie że każdy na tym forum ma swoje zdanie - i OK. Nie mam zamiaru sie sprzeczać. Ale najpierw zapytaj adwokata - to pare groszy, a często potrafi zaoszczędzić kupe forsy/czasu/zdrowia.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

• 7 miesięcy temu...

Jedna z najlepszych kancelarii prawnych chciała ode mnie 800 PLN (może dali zniżkę w barterze) za rejestrację, zastrzeżenie nazwy, z tego co pamiętam jest to czasowe chyba 5 lat, mogę się mylić.

Prawnikiem nie jestem ale możesz wg mnie wypozycjonować sie na np. Orlen mając w tytule strony Orlen - moja opinia. Żyjemy w wolnym kraju i możesz publikować swoje poglądy.

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności