Skocz do zawartości

[img alt] jak długi opis można stosować w alt do obrazka

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem ile wiecie na temat długości alt'a w obrazku ;) Z moich testów wynika dość jasno że całych altów google napewno nie czyta zatem zobaczmy jak to wygląda:

Test 1 - cały alt

Test 2 - krótszy alt

Test 3 - ok 7 wyrazów to granica czytania treści alt'u

Nie ma to większego znaczenia ale oczywiście pomija pomija wyrazy mniejsze niż 2 - 3 litery (nie wiem dokładnie).

Istotniejsze jest to że 7 wyrazów o których piszę to 7 pierwszych wyrazów - wystarczy sprawdzić:

Test 1 - ostatnie z frazy

Test 2 - ostatnie + jeszcze jeden wyraz

Wyniki testów nad <a name> i <a title> chyba są wystarczające aby można było odnieść je tak samo do IMG.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

no, no, podziwiam dociekliwość

Jeśli kogoś interesuje to ta magiczna 7-ka google dotyczy również anchortextu. Dość obszernie opisałem problem w poscie "Google i kilka linkow do tej samej strony na jednej stronie".

Napomknąłem wyżej o braku skuteczności treści ALT w img na linkowaną stronę ;) Jednak kiedy pojawiło się więcej podstron z identycznym alt'em zadziałał on na stronę do której prowadzą linki to chyba dobra wiadomość, co? ;)

Wyniki

Jednak kiedy pojawiło się więcej podstron z identycznym alt'em zadziałał on na stronę do której prowadzą linki

Myślę, że nie chodzi tutaj o ilość linków, co o czas. Przypuszczam, że analiza jak wygląda anchor text poszczególnych linków w sieci oraz włączenie tego czynnika do rankingowania stron w algorytmie zajmuje więcej czasu.

Też prowadzę test z linkowaniem dwoma linkami - jednym tekstowym, a drugim graficznym z odpowiednim ALT.

Oczywiście słowo w anchor text linku tekstowego jak i słowo w ALT dla linku graficznego nie występuje nigdzie w sieci (ani na tych stronach testowych). Na razie Google zaindeksował zarówno jedną jak i drugą stronę testową, ale w wynikach jest obecnie wyłącznie strona z tymi linkami. Stron testowych jeszcze nie ma w wynikach dla słów znajdujących się w anchor text i ALT.

Myślę, że trzeba jeszcze poczekać, aż Google przetworzy anchor text w tych linkach w swoim algorytmie.

Myślę, że nie chodzi tutaj o ilość linków, co o czas.

Ok, jednak testy na alt test1 test2 test3 zostały wcześniej zindeksowane w google niż wogóle nadałem alt="serce, dziecko, pomoc" na swoich stronach.

Z testów wynika, że kiedy taki alt pochodzi tylko z jednej strony to nie diała na linkowaną stronę więc myślę że problem "czasu" możemy odłożyć. Poza tym jeśli obie strony są w indexie to moim zdaniem google nie potrzebuje więcej czasu na jakieś powiązanie jednej z drugą ale oczywiście mogę się mylić. W każdym razie dziś dorzuciłem testy IMG ALT do podstron w tej samej domenie jeśli po indeksacji nadal nie będą skuteczne do dodam do kolejnych itd.

Stron testowych jeszcze nie ma w wynikach dla słów znajdujących się w anchor text i ALT.

Czekam z niecierpliwością na indeksację i Twoje wyniki.

Czekam z niecierpliwością na indeksację i Twoje wyniki.

Ja też ;). Jeśli po jakimś czasie pojawią się w wynikach dla tych słów, to by oznaczało, że:

- jeden link wystarczy i to nie ważne czy tekstowy czy graficzny z ALTem,

- czas ma znaczenie do uwzględniania anchor textu linków na innych stronach w algorytmie rankingowania (tzn., że zaindeksowanie strony z linkiem to za mało i trzeba dać dodatkowy czas na uwzględnienie anchor textu w rankingowaniu stron w Google).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności