Skocz do zawartości

Kilka domen - metodytka działania

mkarpinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący dość specyficzny problem, na który nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Posiadam stronę która oferuje 3 rodzaje produktów produktA, produktB i produktC.

Do tego mam 3 domeny zawierające słowo kluczowe w postaci danego produktu oraz domenę główną z nazwafirmy.pl

Mają już one swoją jakąśtam pozycję (jedna z nich nawet bardzo mocną).

Opcja pierwsza:

Zrobić jedną domeną główną + 3 przekierowania 301 na podstrony z poszczególnymi produktami:

www.produktA.pl -> 301 -> www.nazwafirmy.pl/produktA

www.produktB.pl -> 301 -> www.nazwafirmy.pl/produktB

www.produktC.pl -> 301 -> www.nazwafirmy.pl/produktC

i odpowiednio przygotować tagi, opisy i treści na poszczególnych podstronach.

Pytanie jak w tym przypadku linkować w menu do podstron (lepiej przez www.produktA.pl czy www.nazwafirmy.pl/produktA)

Opcja druga:

Rozdzielić serwis na 3 części (generalnie układ i wygląd strony taki sam, ale każda dotyczyłaby osobnego produktu).

Strona oryginalna zawierała by część wspólną typu dane kontaktowe, formularz wysyłania maili, informacje o firmie.

W menu nawigacyjnym strony głównej w linkach dałbym przykładowo www.produktA.pl/informacje, www.produktA.pl/zdjęcia itd.

Tym sposobem nie robiłbym przekierowań 301, tylko de facto miał bym fizycznie 3 strony, wyglądające podobnie ale różniące się treścią i opisem (mogłoby wystapić trochę podobnych słów kluczowych i treści jak na stronie głównej, tylko już bardziej uszczegółowione, bo nastawione na konretny produkt).

Pytanie teraz czy czymś takim nie dorobię się bana i czy to w ogóle ma sens.

Nie wiem, które z powyższych rozwiązań przyniesie mi więcej korzyści jesli chcę wypozycjonować stronę dla fraz produktA, produktB i produktC.

Pozdrawiam, Z góry dzięki za pomoc.

Zasadniczo oba rozwiązania są poprawne. Pytanie tylko czy wolisz mieć zaplecze kierujące ruch na stronę firmową lub nawet jako ostateczne oferta dla klienta czy może wolisz pozycjonować stronę firmową, na której klient może znajdzie dodatkowy produkt lub zainteresuje go inna usługa.

W pierwszej opcji linkowałbym bezpośrednio podstrony na które było robione 301.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Skoro każda strona o danym produkcie, a w menu będziesz linkował do konkretnych podstron też o tym produkcie to nie widzę żadnych problemów.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności