Skocz do zawartości

Kopie stron - jak się bronić?

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich i mam nadzieję, że znajdziecie chwilę, żeby coś poradzić.

Otóż mam taki problem - pozycjonuję od dawna grupę stron w dość konkurencyjnej branży. Ostatnimi czasy zauważyłem masę stron będących kopiami 1:1 albo kopiami w iframe'ach pozycjonowanych stron.

Zakładam, że ktoś liczy na to, że google potraktuje to jako masową kopię contentu i moim stronom się dostanie (co prawodpodobnie właśnie odczuwam).

Zastanawiam się na dwiema sprawami:

1. Czy takie szkodzenie konkurencji mogło spowodować spore spadki, które odnotowałem (zwłaszcza po pandzie, ale sprawami z nią związanymi już się zająłem)?

2. Jak się przed tym bronić (poza frame killerem, który rozwiązuje problem bardzo częściowo i można go łatwo obejść)?

Zależy jakie treści chcesz chronić. Na te co już skopiowano a nie miały że tak powiem konkretnych praw autorskich należących do firmy czy osoby nic nie poradzisz. Możesz dojść kto jest właścicielem domeny z zduplikowaną treścią i go ewentualnie postraszyć. Często klienci są zresztą nieświadomi i sami kupują swoją stronę na prawo i lewo. Z zabezpieczeń na przyszłość można spróbować coś znaleźć podobnego do blog.cloudflare.com/introducing-scrapeshield-discover-defend-dete i wypróbować te lub inne rozwiązania.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Małe znaczenie, ale zależy ile jest takich kopi oraz kto pierwszy był w posiadaniu unikalnego artykułu. Musisz zadbać o częste aktualizacje strony bo dla Google jest to ważniejsze.

Miałem kiedyś zaplecze pod swl które było w 95% kopią różnych artykułów i nie nie dostała bana, wiec o to się nie musisz martwić a filtr to częściej za linki.

Gorąco zachęcam do zajrzenia na mojego bloga Web News, gdzie możecie przeczytać wiele ciekawych artykułów na temat nowych technologii, sprzętu oraz oprogramowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności