Skocz do zawartości

mod-rewrite

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do końca... bo najpierw napisałem tutaj, a poźniej zagladałem tam, i widziałem Twoją odpowiedz, ale zaraz po "niej" Kaviorek napisał, co chce zrobić... wiedziałem, że można to zrobić w php, ale Ty zacząłeś to robic w .ht.. a na tym się nie znam, więc pomyslałem, że sie da, wysuwając niemądrą teorię o dwóch przekierowaniach... z .php na html, a następnie z html na php ;)

No, ale bardzo Ci dziękuję. Teraz tylko czekać, aby google pięknie to wszystko wchoneło.

Pozdrawiam,

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

• 3 tygodnie później...

Erbit, pwiedz czy to dobre, mam czekać czy poprawiać, ratować sytulację... a mianowicie, google ładnie połyka nowe adresy, w php dałem przekierowanie z stron .php na:

header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
	header("location:https://www.strona.pl/podstrona.html

i teraz patrzę na site, a tam pełno stron .php ale bez tytułu, bez opisu. Mam się tym martwić, czy to normalna procedura?

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Oki, więc poczekamy... a jak chcesz możesz zobaczyć czy wszystko jest OK:

https://www.google.pl/search?q=site:www.sen...&start=825&sa=N

Mar.

Witam!

Sorki, że nie założyłem nowego tematu, ale tytuł tego pasuje do mojego problemu więc ośmieliłem wcisnąć się tutaj. Miałbym takie pytanko - czy można za pomocą mode rewrite umieścić w treści linku wartości z bazy danych? Jeśli tak to gdzie powinienem zacząć szukać rozwiązania? Jak to powinno wyglądać mniej więcej w htaccess i php? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam!

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

• 2 tygodnie później...

Witam

Nie do końca potrafię sobie poradzić z mod rewrite. Otóż samo uruchomienie mod rewrite nie stanowiło żadnego problemu, ale teraz boję się o duplicate content.

Przykład:

Otóż moja strona opierała się na linkach:

www.strona.pl/index.php?action=kontakt

w pliku index.php znajduje się kod:

if($action=="kontakt") {include "strony/kontakt.php"; }

po zastosowaniu mod rewrite link ma postać :

www.strona.pl/action,kontakt.html

Na chwilę obecną zarówno po wpisaniu starego linku (index.php?action=kontakt) jak i nowego (action,kontakt.html) wyświetla się ta sama podstrona. Wszędzie w serwisie mam już pozmieniane linki na nowe, jednak nie gwarantuję, że ktoś umieścił w sieci link w starej postaci.

Czy w związku z tym grozi mi duplicate content?

Czego będzie dotyczył duplicate content?

Jak się przed nim uchronić?

Jak ustawić przekierowanie, aby ze starego linka przekierowało na nowy link?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam,

thor_in.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

thorn_in kilka razy w tym temacie mi to "wtłaczali", aż zrozumiałem, oto kod, za pomocą którego to zrobisz:

if (substr($_SERVER['REQUEST_URI'],-5,5) !== '.html') {
if ($_GET['a']) {
	header("location:https://www.domena.pl/dzial-".$_GET['a'].".html");
	exit;
}
}

Mar.

Działa pięknie!

Próbowałem tego wcześniej, ale jakoś źle dostosowałem ten kod, na początku w miejscu

dałem

if (substr($_SERVER['REQUEST_URI'],-5,5) !== '.php') {

Jakoś tak źle kombinowałem.

Teraz już działa bez problemów.

Dzięki.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Mam jeszcze tylko takie pytanie:

Czy da się jakoś tak zrobić, żeby ze starych adresów

index.php?action=kontakt

które uzyskały już pagerank, przeszedł on na nowe adresy

???

Jeśli ustawisz przekierowanie 301, jest takie prawdopodobieństwo. Ale więcej na ten temat dowiesz się czytając odpowiednie tematy na tym forum.

Mi w każdym razie za pomocą przekierowania w php 301 udało się prznieść.

Mar.

Czy da się jakoś tak zrobić, żeby ze starych adresów

index.php?action=kontakt

które uzyskały już pagerank, przeszedł on na nowe adresy

???

thor - tak trudno jest przeanalizowac co robi skrypt podany przez Mar ?

Wystarczy pomysleć i zmienić w nim na:

if ($_GET['action']=='kontakt') {
	header("location:https://www.domena.pl/action,kontakt.html.html");
	exit;
}
}

• 3 lata później...

Witam,

mam chyba podobny problem co moi przedmówcy. Otóż:

W google zaindeksowana jest strona

https://www.nazwa-firmy.pl/niebieski-k3-0-1-default.html

W pliku .htaccess ustawione jest coś takiego:

RewriteRule ^([A-Za-z0-9_]*)-k([0-9]*)-([0-9]*)-([0-9]*)-([A-Za-z0-9_]*).html index.php?cat_id=$2&page=$3&view=$4&sort=$5 [L,QSA]

Chciałbym teraz URL strony niebieski-k3-0-1-default.html zmienić na czerwony-k3-0-1-default.html jednak treść na niej pozostanie taka sama. Po tym zabiegu w googlu pojawią się dwie takie same strony z różnymi URLami.

W jaki sposób przekierować z niebieski-k3-0-1-default.html na czerwony-k3-0-1-default.html? Czy jak dokonam przekierowanie to czy URL zaindeksowanej podstrony zmieni się z "niebieski" na "czerwony"? Czy też w wynikach będą się obie podstrony wyświetlały?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności