Skocz do zawartości

Adsense - osoba ucząca się (żadnej innej pracy)

Belford

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przebrnąłem przez przyklejone tematy i najważniejsze wątki na tym subforum, z tymże w niektórych rozważanych jest wiele różnych sytuacji, pojawiają się duże ilości informacji i z racji, że jestem w tym temacie laikiem mam nadzieję, że utworzenie tego tematu nie będzie traktowane jako lenistwo.

Rzecz ma się następująco, że uruchomiłem serwis, który zaczął zarabiać jakieś pieniądze na Adsense. Chciałbym się z tego rozliczyć, ale bez zbędnego mącenia. Jestem uczniem szkoły średniej, pełnoletnim i czy muszę co miesiąc wpłacać zaliczkę na poczet podatku? Oczywiście przy założeniu, że ten próg 70 euro zostanie w każdym miesiącu przekroczony.

Przeczytałem jeszcze ten wpis z innego serwisu:

https://zarabianie-na-adsense.pl/podatek-dochodowy-z-adsense-bez-dzialalnosci-gospodarczej-jak-dzierzawa/

Gdybym mógł prosić o napisanie kogoś, kto jest w dokładnie tej samej sytuacji.

W jaki sposób się rozliczać i jaki % podatku. Przy rozliczeniu rocznym PIT-36? I jak jest z informatyzacją tego systemu rozliczania? Można to wszystko załatwić bez chodzenia po urzędach?

Są różne "szkoły" w tym zakresie i prawie wszystkie mają wspólny element: podatki trzeba płacić. Są tacy co płacą zaliczki po każdej wypłacie, inni płacą rocznie w rozliczeniu w PIT. Podatki też płaci się z zasady dopiero po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, choć tu też różnie się podchodzi. Ja od samego początku podchodziłem do AdSense jako wynajem powierzchni reklamowej (analogicznie jak wynajem pomieszczeń) i przez to rozliczałem w PIT-36. Przy takim sposobie rozliczania wskazane jest aby płacić zaliczki miesięczne (wg. mnie po przekroczeniu progu kwoty wolnej od podatku). Zostaje jeszcze kwestia liczenia kosztów uzyskania przychodu - ja ich nie liczyłem, ale wiele osób odlicza 20%.

Niestety nie ma jednoznacznych przepisów ani oficjalnej interpretacji US na całą Polskę, a szkoda.

Bronuś

aby płacić zaliczki miesięczne (wg. mnie po przekroczeniu progu kwoty wolnej od podatku)

Nie jestem ekspertem, ale podatek trzeba płacić na bieżąco, a zwrot w kolejnym roku. ;)

Jeżeli będziesz przekraczał kwotę wolną od podatku (3091zł rocznie) to zainteresuj się w/w rozwiązaniem. Jeżeli nie będziesz przekraczał to najlepiej dać na zasadach ogólnych, bez zbędnego kombinowania.

Dziękuję za odpowiedzi.

Chciałbym jednak zapytać jak to wygląda od kuchni.

Mieszkam w małej miejscowości, ale znalazłem już US, do którego należę.

No i mamy takie oto numery kont:

89101015281441792223000000 podatek dochodowy od osób fizycznych(PIT-4R, PIT-8AR, PIT-28, PIT-36, PIT-37, PIT-36L, PIT-38, PIT-39, PIT19A) 83101015281441792227000000

zryczałtowany podatek dochodowy w formie karty podatkowej, podatek od czynności cywilno-prawnych, podatek od spadków i darowizn, grzywny i kary, podatki zniesione

Jeżeli wybrałbym opcję z linka (najprawdopodobniej kwota wolna od podatku zostanie przekroczona) to interesuje mnie jak wszystkie inne osoby fizyczne pierwszy nr konta? Karta podatkowa dotyczy DG?

No i załóżmy, że pierwsza wpłata dotarła na konto. Wpłacam te 8,5% na konto US, ale czy oni wysyłają jakieś potwierdzenie, można to sensownie załatwić nie utrudniając sobie życia?

Gdybym mógł jeszcze prosić o kilka praktycznych wskazówek jak to przebiega, ew. co doczytać.

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za odpowiedź, ale czy po prostu po otrzymaniu wpłaty mam wpłacić to 8,5% i co z jakimś potwierdzeniem? Niestety do najbliższej skarbówki nie mam zbyt blisko, ale postaram się przy najbliższej okazji tam wybrać.

Głównie chodzi mi o więcej detali od kuchni jak to wygląda z tym rozliczaniem.

Najpierw zaczekaj aż Ci zapłacą... A potem dopiero martw się o podatki... Bo z Adsense to bywa różnie...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Tylko pytanie co do tego, jak kończy się rok rozliczeniowy, o ile takie pojęcie funkcjonuje? Pierwsza wpłata będzie pod koniec tego miesiąca, próg wypłacalności już przekroczony i raczej dbałem o zwalczanie nieprawidłowej aktywności, więc nie sądzę, że wpadnie ban. Ale przykładowo jeszcze zacznę te pieniądze wypłacać teraz, no to nawet mając dajmy na to 100 euro miesięcznie do grudnia nie przekroczę tej kwoty wolnej od podatki.

Przypuśćmy, że rozliczam się na te 18 (?)%. Chodzi mi tutaj o praktyczne wskazówki. Dostaję wpłatę i do 20 dnia kolejnego miesiąca uiszczam tę zaliczkę, ale czy mam jakieś potwierdzenie tego, że wg nich taki sposób rozliczania jest poprawny?

72101015280026002221000000 podatek dochodowy od osób prawnych 22101015280026002222000000 podatek od towarów i usług, podatek od gier 69101015280026002223000000 podatek dochodowy od osób fizycznych 63101015280026002227000000 zryczałtowany podatek dochodowy w formie karty podatkowej, opłata skarbowa, podatek od czynności cywilno-prawnych, podatek od spadków i darowizn, grzywny i kary, podatki zniesione, pozostałe dochody z tytułu podatków i niepodatkowych należności budżetowych

Wtedy interesuje mnie nr 3 od góry? Ale chodzi mi to czy oni to jakoś weryfikują? Do kiedy zeznanie z poprzedniego roku należy złożyć?

rok rozliczeniowy

Rok podatkowy, obrotowy... ;)

Wtedy interesuje mnie nr 3 od góry?

Domyślam się, że będziesz działał wg. "zasad ogólnych" więc tak.

Do kiedy zeznanie z poprzedniego roku należy złożyć?

Do 30 kwietnia, jak co roku.

• 4 tygodnie później...

Czy mógłby ktoś rozwiać wątpliwości czy trzeba powiadamiać urząd skarbowy wcześniej, gdybym chciał rozliczać się tą opcją z postu Lisa - czy zryczałtowany podatek 8%, zamiast 18%? Dostałem pierwsza wpłatę i chciałbym móc rozwiązać to na korzystnych warunkach. Czy dostaje się w ogóle jakieś potwierdzenie od US?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności