Skocz do zawartości

problem z 'rozciąganiem'

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem pouczyć się troche działania na div'ach i napotkałem następujący problem:

W głownym divie znajdują się dwa inne, po lewej i po prawej stronie. Div po prawej stronie będzie zawierał różną zawartość (raz mniejszą raz większą, więc będzie rozciągany w dół) Natomiast prawy będzie miał stałą zawartość.

Nie wiem jak uzyskać sytuację żeby lewy Div był zawsze rozciągany pionowo na taką samą długość jak prawy.

Sytuację obrazuje kod (nieco uproszczony dla potrzeb dydaktycznych :-)):

<div style="width:770px;">
<div style="float:left; width:230px; text-align:left;">
	Napis po lewej
</div>

<div style="float:right; width:540px;">
	Napis po prawej 1<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <br /><br />
	Napis po prawej 2
</div>
</div>

Tutaj znajduje się przykład. Chciałbym aby czerwony był rozciągnięty do końca ;-). Zauważyłem też że inaczej wyświetla stronę IE a inaczej O i FF. W O i FF nie widać tego głównego Diva (szarego koloru). Czy da się zrobic aby byl widoczny we wszystkich Przeglądarkach ??

Pozdrawiam

:) no ale, jeśli nie masz w nim na tyle treści to czym wypchasz tego diva żeby się rozciągnął do wysokości tego po prawej?

najprościej dla lewego (a pewnie będą w nim kolejne divy albo paragrafy) wykorzystać kolor tła diva nadrzędnego no ale skoro po trzykroć nie ;) to daj link do tego bardziej złożonego przykładu

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

W 'lewym' Divie rzeczywiście jest mniej treści, myslałem że jest jakiś sposób aby go rozciągnąć, widać nie ma :). A myślałem że zabawa z divami będzie dużo przyjemniejsza od tabelek.... Chyba będe musiał zrobić jak napisałeś - użyć pliku tła w głównym divie z tym że jest kolejny problem. Pod O i FF nie widać tła głównego diva (na przykładzie kolor szary) tzn wygląda to tak jakby się kończył na samym początku :)

spróbuj dodać jeszcze float:left w divie nadrzędnym :)

A myślałem że zabawa z divami będzie dużo przyjemniejsza od tabelek

bo jest :) W innym z wątków Hellz podał link do ciekawej strony - zawiera całą masę przykładów: https://www.brunildo.org/test/ poczytaj sobie

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności