Skocz do zawartości

Zmiana ID produktów w sklepie a zaindeksowane wyniki...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zarejestrowałem się na waszym forum, ponieważ wykonuję właśnie pracę nad pewną stroną internetową, które mogą mieć wpływ na jej pozycje w google.

Strona to sklep internetowy z zaindeksowanymi w google kilkoma tysiącami produktów (5000+). Strona posiada "przynazne" URL w postaci www.domena.pl/nazwa_produktu_ID.html, gdzie ID jest id wpisu w tabeli SQL. W chwili obecnej strona zarządzana jest ręcznie, niezależnie od programu handlowego dostępnego w firmie. Pracownik wchodzi i poprawia co trzeba. Chcę zrobić automatyczny import danych z XML, realizowany codziennie i zamienić id wpisu z SQL (na który mam mały wpływ) na katalogowy indeks produktu (unikalny, zawsze taki sam).

Pojawia się jeden problem: Jeśli usunę wszystkie produkty i stworzę je jeszcze raz z automatu, kompletnie porozjeżdżają się id. Czyli skutek będzie taki, że połowa linków z google prowadzić będzie do 404, a druga połowa do niepoprawnych produktów. Dodatkowo przecież część linków do produktów istnieje gdzieś w internecie, na forach, gdziekolwiek. Lepiej, żeby tam zostały w formie działającej...

Jakie są możliwości rozwiązania tego problemu? Przekierowanie w htaccess nie wchodzi w grę (kilka tysięcy produktów)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności