Skocz do zawartości

Apel do właścicieli Katalogów

GulaNET

Rekomendowane odpowiedzi

Co przez to rozumiesz ? Że stworznie własnej marki jest juz nie mozliwe ...
Jakoś nie widzę w moich wypowiedziach podstaw do takich wniosków.
... czy jednak popierasz serwisy chaotyczne, nie posiadające praktycznie żadnej zawartości merytorycznej
Jak napisałem popieram walkę GulaNET o własną markę. Nie jestem w stanie przewidzieć jakiej jakości będzie to marka w przyszłości.
I oto nadejdzie dzien kiedy sens wyszukiwarek straci na znaczeniu, lub ich algorytmy przestana postrzegac katalogi lub zaczna traktowac je jak farmy linkow.
Przecież jest to najlepszy sposób na oczyszczenie internetu z marnych katalogów :rofl:

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

• 1 rok później...

Elitarny zszedł na psy, już od dłuższego czasu staram się tam dodać wartościową stronę o tematyce politycznej, ale bez skutku. Administrator ją odwiedza, ale nigdy nie zatwierdza, możliwe że jest sympatykiem PiS, a strona nie pała sympatią do tej partii ;)

Jakość linków w katalogu pozostawia wiele do życzenia, choćby tutaj: https://www.elitarny.info/Polityka/ , pierwszy link z brzegu: www.moheroweberety.com.pl - tragedia

A może by tak zrobić fajne zakupy w sklepie Ordin.pl, gdzie znajdziesz m.in. czarne baterie prysznicowe.

Tak bylo z Otwartym Katalogiem, których się rozmnożyło jak grzyby po deszczu, tak jest teraz z naszym
Chyba "otwartych katalogów" namnożyło się tyle dlatego, że autorzy sami zachęcali do tego z resztą z bardzo dużym pożytkiem dla tej "nazwy" / "marki".
Zastrzeżenie nazwy, znaku towarowego to koszt rzędu od tysiąca do kilku tysięcy złotych, chyba nie chodzi do końca o to, żeby robiąc serwis internetowy, wydawać niepotrzebnie środki na zabezpieczanie się przed potencjalnym plagiatem i małopowaniem.

"małpowaniem"?.... geez jak w przedszkolu. Słowo Elitarny jest na tyle pospolite, że ja bym się dwa razy zastanowił czy to na prawdę "inspiracja" czy po prostu ktoś wpadł 2 razy na ten sam pomysł. Ja mam obok domu "elitarną szkołę tańca", w sklepie są prawie "elitarne wafelki", etc.

Z resztą na elitarnym są linki do katalogu praktycznych stron i katalogu ciekawych stron. Wierzcie mi - ktoś prędzej czy później sam wpadnie na taką nazwę. Według mnie oczywiście bez sensu jest tworzenie od nowa czegoś co już jest - to strata czasu i kasy, jednak słowo jest na tyle pospolite że każdy może sam na to wpaść, później weźmnie taki sam skrypt i już będzie "wielki plagiat". Jeśli ludzie zaczną na masową skalę tak robić to stworzenie czegokolwiek będzie niewykonalne bo "tło jest z tej strony" z tamtej "codepage=iso" skopiowane, etc ;)

Oczywiście to idiotyzm wydawać > 2000 zł na zastrzeżenie nazwy katalogu, jednak IMO nazwanie czegokolwiek "elitarnym" nie musi od razu świadczyć o plagiacie. Przecież jeśli mamy w polskiej sieci tysiące tych katalogów to nie możliwe, żeby każdy sie nazywał inaczej. I teraz każdy ma sprawdzić te 28000 katalogów, czy przypadkiem któryś nie ma podobnej nazwy? To niewykonalne.

Nie rozumiem też dlaczego twórcy katalogów czują się pokrzywdzeni. Układ linków, skrypty, grafika, formularze, linkowanie - to przecież jedna wielka "inspiracja" a różnice między katalogami można policzyć na palcach jeśli w ogóle są. Moim zdaniem problem jest w tym, że ludzie chcą tylko brać nie dając nic w zamian. "Ja sobie wezmę skrypt, układ, funkcjonalność ale broń Boże jak ktoś "skopiuje" czerwone tło albo POSPOLITE słowo z nazwy".

--

i tutaj sie pytam co to jest za zenada ? wyniki sa interesujace - niczego nie swiadomy uzytkownik wstawia button do takich katalogow przez co jego strona wyglada jak choinka co w efekcie powoduje kompletny brak czytelnosci
Ale przecież to prawo właścicieli tych katalogów tak sobie napisać. Może być też w tym trochę prawdy. Więcej linków do katalogu = większy PR = lepsza indeksacja wychodzących. Ja bym nie dał fakt na swojej stronie 55 buttonów, żeby ją zaśmiecić ale nie rozumiem co w tym żenującego.
Dlaczego o tym pisze - ano dlatego, ze jest to tak naprawde wzor slepego nasladownictwa ktory, po pierwsze nic nie wnosi, oprocz chaosu na serwisach, ktorych tworcy za wszelka cene chca knota swojego wyciagnac na wyzyny w googlach, a po drugie dlatego, ze niejednokrotnie jest tak, że niestety jest to nasladownictwo, ktore w wielu przypadkach nie pomaga a wrecz szkodzi, niestety nie tylko sobie ale i drugiemu serwisowi, ktorego autorzy ciezka praca osiagneli jakis cel.

Konkurencja rodzi innowację. Nie rozumiem Ciebie. Przecież te wszystkie katalogi (sam taki mam choć nie promuję, raczej dla zabawy) są robione na jednym skrypcie, ukłądzie, często na jednym szablonie, etc. Na prawdę coś innowacyjnego można policzyć na palcach. Rozumiem, że masz katalog - ale przecież to, że ty masz nie znaczy że TYLKO TY masz prawo takie coś sobie postawić.

Pokaż mi jeden katalog, który "nie jest naśladownictwem" czyli custom made, a nie w oparciu o darmowy / płatny skrypt.

tak mamy do czynienia z polskimi tworcami www, ktorzy zdobywaja doswiadczenie na drodze wlasnej drogi cierniowej i pseudotworcami stron www, ktorzy przypadkiem znalezli sie na tym forum, przeczytali ze mozna zarobic na google adsense i małpim pędem wpadli do empiku po najgorsze wydanie ksiażki o html.
Nie rozumiem dlaczego obrażasz ludzi z tego forum, zwłaszcza że pewnie nikt tutaj nie napisał sam katalogu od podstaw a wszyscy pewnie mają w nich masę błędów HTML....
Co za tym wszystkim idzie ? Ano, edukacja - poraz kolejny okazuje sie ze samo poczytanie postow na optymalizacja.com i zakup ksiazki w empiku nie wystarczy by stac sie tworca stron, albo zakladac firme zajmujaca sie pozycjonowaniem (tych zauwazylem jest coraz wiecej).

Dokładnie, nie wystarczy, dlaczego jednak tak najeżdżasz na ten empik i początkujących. Każdy jakoś zaczynał a słabe strony same znikną. Jeśli zagrożą one pozycji stron w Twoim mniemaniu mocnych, znaczy że albo te pierwsze nie są takie słabe, albo te drugie takie mocne jak Ci się wydaje.

Opamietajcie swoj małpi ped
Nie wiem co chcesz osiągnąć tym apelem i nazywaniem początkujących webmasterów małpami ;) Raczej byś z tym uderzył na jakieś forum dla "dzieci neostrady" :)
Widzę w tym działaniu głeboki sens, jednak obawiam się spojrzeć w przyszłość, gdy pomyśle, że serwis, który kompletnie bez wartościowy posiada dodatkowo

Jeśli jest bez wartości to ludzie nie wejdą, logiczne. Jeśli wchodzą to jednak jakąś wartość musi posiadać.

W jakim to zmierza kierunku ?
Z jednej strony w takim, że innowacje próbuje się zastąpić prawem i salą sądową. Na szczęście moim zdaniem zmierza to w bardzo dobrym kierunku bo taka jest natura internetu ;) Innowacyjność popłaca. Zobaczcie np. takie coś jak wymyślił Alex Thew, on na tym zarobił - odtwórcy już nie bardzo. Liczy się pomysł, wykonanie, przydatność. To się samo obroni. Oczywiście można postawić 182365 qlweba a później narzekać, że ludzie nie wchodzą bo 182364 osób postawiło sobie "to samo inaczej" ;)
Takie tworzenie katalogów i wykorzystywanie słowa już użytego przez inny katalog to raczej jest niezdrowa konkurencja

Nie wydaje mi się. Przecież wszystkie te katalogi to praktycznie jedno i to samo, więc to żadna różnica, na prawdę czy jeden qlweb nazywa się tak a drugi podobnie. Za chwilę licytacja na nazwy kategorii, bo w jednym katalogu jest motoryzacja to w drugim już nie może? Prawo autorskie prawem autorskim... ale bez przesady.

Jeśli katalog "elitarny" jest na prawdę elitarny, to sam się obroni a redakcja nie ma się o co martwić.

zalozmy ze nazwales katalog guter454 lub cos bardziej wymyslnego. wkurzasz sie bo ludzie nazywaja tak samo. ok. ale elitarny? bez przesady. szczegolnie iz to jest tak popularne slowo ostatnio jak kultowy. to tak jakby ktos sie burzyl ze uzywasz slowa katalog, przeciez on byl pierwszy! nazwij sobie, np zbior, folder, itd.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności