Skocz do zawartości

Skrypt na mojej www wstawiony przez firmę pozycjonującą

aganette

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zleciłem niedawno pozycjonowanie jednej z moich stron pewnej firmie pozycjonerskiej/

Oczywiście firma chciała mieć dostęp do FTP.

Dziś zaglądam sobie na ftp i widzę tam plik php o nazwie sugerującej że jest to plik ze skryptem z web-tools.pl , chodzi o jakieś proxy czy coś w tym stylu.

Moje pytanie brzmi. Czy to pomaga w pozycjonowaniu czy też może po prostu zacna firma wykorzystuje mój serwer do generowania proxy na własne potrzeby?

Liczę na pomoc w tej kwestii Państwa.

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Oczywiście firma chciała mieć dostęp do FTP.

To świetna firma.. :D

Ja zrobiłbym tak:

1. Zadzwoń i spytaj się w jakim celu potrzebowali dostęp do ftp

2. Jakich zmian dokonali na plikach

3. I do czego służy ten plik PHP

Od tego bym zaczął...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Jeśli plik ma nazwę wtpc*.php to prawdopodobnie wykorzystują konto na potrzeby proxy do monitorowania pozycji w Google... Nie oznacza to, że są źli (nie działają na Twoją szkodę) ale zachowali się nieelegancko jeśli w umowie ani ustaleniach ustnych nie wyrażono na to zgody ;)

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

@aganette, powiem tak. Firma pozycjonującą nie powinna brać od Ciebie danych do FTP. Firma ta powinna ci pokazać i wyjaśnić jakie błędy są na Twojej stronie

Tylko Ty podejmujesz decyzję czy wpuścić tę firmę na FTP czy nie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

U nas to samo, standard w umowach. Bierzemy dane FTP ale zobowiązujemy się do zachowania poufności.

Bez FTP np. nie zobaczysz co gościu blokuje w .htaccess

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Dane do FTP, to standard, ja mam to zawarte w umowie, że klient udostępnia dane do serwera. Zawsze można poprawić podstawowe błędy, poprawić Title i Desc.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

powiem tak. Firma pozycjonującą nie powinna brać od Ciebie danych do FTP. Firma ta powinna ci pokazać i wyjaśnić jakie błędy są na Twojej stronie

Tylko Ty podejmujesz decyzję czy wpuścić tę firmę na FTP czy nie.

W szczególności jeżeli chodzi o klienta, który nawet nie potrafi obsłużyć cms na własnej stronie.

Ja też biorę dane, jeżeli mam coś podłubać (też zapisane w umowie). Często w ogóle przenoszę strony na swoje serwery i wtedy nie ma problemu.

Dane do FTP, to standard
Takim samym "standardem" jest wzięcie przez barmana od klienta pubu karty kredytowej z pinem i polecenie do bankomatu w celu pobrania/wypłacenia należności lub napiwku :olaboga:

Jeśli to dla Ciebie jest standardem to [...] ale to już inna beczka nie związana z topickiem...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, w ofercie mam pozycjonowanie i optymalizację strony, więc to chyba logiczne.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Nie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zmień dane do FTP tak jak powinieneś to zrobić po pierwszej optymalizacji ... Jak sobie już dorzucą pliki to webtoolsa zrobią optymalizację to nie widzę powodów dla których ktoś miał by dalej trzymać twoje hasła. Jeżeli nie jesteś zadowolony z tej firmy to zablokuj im dostep i zerwij umowę ze skutkiem natychmiastowym (myślę że po takim nadużyciu jakiego się dopuścili nie powinno być z tym problemów)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności