Skocz do zawartości

Skrypt na mojej www wstawiony przez firmę pozycjonującą

aganette

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak... Jakbym chciał zlecić pozycjonowanie i ktoś poprosił by mnie o dane do ftp... To bym go wyśmiał... :D

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A optymalizację strony pod kątem seo jak ma wykonać? Telepatycznie?

Prosisz o przesłanie plików z ftp... Robisz optymalizację... I wysyłasz klientowi... Z pełnym opisem zmian jakich dokonałeś...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Miałbym dać komuś dostęp do ftp żeby bez mojej wiedzy zmieniał, usuwał, kopiował co chce? to brzmi jak dowcip.

A optymalizację strony tylko w jeden sposób: pozycjoner pisze mi sprawozdanie z wyszczególnieniem co jest źle, co trzeba zmienić i dołącza REKOMENDACJE zmian, a ja sam decyduje co zmieniać i kto to ma zmieniać.

@Kapitan Seo napisał dobrze. Prosisz o pliki z ftp odnośnie optymalizacji. Jeśli cms udostępnia opcję optymalizacji prosisz o użytkownika, tak aby wykonać optymalizację.

Po wykonaniu optymalizacji i sprawdzeniu, czy wszystko jest dobrze - klient może skasować konto w cms.

Natomiast jest jeszcze jeden problem, gdy klient jest "zielony" pokazuje stos kartek i "to wszystko dostałem od firmy, która robiła stronę, ja się na tym nie znam i mogę udostępnić" - wtedy piszesz, co będziesz robić, czy zmiany będą widoczne, czy nie dla potencjalnego użytkownika, kończysz i jeszcze raz piszesz, co zmieniłeś - pytając się klienta, żeby przejrzał stronę, czy na pewno wszystko jest okey.

Moje zdanie. Ale wrzucanie pliku do monitoringu na konto klienckie jest po prostu żenadą.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Klient zleca mi pozycjonowanie i optymalizację, daje dostęp do konta, ja wprowadzam zmiany i tyle, rzadko kiedy spotykam się z odmową, wówczas usługę ma wykonaną jak trzeba, nie musi zawracać głowy webmasterowi za każdym razem, kiedy chcemy wprowadzać poprawki. To jest po prostu szanowanie czasu klienta.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Optymalizacja to nie zawsze są tylko jakieś drobne porpawki. Znam przypadek gdzie pozycjoner wrzucił na stronę box ze słowami kluczowymi, coś ala chmura tagów. Zmienił tym samym układ strony, psuło to wizerunek i wyglądało okropnie. Tłumaczył się, że na stronie było małe nasycenie słowami kluczowymi. Oczywiście box odrazu poleciał a zamiast niego dodano krótki tekst ze słowami kluczowymi który wyglądal o wiele lepiej. Dlatego jestem bardzo sceptyczny w dawaniu wolnej ręki i pozwolenie by pozycjoner robił ze stroną co chce. Należe chyba do tych ludzi co lubią mieć kontrolę nad tym co dzieje się na ich "podwórku".

Klient zleca mi pozycjonowanie i optymalizację, daje dostęp do konta, ja wprowadzam zmiany i tyle [..] nie musi zawracać głowy webmasterowi za każdym razem, kiedy chcemy wprowadzać poprawki
Ujmę to w ten sposób - w usługach dla poważnych klientów biznesowych takie smaczki jak Piszesz nie przechodzą nawet jak byś chciał zmienić nagłówek z h2 na h1...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oczywiście duże firmy, wprowadzają same poprawki, które ja określe. Natomiast jeżeli pozycjonuje stronę małej firmy, gdzie właściciel nie zna się na html/php/ftp ja robie wszystko, a on zajmuje się swoją pracą.

Najczęściej poprawiam delikatnie Title i Description, np, dodaje numer telefonu, tworze tekst lepiej opisujący działalność itp.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Trafiają się tacy klienci którzy dają dostęp do ftp i tacy którzy go nie dają, więc dalsza dyskusja jest bez sensu? To jest kwestia wyboru dokonanego przez klientów.

@Mion gdy zapytasz o optymalizację i klient od ręki daje Ci dostęp do ftp, z prośbą żebyś to załatwił to odmawiasz?

Z drugiej strony są klienci mający swoich informatyków, którzy proszą o dokonanie zmian w przesłanych plikach lub ewentualnie o instrukcje dotyczące optymalizacji.

Też nie dałbym dostępu do swojego ftp, ale sprawa raczej nas nie dotyczy.

...

Ja w umowie daję zawsze mniej więcej taki zapis:

Zleceniodawca zobowiązuje się udostępnić wykonawcy dane do zalogowania ftp na serwer na którym umieszczona jest pozycjonowana strona internetowa, w terminie nie później niż 3 dni od daty zawarcia niniejszej umowy. (...) W razie nieudostępnienia wyżej wymienionych danych zleceniodawca zobowiązuje się do dokonania zmian we własnym zakresie w terminie nie dłuższym niż 3 dni od daty wskazania przez Zleceniobiorcę bądź otrzymania plików z wprowadzonymi zmianami. Zmiany mogą dotyczyć jedynie procesu optymalizacji strony internetowej.

Klient zleca mi pozycjonowanie i optymalizację, daje dostęp do konta, ja wprowadzam zmiany i tyle, rzadko kiedy spotykam się z odmową, wówczas usługę ma wykonaną jak trzeba, nie musi zawracać głowy webmasterowi za każdym razem, kiedy chcemy wprowadzać poprawki. To jest po prostu szanowanie czasu klienta.

... bo zwyczajnie rozmawiasz z "zielonymi" głupkami, bez żadnej świadomości zagrożeń .

Dając dostęp do ftp dajesz także dostęp do bazy danych, bo przecież nie jest problemem znaleźć te dane .

Jaką masz gwarację, że umowę zawierasz z uczciwym człowiekiem ?

To tak jakbyś obcemu dał klucze do własnego domu

Jak majster robił mi w domu remont to pierwszego dnia dostał klucze a ostatniego oddał ;)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę że wątek poszedł nie w tą stronę. Nie pytałem o to czy zasadne jest udostępnianie ftp czy też nie.

Na tej stronie nie ma żadnej bazy, nie ma w zasadzie co zepsuć. Ta strona ma raptem 10 podstron.

Zastanawiam sie teraz jak dobrze podejść do tematu zamieszczenia tego skryptu z web-tools.pl

Może na początek napiszę do web-tools.pl z pytaniem czy też można zamieszczać tego typu skrypty na nie swoich stronach.

Zastanawiałem się też nad tym by wpisac adres tego pliku w panelu web-tools.pl tak by punkty były mi przydzielane a nie firmie której nie wyraziłem na to zgody. Nawet próbowałem to zrobić ale status nie zmienił się tak jak powinien. Przypuszczam że web-tools.pl ma zabezpieczenie by nie naliczać jednego skryptu dla kilku kont w web-tools.pl

Pomyślałem sobie może też że wyślę maila do tej firmy z pytaniem czy za korzystanie z mojego serwera mam im wystawić fakturę na koniec miesiąca.

Nie chcę tej sprawy zakończyć tak sobie że po prostu usunę skrypt i napiszę im że sobie takich skryptów nie życzę bo one nie maja wpływu na pozycję w google.

Nie lubię jak ktoś robi za moimi plecami coś na co nie wyrażałem zgody więc chciałbym dać tej firmie jakąś nauczkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności