Skocz do zawartości

Dwie domeny / jedna firma

djbit

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę sprzedaż pewnych artykułów pod domeną www_nazwafirmy_com_pl

dodatkowo zakupiłem domenę www_najpopularniejszafraza_pro - wszystko inne zajęte ;).

Zastanawiam się nad założeniem drugiej strony z tymi produktami tak na wszelki wypadek, gdyby coś stało sie z nazwafirmy_com_pl - moje jedyne źródło dochodu ;). Oczywiście chcę ją powoli linkować na te same frazy.

Strona będzie zbudowana od nowa, posiadała inny układ, grafikę i treść - jedynie te same zdjęcia.

1. Czy Google każe w jakiś sposób witryny jednej firmy, które np są w top 10 ?

2. Czy można mieć dwie witryny z tymi samymi produktami i linkowane na te same frazy ?

3. Czy w zakładce kontakt mogę bez narażania się podać te same dane kontaktowe, które występują na pierwszej domenie: adres, telefon, NIP, e-mail itd?

Chcę uniknąć jakiegokolwiek narażenia się na utratę występowania domeny na pozycjach, tak jak pisałem powyżej jest to jedyne źródło urzymania mojej rodziny (chwaląc się - niedawno zostałem tatą ;) )

Rozumiem, że linkowanie to również w pewien sposób narażanie się, jednak chodzi mi tylko o sytuację dwie domeny - ta same produkty - identyczne dane kontaktowe - ta sama firma.

seo-ninja dzięki za odpowiedź jednak pojawiły się we mnie pewne wątpliwości po przeczytaniu tematu: "Tylko wnioski po dzialaniach google z 25 maja"

ambasador

A zauważyliście może taką zależność: mam 3 domeny tej samej firmy, rożny unikalny content (jednak na ten sam temat) i wygląd, jedyne co je łączy to strona kontaktowa zawiera identyczne adresy i numery telefonów. Wyleciały 2 strony, najstarsza została w wynikach i ma się dobrze.

Macie też coś takiego? Ja zauważyłem u siebie w 3 przypadkach.. Może Google aktualnie likwiduje takie praktyki?

Premesso

No jak dla mnie coś w tym jest. Mam również taki jeden przypadek.

Klient ma dwie strony, tematyka podobna, i jedna poleciała w otchłań.

Czesiek Czyżwa

Mam tak samo w dwóch przypadkach. Najwyraźniej G chce uciąć sztuczne zapychanie dyszki i wypieranie konkurencji.

MasterV

Potwierdzam u mnie też takie strony poleciały, właściwie tylko takie.

Macie jakieś doświadczenia z takimi stronami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności