Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio moja znajoma dostała ofertę od firmy z pięknego miasta, gdzie browar zielony i koziołki bujają się głowami i zgodziła się (mała strona lokalna). Po kilku tygodniach sprawdzam webmaster - efekt swl / swl / swl i nic więcej.

Na pewno jakby podał nazwę to byłby szum. Stąd nie chcę nikomu robić ani reklamy, ani antyreklamy. Jednak agencja jest duża o zasięgu ogólnopolskim.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  W dniu 2.08.2012 o 15:18, Beerbant napisał(a):
  W dniu 2.08.2012 o 13:30, dexter_78 napisał(a):

Czy są jakieś większe kombajny dla vipów ?

Sądzę, że każdy kto obsługuje wiekszych klientów (z budżetem +10K) stosuje rozwiązania dedykowane. Ale tak czy inaczej wspiera się rozwiązaniami ogólnodostępnymi.

Myślę, że przesadziłeś. 10k to nie dużo w SEO, z tego ja wiem, co sporo osób korzysta z tego co jest i się nie fatyguje.

W dniu 2.08.2012 o 13:30, dexter_78 napisał(a):

Ostatnio miałem kilka spotkań z dużymi agencjami SEO i SEM. Każda się zaklina, że nie używa żadnego z poniższych softów:

scrapeboard

Scrapebox

Xrumer

Twierdzą, że pracują na oprogramowaniu takim jakiego używa Onet - ale nie zdradzają.

Czy są jakieś większe kombajny dla vipów ?

To zależy do czego, podejrzewam że duże Agencje SEO w PL, może nie używają na strony klientów takich rzeczy ale bardzo często podlinkowywuja swoje wpisy/zaplecze

( postaw sobie jakies wartościowe/moderowane katalogi zaplecze i zobacz skąd bedzie miał linki do wew serwisu )

Z reszta to nie wina softu tylko ludzi jak go wykorzystują i list jakie posiadają, z reszt zobacz sobie rynek w USA co proponuja ( blogi, fora, profile ) i powiedz mi czego nie da rady użyć odpowiednio przygotowanych XR i SB

W dniu 2.08.2012 o 15:21, Seen88 napisał(a):

Myślę, że przesadziłeś. 10k to nie dużo w SEO, z tego ja wiem, co sporo osób korzysta z tego co jest i się nie fatyguje.

Jak na polską średnią to jest dużo (średnia w PL to około 800zł/miesiąc/klient) ale fakt, wiele agencji idzie na ilość i wcale się nie fatygują. Sprawa jest prosta - muszą wydać kupe szmalu na marketing/call center/prawników i na SEO zostaje im góra 10% także walą SWLami albo po sieci własnych nibykatalogów :)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

W dniu 2.08.2012 o 15:30, Beerbant napisał(a):
  W dniu 2.08.2012 o 15:21, Seen88 napisał(a):

Jak na polską średnią to jest dużo (średnia w PL to około 800zł/miesiąc/klient) ale fakt, wiele agencji idzie na ilość i wcale się nie fatygują. Sprawa jest prosta - muszą wydać kupe szmalu na marketing/call center/prawników i na SEO zostaje im góra 10% także walą SWLami albo po sieci własnych nibykatalogów :)

Jak na polską średnią, ale nie w SEO, w SEO wiadomo leży ogromna kasa, chyba wszyscy wiemy, co to robimy.

Ale jeśli SWL nibykatalogi spełaniają swoją funkcję to w czym problem?

Sam używam SWLi i nibykatalogów i robię topy. Sory, jeśli miałem tego nie mówić :)

@Beerbant ma rację, to wszystko jest świetnie zorganizowane i cudowne, do momentu, kiedy ktoś chce ocenić wyniki ich pracy, lub zrezygnować z umowy, wtedy właśnie okazuje się, czy płaciło się komuś za super samochody i domy, czy za faktyczne promowanie naszych stron.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Wspolpracowalem kiedys z wieksza agencja SEO (zatrudniajaca >50 osob, z czego tylko kilku seowcow). Pelna automatyzacja, wlasne programy do katalogowania, preclowania, zarzadzaniem linkami na zapleczu. Robia zaplecze bezposrednio pod klienta, do tego platne katalogi, swl, scrapebox i xrumer w zaleznosci od trudnosci frazy oczywiscie.

Generalnie jak chcesz sie dowiedziec jak pracuja najlepsi w branzy, przeanalizuj dokladnie top 10 dla fraz nieruchomosci, meble, opony i bedziesz mial jasna odpowiedz kto z czego korzysta, jak sie glebiej przyjrzysz to mozesz nawet wywnioskowac w jakim stopniu jakie narzedzie i do czego (wykryc zaplecze, zobaczyc jak linkowane jest zaplecze), dobra analiza w SEO to podstawa.

Duże firmy seo korzystają zarówno z dostępnych rozwiązań(katalogi, SWLe itp.) jak i posiadają własne dedykowane rozwiązania, mają też własnych programistów. Płatne fora istnieją, lecz jeżeli każdy ma do niego dostęp(jak zapłaci) to raczej nie są lepsze niż PiO. Są testy i informacje, do których nie powinni mieć wszyscy dostępu.

@MKucinski, wiadomo analiza ważna rzecz, ale raczej z tego wiele się nie dowiesz, ponieważ prawdziwe zaplecze zazwyczaj jest ukryte i maskowane jak się da ;)

Nie płatne. Płatne są ch**a warte.

Najlepsze są zamknięte. Nie wiem ,ja dostałem info na PW kiedyś, ale jak jeszcze miałem inny login. Myślę, że każdy kto się udziela i jest sens go przyjąć to dostaje takie info.

Lesiu, a jak Twoje forum :D ? Żyje jeszcze? Zgreda tam trzymasz nadal :D ?

W dniu 2.08.2012 o 15:34, Altaica napisał(a):

@Beerbant ma rację, to wszystko jest świetnie zorganizowane i cudowne, do momentu, kiedy ktoś chce ocenić wyniki ich pracy, lub zrezygnować z umowy, wtedy właśnie okazuje się, czy płaciło się komuś za super samochody i domy, czy za faktyczne promowanie naszych stron.

A czy jedno wyklucza drugie? Co to za punkt widzenia w ogóle? Widzę że sam/a masz agencję, rozumiem że robisz to hobbistycznie, nie licząc na zarobek :)

A co do dezinformacji na PiO: można też to odwrócić: powiedzieli że na PiO specjalnie zmyla się czytelników, bo im przeszkadza, że użyteczna wiedza jest tak szeroko dostępna. Tak czy siak, nic nie zastąpi własnych testów, skuteczności metod.

W dniu 2.08.2012 o 15:21, whydack napisał(a):

Generalnie wszelkiego typu zamknięte (i płatne) fora i inne "ekskluzywne" wynalazki są w 90% nic nie warte - w swojej pracy (w szczególności na poczatku) dałem się nabrać na kilkanacie propozycji "aktualizacji i udziału" w tego typu projektach i ZAWSZE okazywały się śmieciami z contentem generowanym przez boty (żeby jeszcze ktoś nad tym panował).

Gdzieś Ty te fora znalazł? W telegazecie? :)

Zwróćcie też uwagę, że o wielu narzędziach nie pisze się na PiO, niektóre biją skutecznością Scrapeboxa,a i niektórzy mówią, że Xrummera, ja nie wiem bo nie testowałem, w każdym razie na PiO nie znajdziecie informacji o większości ciekawych softów dostępnych na zagranicznych rynkach. Oczywiście nie problem zacząć czytywać zagraniczne fora :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności