Skocz do zawartości

Blokada indeksacji części serwisu

Vax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję informacji, być może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Załóżmy że mamy stronę, na niej grafika i tekst. Załóżmy że część z tego tekstu chcemy zablokować przed indeksacją (aby uniknąć DC oraz aby google tej treści po prostu nie indeksował z innych powodów). Wiem że można całą stronę zablokować / usunąć z indeksu, natomiast czy można tylko jej część? (dokłądnie to chodzi o treść zamieszczoną w 1 paragrafie <p>). Wiem że Yandex ma taki bajer :

<noindex>Don't index this text block</noindex>

Natomiast czy to działa też w google? (bo w google to chyba bardziej content="noindex" no ale jak dam to w meta to mi całą stronę wywali a nie o to chodzi a czy to działa na paragrafy?).

Jakby ktoś wiedział, proszę o pomoc :)

Skuteczne seo zaistniejw.net, długo, drogo, solidnie.

@MaxPan no właśnie to nie jest takie oczywiste bo ta treść jest właśnie dla osób które nie są zarejestrowane i jest to dość spory paragraf który jest powielany x-dziesiąt razy w obrębie 1 domeny (na różnych podstronach), i tutaj spora szansa że mi DC wyrzuci :/ a też nie mogę zablokować wszysktich stron gdzie to występuje bo prawie cały serwis musiał bym zablokować.

Ze względu na ilość podstron nie ma szans żeby to ręcznie wszędzie modyfikować (tzn pisać dla każdej podstrony lekko zmieniony tekst), canonical też odpada (chyba) bo chodzi tylko o część strony a nie całość (pozostała część jest różna). Chyba że canonical można używać w paragrafie? Tylko to trochę naciągane jest :/

Chyba mam tylko 2 wyjścia, zrezygnować z tekstu (słabe rozwiązanie, tzn. pod wskazówki google dobre bo brak DC ale dla usera już trochę gorzej), albo ten tekst wrzucić jako obrazek.

Skuteczne seo zaistniejw.net, długo, drogo, solidnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności