Skocz do zawartości

PageRank 5/10 w miesiąc

fl0w44

Rekomendowane odpowiedzi

Niecały miesiąc temu otworzyłem sewris Anglia i ostatnio z dużym zdziwieniem odkryłem, że mój RankPage jest 5/10. Jak to jest możliwe? Czy to może jakaś pomyłka google?

Z moich testow wynika, ze PR5 dla nowych stron (czyli takich, dla ktorych PR jest pierwszy raz naliczany) to zaden problem. U mnie prawie za kazdym razem wpompowanie 1000 linkow w nowa domene konczylo sie PR5. Wpompowanie 1000 linkow w domeny, ktora maja juz 3 lata konczylo sie ledwie na PR3. Tak jakby ilosc linkow przychodzacych byla dzielona przez liczbe przezytych update'ow PR.

Pamietaj, ze duza liczba linkow dla nowej domeny graniczy z banem, wiec wymaga duzego wyczucia...

(ale zawsze moge sie mylic...)

Ja nie widze w praktyce potwierdzenia tej teorii, mowie to zarowno z doswiadczenia ze swoimi stronami jak i z obserwacji innych. Link ze strony, ktora ma duzo linkow wychodzacych moze i ma mala moc, ale te linki wg mnie nie wplywaja na PR strony, na ktorej sie znajduja.

No, właśnie. Chociaż... wiesz, np. podstrony katalogów z olbrzymią ilością linków wychodzących rzeczywiście mają PR=0 zwykle. Kiedyś obserowałem spadek PR w katalogu przy dodawaniu wpisów przez ludzi.

Może jest jakaś ilość graniczna, powyżej której google zaczyna karać? Ale jak to jest zrobione?.. W przeliczeniu na ilość tekstu? Jakaś graniczna proporcja?

Jakby google traktowal tak samo link ze strony z 1 linkiem wychodzacym jak ze strony z 100 linkami wychodzacymi to kazdy mialby PR=10 :]

PR "rozchodzi" sie po stronach do ktorych prowadza linki wychodzace.

Źle zrozumiałeś, chodzi o potencjalne obniżanie wartości strony z której linki wychodzą (przez liczne linki wychodzące), nie podwyższanie.

Z moich testow wynika, ze PR5 dla nowych stron (czyli takich, dla ktorych PR jest pierwszy raz naliczany) to zaden problem. U mnie prawie za kazdym razem wpompowanie 1000 linkow w nowa domene konczylo sie PR5. Wpompowanie 1000 linkow w domeny, ktora maja juz 3 lata konczylo sie ledwie na PR3. Tak jakby ilosc linkow przychodzacych byla dzielona przez liczbe przezytych update'ow PR.

To prawda, ale... Jego serwis na ma wpompowanych tysięcy linków, nie ma nawet dziesiątek! ;)

Linki wychodzące wpływają ujemnie na PR

jeżeli nie wierzysz - wsadż sobie 10 linków zewnętrznych przed Updatem i popatrz co się stanie.

Zdania są podzielone. Widziałem na pewnym forum o pozycjonowaniu cytat odpowiedzi od Google'a na ten temat, gdzie wyraźnie zaznaczają, że linki wychodzące nie zmniejszają PR strony (chyba, że mamy do czynienia z farmą linków). Był na tym forum też taki temat, gdzie nawet Michał to potwierdził i jako kolejny dowód można podać sam wzór i założenia algorytmu PageRank, z którego jasno to wynika.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Też mi się wydaje, że liczba linków wychodzących nie ma dużego wpływu, przykładem może być mój spis katalogów ktory ma ponad 500 linków wychodzących, na każdej stronie przypada po 60, a strona jakoś bo bardzo krótkim okresie otrzymała PR3. A strone można już prawie nazwać farmę linków, ponieważ wiecej tam linków niż treści...no ale za to jakiej :)

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

• 1 rok później...

Dla mnie obecnie Pr to mała abstrakcje,wydaję mi się że ostatnimi czasy dużo się w tym temacie zmieniło.A cod linków może poprostu masz bardziej wartościowe niż inni,mhh choć pewnie nie :) .Jestem ciekaw jakie dostaniesz pr przy następnym updacie.

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności