Skocz do zawartości

DENIM czyli wsparcie pierwszej fazy

zero3

Rekomendowane odpowiedzi

Program Denim służy do nieformalnego projektowania aplikacji www, jest narzędziem do uruchomienia zaraz w początkowej fazie pracy nad serwisem. I do tego jest bardzo prosty w użyciu :)

Strony projektuje się rysując za pomocą piórka i tabletu odręczne szkice (myszą oczywiście też można pracować, choć rzecz jasna mniej precyzyjnie i nie tak przyjemnie).

W bardzo prosty sposób można zbudować strukturę serwisu i nawigacji, program rozpoznaje gesty i fajnie upraszcza odręczne linie. Cała więc rzecz w tym, by gryzmolić z lepszym lub gorszym skutkiem jak na kartce papieru, dodawać linki i tworzyć podstawę pod kolejny etap projektowania.

Z tego co widzę są i będą dodatkowe ficzery w postaci komponentów (np zaznaczenie któregoś z pól wyboru determinuje przejście w inne miejsce serwisu).

Oczywiście gotowy wstępny projekt można exportować do htmla a także wydrukować :D

tak to może wyglądać:

doc_small_slider_storyboard.gif

i po exporcie do html:

doc_small_run.gif

Program jest wręcz banalnie prosty (można go opanować w kilka minut) i jak dla mnie bardzo pomocny.

Polecam :shok: A może ktoś z Was używa go lub innego tego typu edytora?

Program jest wręcz banalnie prosty

potwierdzam :) choć trzeba do niego przywyknąć

niby nie ma sie do czego przyczepić, ale mnie brakuje w nim podstawowych skrótów klawiaturowych, np.

spacja = przesuwanie (edit: rysowanie lini trzymając CTRL działa podobnie)

+ = powięszkanie (edit: działa PageDown)

- = oddalanie (edit: działa PageUp)

do tej pory bazgrałem po hartkach formatu B3 więc jakoś było to do przeżycia, ale program napewno usprawi mi wstępne projektowanie struktury :D

gdyby pozwalał jeszcze na pracę wspólną (w sieci lokalnej albo internecie) to by była dopiero jazda :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

A może ktoś z Was używa go lub innego tego typu edytora?
Ja lubię oldskool i wszystko zapisuję na tradycyjnych kartkach - ich zaletą jest to, że nawet w tramwaju moge natychmiastowo utrwalić nowy pomysł. Oczywiście przy pracy z klientem oko w oko taki program na pewno się przydaje. Chciałbym to kiedyś zobaczyć na żywo :D

Dała matka rozum? To kombinuj.

zero3, i jak? bawisz się tym programem dalej? :( twórcy chyba zapomnieli o linkach z # próbowałem na wszystkie sposoby i wygląda na to że nie da się zrobić menu odwołujące się do dalszej części tej samej strony

żeby coś w tym stylu zmajstrować trzeba postawić link na drugiej stronie zlinkować do pierwszej, a potem przesunąć ten link z drugiej na pierwszą

przebrnąłem przez cały help (nie jest zbyt długi i zawiera ćwiczenia) fajne są skróty: wytnij kopiuj, wklej, edytuj :(

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności