Skocz do zawartości

Usuwanie reklam o niskim CTR

multipasko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy jeśli na stronie są 3 jednostki, gdzie 2 z nich mają CTR x, natomiast trzecia ma CTR 5 razy niższy, to czy usuwając tą trzecią jednostkę można zyskać na plus.

Czytałem trochę na ten temat i zdania są podzielone. Jedni piszą, że warto eliminować reklamy o niskim CTR, inni, że to mit, Google generalnie doradza chyba zawsze, żeby było 3 jednostki jeśli to tylko możliwe.

Pozdrawiam,

No ale tak sobie myślę... dajmy na to reklama na samym dole strony, gdzie nigdy nikt nie zagląda. Przykładowo 1 osoba na 1000 w ogóle przewinie tam stronę. Kliknięcia jeszcze gorzej powiedzmy 1 na 10 000. Czy przez taką reklamę nie jest burzona ich kontekstowość ? Tzn. google sobie myśli, że skoro na 10 000 wyświetleń jest tylko 1 kliknięcie, to reklama o tej tematyce tu nie pasuje... podobnie reklamodawcy AdWords chyba widzą statystyki, że mają tyle i tyle wyświetleń, a tyle i tyle kliknięć... natomiast prawda jest taka, że po prostu reklama jest w miejscu, które jest ignorowane przez użytkowników.

No więc pytanie czy takie reklamy powinno się usuwać, czy jednak zasada, że lepiej tutaj niż wcale...

Google zwykle zachęca, żeby dawać 3 ad unity na stronie. Jeśli daję 2 to przysyłają mi e-maila, że moja strona traci ze względu na niewykorzystane ad unity.

• 3 tygodnie później...

Szukaj i testuj, zwłaszcza, że zbyt wiele na tej reklamie nie zarabiasz, to też jeżeli przez chwilę z prawie nic zejdziesz na nic, to nic Ci się nie stanie :)

Natomiast, jeżeli znajdziesz lepszą pozycję i zwiększysz CTR to prawie nic zmieni się na prawie coś i będziesz zadowolony.

Możesz potestować inne formy reklamy, jeżeli ta o niskim CTR to baner multimedialny, to może spróbuj dać gdzieś wyżej mały banerek graficzny, lub wpleć w treść reklamę w formie linków.

Czasem opłaca się zablokować jeden z kanałów reklam ograniczając się właśnie tylko do tekstowych lub tylko do graficznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności