Skocz do zawartości

Pozycjonowanie forum

meff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stworzyłem forum pewnej serii telefonów (nie podam konkretnie szczegółów, aby nie robić sobie konkurencji) i chcę się wziąć za pozycjonowanie. Domena .com.pl ze stażem ok. pół roku, forum na silniku MyBB z wtyczką google seo, do tego korzystam z adsense, analitycs i narzedzia dla webmasterow (choc nie wiem czy to ma jakies znaczenie). Interesują mnie 2 frazy:

1. "(marka) (seria)" coś w stylu np. sony xperia | Wyszukiwania miesięczne: 1 200 000 (Polska), konkurencyjność niska

2. "(marka) (seria) forum" coś w stylu np. sony xperia forum | Wyszukiwania miesięczne: 18 000 (Polska), konkurencyjność niska

Budżet jaki sobie założyłem (póki strona nie zacznie generować większych zysków) to 400-500zł. I tutaj pytanie: w jaki sposób pozycjonowania zainwestować te pieniądze? Katalogowanie, precle, zaplecze? Może połączenie wszystkiego? Jeśli tak to jak rozłożyć na to budżet, ile blogów założyć itd. Liczę na Was ;) Dla każdego wielkie podziękowania.

Tego typu fora dyskusyjne najwięcej wartościowych odwiedzin otrzymują z długiego ogona, a więc z zupełnie innych fraz niż główne, które zakładasz. Nie mniej jednak takie założenie i dobór głównych słów jest oczywiście niezbędny. Co wynika ze wcześniejszego, najlepszym sposobem na wypozycjonowanie forum będzie stworzenie możliwie największej ilości wartościowej treści, która stworzy długi ogon. Dlatego większą część budżetu proponuję przeznaczyć na pisanie postów na forum. ;)

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Miałem na myśli zakup treści poprzez tworzenie sztucznych dyskusji między sztucznymi użytkownikami, którzy będą zamieszczać wartościowe informacje i prowokujące tematy, które z kolei zmuszą do rejestracji i zabrania głosu kolejnych, prawdziwych już i naturalnych użytkowników. Bo pamiętaj, że nawet na najlepiej wypozycjonowanym forum nikt się nie zarejestruje (poza spamerami), jeśli będzie ono puste. ;)

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

No tak, a nikt nie powiedział jeszcze, że pozycjonowanie na długi ogon nie kosztuje 100 zł :-)

Ponadto wyszukiwania miesieczne (co autor podał w temacie), to nie jest to samo co klikalność.

Przypuszczam, że przy punkcie 1 przy niskiej konkurencyjności może to być 100 kliknięć miesiecznie :-)

W drugim punkcie może to byc nawet 5 kliknięć miesiecznie :-)

Takie są realia.

• 2 miesiące temu...

Akurat jestem w temacie, tyle że nie jako pozycjoner, a copywriter, bo założyłem sobie forum na temat metodologii naukowej :nauka: , a dokładniej na temat bezpłatnej pomocy przy pisaniu pracy dyplomowych. Wasze podpowiedzi na temat tego, że liczy się przede wszystkim treść, bardzo mnie ucieszyły, bo z linkami przychodzącymi jest, jak wiadomo, zawsze problem. Moje problemy:

1. Co myślicie o tym forum?

2. Pomóżcie mi skojarzyć strony typu Wykop.pl, gdzie mógłbym dodać napisany przeze mnie tekst z linkiem do forum,

Wykop ma linki nofoolow więc pozycji ci na kluczowe frazy nie podniesie, ale na pewno da jakiś realny ruch bo serwis renomowany. Same forum wypadało by trochę zoptymalizować. Przede wszystkim popraw kodowanie. Description Google widzi tak:

Pisz¹cy prace dyplomowe z nauk spo³ecznych otrzymuj¹ profesjonaln¹ i kompleksow¹ pomoc przy pisaniu teorii i opracowywaniu badañ do pracy dyplomowej.

- brak polskich znaków

Z tytułu usuń słowo "Indeks", obecnie jest:

Bezpłatna pomoc przy pisaniu prac dyplomowych - Indeks

Na twoim miejscu dał bym coś takiego: Bezpłatna pomoc przy pisaniu prac dyplomowych - forum

Pozostaje również kwestia wybrania jakiś fraz kluczowych. Jak na razie linkujesz głównie frazą: "forum badań i nauk społecznych a takiej frazy niemal nikt ci w Google nie wpisuje. Prędzej będą to takie określenia jak: "nauki społeczne forum", "pisanie pracy dyplomowej" itp.

Podstawą "pozycjonowania" nowego forum, jest znalezienie kilku-kilkunastu osób, które na początku rozkręcą trochę tematów. Bo jeżeli nie będzie co czytać to mimo obecności forum w topach nic z tego nie będzie.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

1. Poprawiłem anchor teksty na stronach zaplecza na "bezpłatna pomoc przy pisaniu prac dyplomowych". Pozostały tylko jeszcze linki z darmowych ogłoszeń, ale tam już musi tak zostać. Od pewnego czasu linkuję już tylko "bezpłatną pomoc przy pisaniu prac dyplomowych". Na samym forum wytłuszczam tę frazę.

Chcę pozycjonować forum w następujących wyrażeniach:

- bezpłatna pomoc przy pisaniu prac dyplomowych (jestem 1)

- pisanie prac dyplomowych (jestem 43)

- pomoc przy pisaniu prac dyplomowych (jestem 24)

1. Z description mogę mieć problem bo zmodyfikowałem tą linijkę w taki sposób aby zamiast kontekstowego opisu pokazywała wksazany przeze mnie. Forum mam w języku UTF-8 i nie dostrzegam problemu z polskimi literami. Napisałem na forum smf, może coś poradzą, a jak nie to wrócić do poprzedniego stanu (kontekst)?

2. Index to problem. Od samego początku mam dziwną sytuację. Forum ma tak jakby dwa adresy:

http//pisaniepracdyplomowych.pl

oraz

http//pisaniepracdyplomowych.pl/index.php.

Index pojawia się mimochodem, jak tylko wejdę w jakąś zakładakę na forum. W tytule i w każdym linku pojawia się index. Pisałem o tym na forum smf, ale nikt mi nie pomógł. Index.php to jest plik systemowy smf. Tu chyba pies pogrzebany i jestem na to wściekły, no ale nie wiedziałem czy mogę zmienić nazwę tego pliku, nawet nie wiem czy można.

Dzięki FancFactory za te wskazówki. Spędziłem, zwłaszcza nad zaśmieconym zapleczem pół nocy.

gerdi nie zgodzę się z Tobą. W moim przypadku mam problem tego typu, że nie wiem czy to jest właściwe miejsce i czas na tego typu doradztwo. Owszem widują na forach, jak ludzie proszę o pomoc w pisaniu prac dyplomowych, ale nie wiem czy forum zorganizowane tylko pod ten właśnie temat, a nie o jednym przedmiocie (nauce) nie ma za szerokiego spektrum. Na moje forum przychodzi dziennie średnio 30 osób, a jeszcze nikt nie napisał, mimo iż jestem gotowy służyć poradą. Myślę, że to jest swoisty test tematu/problemu. Zamiast sztucznie nadmuchiwać dyskusje wolę stworzyć kolejny komentarz. Myślałem oczywiście o tej opcji, ale raczej na zasadzie: sam ze sobą. Tylko, że to zgłupieć można. Zostawiam to na koniec, gdy uporządkuję resztę spraw.

Ludzie nie piszą, bo po co marnować czas na pisanie na martwym forum.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności