Skocz do zawartości

Pozycjonowanie bez zaplecza i swli - czy się da?

Ojciec_Pio

Rekomendowane odpowiedzi

Aha, tak się składa że pozycjonuję spore serwisy korporacyjne.

Też jestem w ciężkim szoku po przeczytaniu tego, a Ty pytasz się o same podstawy...

Raczej duże serwisy na trudne frazy ciężko jest wypozycjonować bez zaplecza lub dodatkowych narzędzi prócz myszka komputerowa i klawiatura :)

Najnowocześniejszy Hotel Nad Morzem Grand Lubicz 5*
Apartamenty w Ustce tylko w pensjonacie Villa Wenel

Pozycjonowanie serwisów korporacyjnych, a rozumiem to jako stronę o firmie mniej lub bardziej złożoną, a pozycjonowanie portali, rozumianych jako serwisy, gdzie ciągle dochodzą nowe treści, dynamiczne i żywe, to jednak inna specyfika. Przy portalach ciąglę trzeba coś robić, bo wchodzą stosunkowo nowe treści, które dają możliwość pozycjonowania na kolejne frazy. Tak więc katalogi tutaj to tylko na początek. Potem żmudne preclowanie i jeszcze parę innych rzeczy.

A swoją drogą to się zgadzam z kolegami, że pokrętnie i słabo zrozumiale się wyrażasz jak na kogoś, kto pozycjonuje serwisy korporacyjne...

To chyba nie znacie specyfiki pozycjonowania znanych serwisów:) Na ogół leżą odłogiem, a seo zajmuje się PM od czasu do czasu - i to głównie wewnątrz serwisu - treść i nagłówki - to 90% pracy.

np. merlin.pl w ogóle sie nie pozycjonuje - nie mają nawet zaplecza i zbierają naturalny ruch i naturalne linki. O dziwo to u nich działa.

Pytam o podstawy bo interesuje mnie wasze podejście do tego tematu a w seo podstawy to klucz do sukcesu, szczególnie listy dobrych precli i blogów. Teraz głównie koordynuje pracę ludzi, więc głównie spinam obowiązki i zaczynam budowę zaplecza. Głównie pod long tail. Ale gdybym miał sie zajmować nowym serwisem, czy sklepem który nie ma nic, to szczerze wam powiem mialbym spore problemy z wypozycjonowaniem go na trudniejsze frazy - znane portale mają już swoją historię, markę i nie dostaną za byle co filtra - oczywiście duży ruch sprzyja seowcom więc tak naprawde jest łatwiej. Zauważylem, że wystarczy rzucić artykul na srednią frazę i sam wskoczy do top 20 nawet przy słabej optymalziacji - na te fraze. W słabych i mało znanych serwisach to nie przejdzie.

Nie cierpię spamerów!

Ale do 301-ki trzeba miec jakąś podstrone/strone która na daną trudną frazę jest juz wypozycjonowana, żeby przekierować. A skąd ją wziąć? To nie jest proste, można kupić, a ceny niektórych doemn na sprzedaż są z kosmosu. Chyba że macie jakiś inny sposób/

Nie cierpię spamerów!

Jeżeli nasz serwis zapleczowy wypozycjonujemy na na 30 srednich fraz, to czy bedzie sens go przekierowywać na stronę klienta, który chce miec jedna fraze?

No i trzeba naszą stronę najpierw wypozycjonować, więc znowu wracamy do początku - wypozycjonować od zera na trudną fraze nie jest łatwo:)

Nie cierpię spamerów!

Optymalizacja serwisu daje bardzo dużo. W firmie zajmujemy sie jednym serwsem ogłoszeniowym z ofertami pracy. Serwis stał na autorskim CMSie i zajmował średnio pozycje 40-60. Nie dało rady tego ruszyć. Co lepsze frazy gdzies się trzymały pozycji 30. Przerzuciliśmy wszystko na drupala, poprawiliśmy linkowanie, dopasowaliśmy tytuły, nagłówki, zmieniliśmy strukturę URLi, i wiele innych, no dosłownie wszystko co można poprawić pod kątem pozycjonowanie było uwzględnione w nowym projekcie. Dzisiaj serwis na około 100 fraz w wiekszości zajmuje pozycje 5-15. Oczywiście sa takie marki jak infopraca, pracuj, czy gazetapraca, których nie da się przeskoczyć. Za duże marki, za duża renoma, za dużo BL. Przynajmniej ja nie stawiam sobie za cel przeskoczenia tych serwisów, bo mi prędzej włosy z głowy powypadają :)

Niemniej jednak przy tym kliencie, na własnej skórze dowiedziałem się co znaczy dobra optymalizacja serwisu.

Święte słowa, cbdss, optymalizacja daje dużo i jest podstawą wyjścia, bo stawia nam słowa kluczowe pod które się pozycjonujemy i otwiera drogę robotom. Mi bardziej chodziło o ingerencję w kod php - czyli sposób zakodowania strony - tekst znaczniki itd to inna bajka. Najgorzej jest, kiedy serwis ma naprawdę niezłą optymalizację - wszystkow edług zaleceń, a w serpach mimo to słabo.

Odnośnie optymalizacji. Jak widzicię sprawę linków w stopce po pingwinie? Mają kilka dużych serwisów myslimy o crosslinku wszystkich serwisów między soba linkami w stopce właśnie. Nie jestem zadowolony z tego pomysłu ale chcemy jakoś stopki zagospodarować - czy lepiej zrobić jedynie linkowanie wewnętrzne w stopce, postawić po 2-3 sobdomeny kilku serwisów które mają nawet PR7 i z tych subdomen crosslinkować do normalnych domen?

Jest jeszcze jedna podejrzana taktyka u naszej konkurencji. A chodzi o https://wiki.komputer...t.pl/index.html - subdomena na mocnej domenie i masa linków prowadząca z subdomeny to tejże domeny, co większość seowóc uważa za grzech. Wygląda to jak farma, ale kurna działa i to jak. ciekawa rzecz, ale może jest w tym jakiś haczyk?

Nie cierpię spamerów!

Wydaje mi się, że wartstwa prezentacyjna nie ma nic wspólnego z funkcjonalną. Czyli kod php, to kod php, strona i tak jest prezentowana w HTML/CSS i tak ją widzi google. Nie wazne, czy stronę napiszesz w PHP, JAVA'ie czy Ruby'm, ona może być identyczna z zewnątrz, a kompletnie inna wewnętarz, ale tego już Google nie zobaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności