Skocz do zawartości

PageRankowy eksperyment

WI777

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie ministrona na darmowym hostowaniu (subdomena znanej domeny do darmochy), zawiera niewiele treści, nazwijmy ją A i ma PR = 3

Ze strony A wiodą 3 linki na zewnątrz o PR 4, 4, 5 oraz dwa linki do podstron B1 i B2.

Podstrona B1 nieważna, jest wynik wynik działania formularza, ma PR 0, ale podstrona B2 ma PR 3.

B2 zawiera zero treści i 2 linki na zewnątrz do stron o PR 4 i 4 oraz 6 linków wewnętrznych do podstron od C1 do C6 oraz link zwrotny do strony A.

A teraz UWAGA: każda podstrona od C1 do C6 ma PR równy 3! Co lepsze, każda z tych podstron zawiera po kilka linków na zewnątrz do stron o różnym PR i zawiera praktycznie tylko te linki!

Do strony A, oczywiście prowadzi troszkę linków z zewnątrz, do podstron już nie.

Niestety na tym (prawdziwym) przykładzie załamuje się moja dotychczasowa, mała bo mała, ale jednak wiedza na temat PR oraz kalkulatorki do obliczeń PR można sobie wsadzić ...

Czy ktoś może coś na temat napisać rozsądnego?

Oczywiście to szkaradzieństwo powstało w czasie ostatniej nie zakończonej jeszcze aktualizacji PR.

Eksperyment prowadzę od przedostatniej aktualizacji i wtedy strona A zjechała z PR4 na "mocne" 3 - zdjąłem w ramach eksperymentu trochę wartościowych linków do niej.

To taka jedna z eksperymentalnych stron, co miała przynieść wiedzę, a okazało się, że przyniosła ... no właśnie, jaki wniosek?

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

W skrócie jest:

A (PR3) -> B (PR3) -> C (PR3)

Powinno być (w przybliżeniu)

A (PR3) -> B (PR2) -> C (PR1)

Ja wiem, PR odchodzi do lamusa, ale "studiuję" ten temat od jakiegoś czasu i mnie ciekawi :D

PRX nie zawsze jest równe PRX - bo zakres jednego PR jest bardzo szeroki. zakładając logarytmiczny rozkład wzrostu PR (z podstawą 10) to jedno PRX>9xPRX inne. Więc to co opisujesz jest możliwe. Ja mam np. stronę PR4 która produkuje około 10 PR4 innych. To oznaczy tyle że to jest mocne PR4 a tamte słabe.

Troche chyba nie czas teraz na analizy PR.

Wszystko jest w ruchu jeszcze a na stabizację jeszcze poczekamy.

Z ciekawostek wczoraj jedna z moich stron PR2 a podkatalog, ktory ma kilka linków PR3.

Dziś już jest OK, czyli tak jak powinno być.

Poczekaj z tymi testami jeszcze zanim zaczniesz sobie łamać głowę - taka moja rada.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Troche chyba nie czas teraz na analizy PR.

No właśnie teraz czas jest najlepszy ponieważ masz dostępne trzy komplety wyników, tzn. świeżutkie, poprzednie i jeszcze wcześniejsze. Przykładowo, można teraz ocenić wszystkie wróżki co są warte i wyciągnąć dosyć oczywiste wnioski.

Koniec aktualizacji (o ile taki będzie) zacznie się jak znikną najstarsze wyniki, w końcu muszą zniknąć, potem znikną poprzednie i zaczniemy czekać na kolejny cyrk :D

Przykładowo, można teraz ocenić wszystkie wróżki co są warte i wyciągnąć dosyć oczywiste wnioski.

Tez mi sie tak wydawalo ale ta skutecznosc wrozek jest tylko dobra po aktualizacji PR poniewaz pokazuje prawdziwe wyniki, natomiast po jakims czasie, po dodaniu linkow owe wrozki znowu zaczna swirowac.

Mam taka mala obserwacje - po zdjeciu kilkunastu linkow wychodzacych wrozki dawaly mi z PR2 - PR5

podstronom tez wzrosnie teoretycznie

Wracając do tematu - tak to jest jak najbardziej możliwe, miałem kiedyś podobne przypadki. Spójrz głównie na ilość linków wychodzących z tych stron - jeżeli jest niewielka, to wszystko tłumaczy :D

Dała matka rozum? To kombinuj.

Spójrz głównie na ilość linków wychodzących z tych stron - jeżeli jest niewielka, to wszystko tłumaczy :)

Napisałem na początku dokładnie co i jak, wystarczy przeczytać :D

Sytuację taką

A (PR3) -> B (PR3) -> C (PR1) lub na bardzo upartego A (PR3) -> B (PR3) -> C (PR2)

bym jeszcze zrozumiał, ale sytuacja

A (PR3) -> B (PR3) -> C (PR3)

przeczy dotychczasowej mojej wiedzy. Uwaga: A,B,C to wszystkie strony na tej subdomenie, opisałem cały serwis www. Są dwie podstrony B i sześć C, z tych sześciu C każda ma PR3! To jest moje niezrozumienie.

Edit: Uzupełnię dla jasności, żadna z tych podstron nie zawiera grama grafiki, wszystkie podstrony mają swoje unikalne nazwy i znajdują się razem w katalogu głównym.

Sam sobie nieco odpiszę :spam: Jednak kogoś to może zaciekawić.

Okazuje się, ż Google robią ciągle aktualizację TPR, strona A z powrotem dostała PR4 i mam teraz śmiesznego sita z PR4 na czele, a potem siedem trójek, cóż, mocna ta czwórka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności