Skocz do zawartości

Zdjęcia zamiast treści

piernik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od 2005 roku prowadzę portal internetowy www.PolskieSzlaki.pl i mam z nim problem bo nie wiadomo co bym robił pozycje ciągle mi spadają.

Kiedyś było super - TOP10 na bardzo silne frazy jak: "Polska", "turystyka", "kraków", "mapa polski" itp. dzisiaj nie ma mnie w TOP100 na frazy słabsze jak: jak "Kórnik" (kiedyś TOP5), "Rogalin", "Kołobrzeg", "Oświęcim", "Solina", "Dziwnów" - na wszystkie te frazy kiedyś byłem w TOP10. OK mówiąc kiedyś mam na myśli rok 2009.

Domena jest dobrze prowadzona - nie ma SWLi, SPAMu, jest dużo treści od innych użytkowników, linkowanie wewnętrzne, mapy stron, snippetsy, przyjazne URLe, ciągle ją rozwijamy (konkursy, akcje, ebooki, wymiany linków itp). Mam tylko 50 linków kupionych na prolinku na "Polska" i "tuystyka".

Domena jest raczej mocna: PR: 5, PA: 56, linków zewnętrznych:9,242 - https://www.opensiteexplorer.org/comparisons?site=www.polskieszlaki.pl

Za to zauważam, że ponad blisko 30% ruchu z googla pochodzi z google images i na te frazy które wymieniłem pojawia się dużo zdjęć z mojego portalu w TOP10 wyszukiwarki zdjęć i czasem jako zdjęcie przy wyszukiwaniach tekstu. Ale jest to ruch gorszy jakościowo (1,2 odsłon na użytkownika przy 2,0 z wyszukiwarki tekstowej)

Dlaczego więc na nazwy miast mój portal nie istnieje w TOP100? Rozumiem że nie ma go w TOP10, ale w TOP100?? Co mógłbym zrobić, żeby to zmienić? Jest to drażniące, jak serwis nie wzmacnia swojej pozycji. Po pierwsze mam stabilny serwer, po drugie silną domenę, po trzecie starą domenę...

Poanalizujcie proszę mój serwis bo ja już nie mam siły - załamuje mnie to...

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Ciężko po takim czasie przeanalizować czemu nastąpił spadek - od 2010/2011 nastąpiło sporo aktualizacji algorytmu, a to tylko jedna z potencjalnych przyczyn. Zacząłbym od optymalizacji strony, większego zróżnicowania anchor tekstów (wg. ahrefs połowa z nich to "polska") oraz porównania spadków odwiedzin w statystykach strony z datami większych zmian w Google.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

To czytam, staram się pozyskiwać linki z wymiany linków, ale to chyba nie ma sensu - może inaczej nie ma takiego wpływu jak bym chciał... Teraz wziąłem się za katalogowanie półautomatyczne - również katalogowanie podstron. Zobaczymy czy coś to pomoże. Mam nadzieję, że tak...

Pozwolę sobie wrócić do tematu podając konkretny przykład. Fraza "międzybrodzie żywieckie".

Na pierwszej stronie są wyświetlone dwa zdjęcia z mojej strony, ale w wynikach wyszukiwania nie ma mnie w pierwszej setce:/

Google przeszukując tylko moją stronę słusznie podaje najlepszą stronę z opisem tego miasta, ale niestety podaje opis z metataga, a nie ze strony.

Wyczytałem, że google bierze pod uwagę treść strony wartościując zdjęcia - więc wg googla treść jest ok - to czemu nie pokazuje tego w wynikach wyszukiwania treści?

Może faktycznie google ma jakiś mechanizm, że jeżeli pokazuje zdjęcia to nie pokazuje treści? Zauważył ktoś taką zbieżność??

https://www.polskieszlaki.pl/wycieczki/plan,5485,smolen-i-dolina-wodacej-szlak-jaskiniowcow.html

https://www.polskieszlaki.pl/wycieczki/galeria,5481,pilica---miejsca-warte-zobaczenia.html

Błąd kodowania zawartości

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

Należy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.

@up uprzedziłeś mnie o kilka sekund

A takie kwiatki powinno się likwidować.

2cyg0pk.jpg

--------------Dno jest wtedy,kiedy nie ma juz nawet mułu.--------------------

Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja...

Poszukuję zatrudnienia.

Będzie bez linka a co :D

poezjapozycjonowania(kropka)blogspot(kropka)com

NEW!!! - Blask Serpów (Prolog) W przygotowaniu: Chapter 1 - Blask Serpów

Dzięki - błąd nowy... Dzieje się tak tylko przy wycieczkach jednej użytkowniczki - nie mam pojęcia na razie o co chodzi - pech chciał że wgrała teraz chyba 3 wycieczki - stąd błąd.

Ale wierzcie mi - to nie jest codzienność... U innych jest wszystko ok.

Edit: chyba poprawione ale nie wiem jeszcze co było przyczyną... Ale nie o to nie o to..

Sorry, ale tego nie ma we Wskazówkach Google dla Webmasterów :)

Jak tak piszesz, to powodem spadków może byc Pingwin - tym bardziej, że wyżej masz uwagę co do małego zróżnicowania anchorów.

Problemem może być serwis https://www.4hotele.com/ z którego mam najwięcej linków. Kwestia w tym że te linki są w stopce strony i już się zastanawiałem nad tym czy prosić o jego usunięcie, ale wtedy tutaj na forum polecili żeby to zostawić, bo to "naturalny" link. Ja do nich nie linkuję...

Podobno takie linki lepiej żeby były nazwą marki. Kwestia jest taka, że pewno jak do nich napiszę, żeby zmienili na "Polskie Szlaki" to tego linka (z wszystkich podstron) pewno usuną. I jaką decyzję mam podjąć?? :)

Edit: To raczej nie pingwin, bo w kwietniu nie mam żadnych spadków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności