Skocz do zawartości

Moje wnioski z wdrożenia testowego adkontekst

mchrapka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj wdrożyłem testowo adkontekst na mojej stronie. Oto moje pierwsze wnioski.

Plusy w porównaniu z adsense.

- kontakt z obsługą (to także plus w porównaniu z onet kontekst)

- trochę wyższy CPC

Minusy

- duuużo niższy CTR niestety (przypuszczalne powody niżej)

- długie ładowanie reklam

Dopasowanie reklam nie jest najgorsze, ale mogłoby być lepiej.

Ale co mnie dość mocno zniechęca teraz to długi czas ładowania reklam - ma to moim zdaniem spory wpływ na CTR (większy niż mała liczba reklamodawców).

Generalnie będę dalej "szedł" w adkontekst, bo wkurza mnie już "olewactwo" ludzi z adsense. Kilka razy się z nimi kontaktowałem i czekanie po 2 tygodnie na odpowiedź mnie denerwuje.

Mam nadzieję że adkontekst szybko poprawi niedociągnięcia, bo moim zdaniem ma spore szanse na dogonienie adsense na naszym rynku.

Podsumowując - adkontekst polecam - po co mamy dawać kasę google, a oni za to jeszcze nas olewają.

Tyle na razie.

p.s.: chyba zostałem patriotą :D

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chwilowo to jest nawet niecały dzień - prawdopodobnie będzie mniej bo jak pisałem CTR jest sporo (ponad dwukrotnie niższy), ale za to trochę większe CPC.

Spotkałem się już z opiniami, że zyski są 60% tego co na adsense - chwilowo mogę potwierdzić.

Ale na razie w ogole nie eksperymentowałem - ułożenie prawie identyczne jak w adsense (co w kontekście tego, że reklamy ładują się wolniej może nie być najlepszym rozwiązaniem).

Czekam na przyśpieszenie działania adkonteksta - myślę, że to sporo pomoże.

Dostałem też informację, że w miarę jak adkontekst analizuje strony dobór reklam będzie lepszy - czekam z niecierpliwością :D

Osobiście jestem bardziej zadowolony z AK niż z Adsense. Plusy AK:

- elastyczniejsze i lepszeformy reklamowe niż w AK

- szybka i profesjonalna obsługa (na maila odpowiadają błyskawicznie)

- zadawlające zarobki

- przelewy na konto w PLN

- nie ma żadnego progu przy wypłacie kwoty co miesiąc

- ni trzeba się męczyć z odprowadzaniem podatku tak jak w Adsense

Wady:

- brak kanałów spersonalizowanych (ułomność Form w AK)

- mniejsza liczba reklam niż w Adsense przez co niższy CTR (niedługo pewnie się to zmieni)

- czasami reklamy ładują się zbyt długo

W porównaniu do Adsense AK wypada moim zdaniem bardzo dobrze :crazy: Pozdrawiam

Testy trwaja ale reklamy sa ladowane jako ostatni elemet strony co przy wiekszej obietosci oraz dynamicznym przeskakiwaniu po stronach jest ogromna wada! Zwlaszcza na forach gdzie ktos ma reklame w topie a user szybko operuje rolka nie jest w stanie zobaczyc reklamy gdy sie laduja dlugo avatary i bannery userow w stopkach!

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

No właśnie ten czas ładowania reklam jest niestety główną wadą moim zdaniem adkontekst. adsense ładuje się w 99% przypadków równo ze stroną.

Wystarczy porównać strony z adsense i adkontekst.

(można niestety :| mierzyć stoperem różnicę :D )

No ale czekamy...

@mchrapka: oj żenua, żenua.. rzeczywiście. Zdązyłem zjechac sobie na footer, przejrzeć linki, wrócic na top a reklam jeszcze nie było. To jest MASAKRYCZNIE wielka wada. Normalnie BUG o najwyzszym priorytecie. Mam nadzieje, ze netsprintowcy maja podobne zdanie :D

No ja na ich miejscu potraktowałbym to priorytetowo. Z pewnością im też zależy na klikalności w reklamy (chyba się nie mylę???) więc powinni to szybko zmienić.

Tym bardziej, że prawie identyczne (może minimalnie lepiej dopasowane, bardzo podobnie wyglądające) reklamy adsense miały u mnie CTR około 4-krotnie wyższy. To o czymś świadczy...

Jeżeli CTR byłby zbliżony do adsense zyski byłyby nawet trochę wyższe, a to chyba spowodowałoby szybki rozwój systemu, na czym nam wszystkim zależy. Na razie mogę tylko powiedzieć szkoda....

Ja pierwszy podpisuję się pod petycją do netsprinta :)

@mchrapka: oj żenua, żenua.. rzeczywiście. Zdązyłem zjechac sobie na footer, przejrzeć linki, wrócic na top a reklam jeszcze nie było. To jest MASAKRYCZNIE wielka wada. Normalnie BUG o najwyzszym priorytecie. Mam nadzieje, ze netsprintowcy maja podobne zdanie :)

Niestety z mojej korespondencji z Netsprintem wynika że uważają to poniekąd za zaletę :-)

Tzn przy każdym przeładowaniu strony w czasie rzeczywistym ich system bada zawartość danej strony i stara się dostosować do niej reklamy (i są z tego dumni) - a stąd bierze się opóźnienie.

Tylko po co ? W 99% przypadków taka procedura jest niepotrzebna - która strona aż tak dynamicznie się zmienia ?

Dla mnie takie opóźnienie jest nie do zaakceptowania więc Adkontekst zdjąłem i czekam co dalej.

Mam nadzieję, że jednak rozwiążą ten problem, gdyż wolałbym korzystać z polskiego systemu, szczególnie że kontakt z Netsprintem w porównaniu z Google to jak niebo i nawet nie ziemia, ale piekło ;-)

Rozpoczęcie jest proste!

@kalashnikov: mam nadzieje, że się mylisz :) zaleta? dobry żart. zdązyłem przejrzeć cała stronę, poczytac to co jest juz na dole i pewnie zdążyłbym jeszcze z 10 razy wyjśc z tej strony a reklam nadal nie ma. Wszyscy na to narzekają, a netsprint przekłada to na zalete? eee :piwo:

Z pewnością opóźnienie zaletą być nie może (i tak netsprint z pewnością nie myśli). Zaletą jest skanowanie strony za każdym razem.

Jeżeli jednak to opóźnienie faktycznie jest spowodowane tym skanowaniem, to można przecież rozważyć skanowanie strony raz na godzinę (czy inny okres czasu nawet określany przez wydawcę). Zaleta będzie dalej, a reklamy będą pojawiały się szybciej.

Cieszy "mę" to bardzo :)

OFFTOPIC: Normanos - świetna stopka - teraz od razu będziemy wiedzieli, że piszesz coś w danym temacie :piwo: Troszeczkę tylko utrudnia korzystanie z forum, ale tak tyci, tyci :P

--------------------------------------------------------------------

edit->normanos: sorry ze w twój temat się wcinam ale nie chce smiecić tak ciekawego wątku. utrudnia? jest mniejsza niz poprzednia i kilka razy mniejsza niz innych. starałem się aby nie przeszkadzała.

--------------------------------------------------------------------

Mniejsza może tak, tylko ociupinkę szersza :P

normanos - co Ci strzeliło do głowy z tą sygnaturką? bez jaj, nie da się czytać forum

Ale co mnie dość mocno zniechęca teraz to długi czas ładowania reklam

o tym wiedzą conajmniej od 25 stycznia (a może już wcześniej ktoś zwracał na to uwagę), też z niecierpliwością czekam na szybsze ładowanie reklam

jedyne co możesz zrobnić to wsadzić reklamy w div o stałej wysokości ale to tylko po to aby nie mieć efektu przemiesczania się treści na stronie

ale w AK są też inne problemy:

- np. potrafi zawiesić IE - https://www3.infomoto.pl/tekst.php?tekst=3839,0

- np. potrafi rozwalić też serwis - niektóre reklamy po prostu rozpychają serwis na boki

mimo to wierzę że informatycy NS znajdą i załatają dziury :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności