Skocz do zawartości

Moje wnioski z wdrożenia testowego adkontekst

mchrapka

Rekomendowane odpowiedzi

W odpowiedzi na Wasze uwagi:

1.cpm - z pewnością co serwis to historia, a my ciągle pracujemy i mamy jeszcze wiele pomysłów do zrealizowania. AdKontekst wykonuje analizę kliknięć na danym kanale, więc ctr poprawia się po jakimś czasie od wdrożenia.

2.Prędkość ładowania reklam - uznajemy za główną rzecz do poprawy - dokładniej to wdrożymy cache (z dynamicznym rozpoznawaniem dynamiczności), więc reklamy będą ładowały się (w większości przypadków) natychmiast.

3.Zgodnie z sugestiami stworzyliśmy możliwość przyspieszenia ładowania reklam poprzez wstawienie na dole strony dodatkowego kodu:

<script type="text/javascript">

adc_go1();

</script>

Mówi on naszemu systemowi, że cała treść strony jest już wczytana i można rozpocząć analizę.

Prosimy wklejać go na końcu body, ale prze skryptami gemiusa i tym podobnymi.

4.Poprawione: https://www3.infomoto.pl/tekst.php?tekst=3839,0 już explorer'owi nie straszna :)

Dziękujemy za wszelką (konstruktywną) krytykę. Razem tworzymy jakość, która prześcignie obecne rozwiazania! ;)

optymalizuj.adkontekst.pl - tu znajdziecie ciekawe porady i case studies dot. Adkontekst i ContentStream

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
tak więc wstawiając zwykły moduł z czterema reklamami dostajesz ok. 4x tyle wyświetleń co w Adsense

zaraz, to chyba jest już poprawione i moduł z 4 reklamami liczy się jak jedno wyświetlenie

4.Poprawione: https://www3.infomoto.pl/tekst.php?tekst=3839,0 już explorer'owi nie straszna

nie jestem fanatykiem IE ale dziękuję za poprawkę :)

adc_go1();

</script>

rzeczywiście reklamy są od razu :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

@mchrapka: W Adkontekst są kanały, ale na jednej stronie może być tylko 1 kanał - w AdSense 4 i w efekcie można o wiele lepiej śledzić skuteczność poszczególnych bloków reklam.

Podobno ma tutaj pomóc możliwość definiowania własnych form, ale jeszcze nie wiem jak to działa...

Co do linków to kwestia jest postulowana od paru miesięcy - może kiedyś będą :)

Co do CTR to wygląda na niższy niż w AdSense, ale za to CPC jest wyższy, eCPM niestety niższy - ale to tylko taka bardzo wstępna ocena, bo na pełniejszą jest o wiele za wcześnie (w dodatku w AdKontekst nie ma linków, które u części wydawców mogą mieć znaczny wpływ na wynik finansowy :) )...

3.Zgodnie z sugestiami stworzyliśmy możliwość przyspieszenia ładowania reklam poprzez wstawienie na dole strony dodatkowego kodu:

Fajnie, ale dlaczego dowiaduję się o tym tutaj? Ech... :)

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

Przecież w adkontekst są kanały.

Wiem, że w AK są kanały, ale chodzi mi o kanały spersonalizowane, czyli dla każdej formy reklamowej osobny kanał. Odpowiedni tych kanałów w AK w porównaniu do Adsense jest bardzo ułomny, ponieważ nie można śledzić wydajności każdej jednostki reklamowej osobno. Pozdrawiam

Kurcze - nie bardzo działa mi to:

adc_go1();
</script>

Wyświetla się błąd oczekiwano obiektu :|

Mi od jakiejś godziny reklamy nie wyświetlają się w ogóle :/ Tak samo jest tutaj czy na innych stronach :(

Witam,

kolejna porcja odpowiedzi i informacji w związku z Waszymi uwagami:

Co do skryptu przyspieszającego ładowanie reklam to:

1. wszelkie problemy były związane ze wczorajszą awarią systemu (wszystko zostało naprawione).

2.dziś nowa, lepsza wersja ( stara wersja ciągle działa):

W porównaniu do poprzedniej jest bezpieczniejsza - nie żuci błędu js, jeśli np. nie na danej stronie nie będzie skryptu AK - głównie z myślą o rotujących reklamy AK z innymi .

if ( typeof adc_go1=='function') adc_go1(); </script>

Nie ustawiajcie window.onload=adc_go1(); , bo nasze skrypty same to robią. (nic się nie zepsuje, ale nie ma to sensu).

---------------------------------------------

Co do "kanałów spersonalizowanych" dajemy taką możliwość, choć w nieco inny sposób. ( nie będziemy przecież lepsi kopiując rozwiązania konkurencji). Nasz model jest następujący:

Kanał to nie to samo co forma! Może pozostały jeszcze przyzwyczajenia z Adsensa. Zmieniajmy przyzwyczajenia!  Kanał to zbiór stron - związanych tematycznie. Jedna strona może należeć tylko do jednego kanału.

Forma nazwana= np.: mały wieżowiec, duży wieżowiec, banner, buton, etc.

Na 1 stronie może być tylko 1 kanał (i jest to przyznacie logiczne), ale możecie umieścić nawet 4 formy (też nie mylić z pojedynczymi Boksami w formie). Aktualnie możecie wybierać z kilku standardowych nazw, ale docelowo partner będzie miał możliwość definiowania własnych nazw - np. "baner góra", "sky zielony" itp.

Potem można śledzić statystyki w perspektywie kanału lub form nazwanych w kanale.

Zalety tego rozwiązania:

porządek w semantyce - oddzielamy dwie funkcjonalności - tematycznego zbioru stron i perspektywy statystycznej.

ułatwienie analizy statystyk (mamy do dyspozycji perspektywę kanałów i form w kontekście kanału) - Wam i systemowi (jak już pisaliśmy, AK analizuje statystyki w obrębie kanału, aby poprawić jakość dopasowania)

optymalizuj.adkontekst.pl - tu znajdziecie ciekawe porady i case studies dot. Adkontekst i ContentStream

Ułomność Form w AK polega na tym, że gdy wstawie 2 takie same jednostki reklamowe, to nie mam statystyk do każdej z osobna. Myślę, że problem naprawi możliwość nazewnicta każdej jednostki reklamowej i dla każdej jednostki statysyki osobno. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności