Skocz do zawartości

Ogromne spadki bez ręcznie nakładanych kar

houston_mamy_problem

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni użytkownicy forum.

Problem dotyczy sklepu internetowego stojącego na znanym i dobrym płatnym cmsie. Domena istnieje od prawie dwóch lat. Przez większość tego czasu na wszystkie najważniejsze frazy (ponad 15 fraz) była na pozycjach między 1 a 5 miejscem. Stabilnie, elegancko, ponad rok. Nagle w maju tego roku większość wyleciała poza pierwszą dwusetkę. Zostało kilka niedobitków, ale po kilku dniach one również poleciały. Na początku sprawa została olana, ponieważ wcześniej już widywałem takie sytuacje i wszystko w ciągu miesiąca wracało do normy. Tutaj mija trzeci miesiąc, a jak było źle, tak jest nadal.

Strona pozycjonowana była dość łagodnie, za pomocą linków w katalogach, preclach i za pomocą linków naturalnych. Przyrost na poziomie 1-2 linki dziennie. Treść wpisów generowana automatycznie na podstawie synonimizowanych bloków tekstu. Katalogi i precle różnej jakości, od dobrych, do beznadziejnych, przypuszczam, że z przewagą tych gorszych. Jednak wszystko dawało bardzo dobry efekt i daje nadal w przypadku innych stron. Założyłem jednak, że to tu tkwił błąd i pokajałem się przed google, obiecując poprawę. Odpisano mi, że żadnych ręcznych kar na witrynę nie nakładano, zatem przypuszczam, że dostała się ona w szpony jakiegoś paskudnego algorytmu. O dziwo inne strony pozycjonowane w ten sam sposób trzymają pozycje, no ale mniejsza o to. Nie stosowano żadnych systemów wymiany linków, ani innych metod.

Nie mam kontroli nad zdecydowaną większością linków z precli i katalogów, a ręczne pisanie próśb o usunięcie wpisów zajęłoby wieki. Mleko zostało rozlane. Co teraz? Czekać? Spróbować przemodelować stronę pod względem treściowym? Spróbować wykupić jakieś lepsze linki w płatnych katalogach, żeby zmienić nieco stosunek jakościowy linków? Mam dostęp do Publikera i ScrapeBoxa, może za ich pomocą da się zastosować jakieś ruchy naprawcze?

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

zatem przypuszczam, że dostała się ona w szpony jakiegoś paskudnego algorytmu.

Dostała się pod dziób pingwina... też paskudnego algorytmu

za pomocą linków w katalogach, preclach i za pomocą linków naturalnych.

Algorytm pingwin najbardziej nie lubi katalogów i precli właśnie... A naturalne linki nie istnieją...

Mleko zostało rozlane. Co teraz? Czekać?

Proponuję zrobić nową stronę... Ewentualnie 301... Ale efekt przy 301 będzie krótkotrwały...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Wszelkie porady bez obejrzenia strony są nic ne warte. Albo podajesz storny albo będzie to następny długi wątek pt zgaduj zgadula.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

sorka ale naprawdę przestań dawać rady ludziom w dziale filtrów bo twoja jedyna rada to 301-nka albo nowa strona.

Jak masz lepszy pomysł na Pingwina to podaj?

Ja nic nie poradzę że Google zrobiło taki algorytm...

sorka ale naprawdę przestań dawać rady ludziom w dziale filtrów bo twoja jedyna rada to 301-nka albo nowa strona.

I przestań też wszystko zwalać na Pingwina.

Czy Ty w ogóle zajmujesz się pozycjonowaniem?! Masz jakiś klientów?!

Wiele spadków nie ma nic wspólnego z Pingwinem.

idziesz na łatwiznę - wysil szare komórki i postaraj sie naprawić stronę. Nie w miesiąc ale np w 4-5 miesięcy... cierpliwość i wiedza w tym momencie jest ogromna :)

@houstn: napisz do Mnie przez bloga podając adres strony (chyba że masz NDA) to zerknę i może coś sie uda znaleźć.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

I przestań też wszystko zwalać na Pingwina.

Wiesz jeśli strona wylatuje z top5 po katalogowaniu i preclowaniu... poza dwusetkę... To jest to pingwin tak na 99,9%

idziesz na łatwiznę - wysil szare komórki i postaraj sie naprawić stronę. Nie w miesiąc ale np w 4-5 miesięcy...

Zgred wiem że idę na łatwiznę... Ale czasem nie można czekać 4-5 miesięcy... Czasem łatwiej postawić następną stronę... Przy sklepie internetowym który np. jest jedynym źródłem dochodu... to te kilka miesięcy to śmierć...

Odpisałem. Optymalizacja leży.

Poprawię co się da i zobaczymy, czy ruszy.

Daj znać... Ja stawiam że nie ruszy... Bo jak to pingwin, to trafiłeś już na czarną listę wujka Google... Przerabiałem to już... I żadne optymalizacje, całkowite przebudowy stron i inne takie się nie sprawdziły...

Ruszy... tym bardziej że linków ma bardzo niewiele - miał FSB zapewne i to go trzymało.

miał FSB zapewne i to go trzymało.

FSB przez 2 lata? żartujesz chyba...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności