Skocz do zawartości

Utrata kontentu i ruchu o 35% - próba odzyskania

Ojciec_Pio

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno nasz duży serwis o skali blisko dwóch milionów odsłon miesięcznie utracił około 35% wartościowego kontentu - musieliśmy po prostu sporo artykułów wykasować. Był to kontent stary i wartościowy, dlatego momentalnie ruch spadł o te 35% - wcześniej na szybko przekierowano 301 z utracanych podstron na stronę główną, ale jak pokazały staty te podstrony google wyindeksowało i niestety moc nie przeszła. Przekierowania istnieją, ale są bezwartościowe.

Pytania:

1. Czy można było jakoś zachować wykasowywane strony aby nie utracić ruchu? Strony musiały być wykasowane bowiem były to artykuły ze znanego czasopisma, które przeszło w inne ręce, a te inne ręce chciały abyśmy nawet ze stron www wykasowali artykuły.

2. Czy można tę utraconą wartość jeszcze odzyskac?

3. Jak najszybciej do końca roku odzyskać ten ruch? Zaplecze dopiero powstaje, więc na niewiele się zda. A ruch trzeba podnieść bo takie są założenie szefów korporacji.

Nie cierpię spamerów!

Generalnie trzeba było podmienić te artykuły na nowo napisane, przekierowanie wszystkiego na główną to w sumie ostateczność - już lepiej było poszukać kontekstowych odpowiedników i porobić przynajmniej kilka przekierowań.

Zapleczem nic nie odbudujesz skoro nie masz contentu.

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

301 na stronę główną to nie jest rozwiązanie bo w tym przypadku chodzi o ruch z fraz związanych z długim ogonem

trzeba było niestety zacząć pisać własne arty w tej samej tematyce pod tymi samymi adresami zaczynając od tych które miały najwięcej odwiedzin.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Niestety, wiem o tym. Kilkadziesiąt artykułów podmieniono, ale tego były tysiace a czasu dwa trzy dni. Więc tę ostateczność wdrożono w życie. Chcemy jednak ten ruch odzyskać. Porady mile widziane. Chcę załadować z armat i long tail odzyskać poprzez mocne preclowanie i katalogowanie a nawet kupowanie linków z np. prolink. Mamy 4 miechy. A tak naprawdę nikt serwiwsu nie pozycjonował - sam się pozycjonował na long tail i kilka mocnych fraz.

Nie cierpię spamerów!

Chcę załadować z armat i long tail odzyskać poprzez mocne preclowanie i katalogowanie a nawet kupowanie linków z np. prolink.

Chcesz odzyskać ruch do nieistniejących treści poprzez wzmocnione linkowanie ? :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Kurcze, ale nawet cuda są w pewnej swej części logicznie wytłumaczalne :P

Mamy 4 miechy.

To zabierajcie się pilnie do pisania dobrych tekstów - może zdążycie. To jedyna droga do sukcesu w tym przypadku. albo.....

przywróćcie to co było, tylko przelećcie synonimami z automatu :)

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Nieśmiało dodam, ze z tymi armatami to bym uważał, bo mozesz stracić resztę ruchu.. Też przywaliłem po pingwinie i z jedną fajną domeną pożegnałem się - dostała kopa ale w drugą stronę.

Cudów nie znam, choć widziałem. Chodzi mi po prostu o odzyskanie ruchu na stronie "ogólnie" a nie w oparciu o utracone urle - ich już nie ma. Nowe artykuły idą non stop, ruch tez wolno idzie w górę, ale trzeba będzie to przyspieszyć.

Zastanawiam się czy jest sens wykorzystać stare urle które prowadzą 301 na stronę główną - po prostu zrezygnować z przekierowania i wszystkie nowe artykuły wrzucać powoli właśnie na te urle? - tak byśmy odzyskiwali stary kontent. Ale sprawa się komplikuje: według informatyka tych urli nie ma już w indeksie google więc przywracanie ich za pomocą nowych artykułów pół roku po przekierowaniu mija się z celem. Zrobię jednak tekst: podmienię jeden artykuł na nowy z tym samym title - jeśli on odzyska swoją pozycję w google na dane słowo, to znaczy że wyindeksowane urle moc potrafią przekazać.

Chyba że macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

aha a portal kobiecy/dla kobiet - wszystko o wszystkim:)

Nie cierpię spamerów!

Nie będę się za bardzo mądrzył na temat samego pozycjonowania, bo inni tutaj lepiej temat znają, ale po czytaniu postów Ojca_Pio mam wątpliwości natury biznesowej. Konkretnie, to chyba mamy inne definicje słowa "korporacja". Dla mnie to jest firma, która zatrudnia 1000+ ludzi (jeżeli to sektor nowych technologii) albo 10000+ jeżeli inne sektory i obraca budżetami na poziomie milionów Euro. A tutaj widzę, że są zadawane pytania jak przy pozycjonowaniu firmy "ja i szwagier" - jakiś lekki dysonans tu powstaje ;)

A co do ruchu, to warto pamiętać, że wielkość to nie wszystko. liczy się jeszcze jakość tego ruchu. Podejrzewam, że tamten był naprawdę niezły i pewnie ludzie te artykuły czytali. To, że ściągniecie tyle samo wejść to jeszcze w żaden sposób na konwersję nie musi się przełożyć.

Darwin, przy pozycjonowaniu nie ma ekspertów, a już tym bardziej w korporkach. Tu wszystko jest uzaleznione od innych osób, jedna głupia decyzja może położyć wszystko, więc każdy dmucha na zimne i zadaje głupie pytania.

A w seo co dwie głowy to dziesięć koncepcji. Oczywiście są fajne rozwiązania np. zaawansowane site mapy w xml w oparciu o tagi wpisywane przez użytkowników, dzięki czemu mamy setki tysięcy linków podanych na tacy dla googlasa - ale taka akcja może kosztować "sporo" więc czasami lepiej zastanowić się nad banałami.

W Polsce nie ma aż tylu korporek, które zatrudniają tysiak + chyba że liczysz w skali całego świata. U nas to są często wydziałowe spólki zoo zatrudniające 200-300 ludzi. Nie każda korporacja to Panasonic czy Ford.

Nie cierpię spamerów!

Ale sprawa się komplikuje: według informatyka tych urli nie ma już w indeksie google więc przywracanie ich za pomocą nowych artykułów pół roku po przekierowaniu mija się z celem.

Google potrafi poczesać adres który miał 301 nawet po 4 latach wiec ja bym tam przywracał na stare adresy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności