Skocz do zawartości

Problem google polska/ zagranica

mudek

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy.

Mam 2 domeny na jednym hostingu.

A.pl wystartowała 3 lata temu około 15 000 zaindeksowanych stron

A.com wystartowała 1,5 roku temu około 1 000 zaindeksowanych stron

Do obu domen dołączane są linki ze świata

ancortexty sa mieszane i zmieniane ale powiedzmy

"Polska keyword"

A.pl

"Poland keyword"

A.com

A.pl w google.pl ma stabilizacje lekko w dół

A.pl w google.com wybiło się jak trzeba po polskich frazach.

A.com w google.pl ok 100 pozycji

A.com w google.com jeszcze gorzej.

Konkluzja jest taka że musze poprawić LP z polskich stron na A.pl.

A co mam zrobić z A.com ?

Pytanie które mnie dręczą :)

Czy przeniesienie hostingu na inne IP coś da ?

Czy jeśli przeniose hosting, linki które do tej pory dorzucone zaczną faktycznie pracować ?

Czy przeniesienie hostingu zagranice bedzie lepsze od innego IP w kraju?

Dzięki z góry

G

To co robię, robię dobrze

Sznaucery Miniaturowe

Przecież oczywiste że nie moje to tylko przykład :) Czy zawsze mówisz czym się zajmusze w danym momencie. Proszę nie obrażaj się tylko pomóż. Jeśli to co napisałem jest zbyt ogólne proszę o pytania dodatkowe. :)

G

PS.

Jeśli chodzi o Wróżki to wolę rzucić 3 monetami bardziej się sprawdza.

Sznaucery Miniaturowe

Mi się wydaje, że przenosiny na hosting zagranicą nie mu tu nic do rzeczy.

Trzymałem stronę pl i zagr. w Polsce, teraz w USA - żadnej róznica zarówno dla pl jak i zagr. przynajmniej jeśli chodzi o hosting. Ale jeśłi chodzi Ci o wzajemne linkowanie, to wiadomo, że korzystniej jest trzymać domeny na osobnych IP. Z tym że wielkiego znaczenia to nie ma, no bo cóż znaczy link z jednej domeny...

Ja mam trochę podobnie, na Google.com (USA) polska subdomena jest znacznie wyżej niż anglojęzyczna domena główna, chociaż obie mają te same PR i podobne ilości linków. No ale to też nie jest aż takie zaskoczenie. Content polski jak na angielskie serwisy jest dość unikatowy i pewnie dlatego jest wyżej. Ciężko z angielską stroną się przebić, i już nie chodzi o to że jest gorzej napisana, mniej ciekawa, czy ma niższy PR. Gdyby tylko to brać pod uwagę to powinienem być w czołówce, a tak nawet na 500 się nie łapię.

Za to polska subdomena po polsku pisana jest gdzieś koło 30-ki. WIększość stron, nieraz słabszych pod każdym względem ma długą historię i cięzko je przeskoczyć ...

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Szukam logicznego wytłumaczenia jeśli według Ciebie zmiana hostingu

niewiele pomoże to co może to zrobić bo gdzieś tkwi bug w tym co robie. :crazy:

Powiem Tak strona A.pl jest optymalizowana pod polskie frazy.

A.com pod angielskie.

Mimo tego na niektórych wcale nie łatwych "angielskich" frazach A.pl jest powiedzmy trzeciej 10.

a A.com nie ma w pierszej 100.

Pozdrawiam

G

Sznaucery Miniaturowe

Mimo tego na niektórych wcale nie łatwych "angielskich" frazach A.pl jest powiedzmy trzeciej 10.

a A.com nie ma w pierszej 100.

No dokładnie o tym pisałem. Mam identycznie. PL w 3-ej 10, angielska daleko z tyłu. I oczywiście PL jest optymalizowana na polskie frazy, angieska na angielskie. Wszystko to w Google.com

W Google.pl - angielskiej nie widać, polska w 1-ej 10-ce. Tak powinno być.

Więc obaj wzywamy siły Forum do wytłumaczenia zjawiska.

A jeszcze tym bardziej u mnie, gdzie strona pl jest zaledwie subdomeną.

Ale na marginesie pisząc, myślę, że zdajesz sobie sprawę, że Google szybciej zindeksuje Twoje linki do strony pl, niż do com. I pewnie tu jest pies pogrzebany. Linki do pl Google szuka przede wszystkim spośród polskich stron, których jest znacznie mniej niż stron angielskich. W związku z tym czas wyłapania angielskich linków wydłuża się. Kiedyś to się wyrówna. Google nie jest ani zbyt pośpieszne ani zbyt dokładne. Sprawdż sobie ilość backlinków do pl i com. To Ci powinno wyjaśnić. U mnie jest 840:120 na korzyść PL. No i nie dziwota, że PL jest wyżej. Oczywiście prawdziwe linki, które widzi Yahoo czy MSN bardzo się od tych liczb różnią.

Fajnie napisałeś wyzywamy siły forum. :hi:

Yahoo sprawdzam od około 3 miesięcy ale powiem ze na dużo się nie zdaje ponieważ

mam dużo zlinkowanych serwisów w sitewide i wyniki sa zafałszowane.

Serwis A.pl ma ponad 100 000 linkow wg Y.

a A.com tylko 4.000.

Ale tak naprawde wg moich rachunków linków jest ok 1000 na A.pl i ok 800 na A.com.

Na dokładkę powiem że mój inny serwis ma tylko ok. 300 ale głownie naturalnych

i bije na głowe w wynikach te pozostałe.

W sumie nim mi nie pozostanie jak Kill Bill nie pomoże testować to na własną rekę.

Mam hosting w stanach musze tylko załatwić londowanie domeny ale zgodność biblotek

, developowamie na kolejną wersje i bezpieczeństwo mnie przeraża.

Wezwijmy siły forum .

Dla żartu powiem że odpowiedzieliśmy sobie na pytanie Ty powinieneś dozbierać LP na

swoj *.com a ja wymieniać się na sitewide na swoim *.com.

To tylko żart bo gdzieś tkwi hamulec. :crazy:

Co do szybkości to bez przesady jak odpytam strone w google czy zamiesciła moj link

to czasami na G .com juz na 3 dzien ja widać.

Pozdrawiam

G

Sznaucery Miniaturowe

Co do szybkości to bez przesady jak odpytam strone w google czy zamiesciła moj link

to czasami na G .com juz na 3 dzien ja widać.

Tu się nie rozumiemy. Nie chodzi o to co widać w Google.com, a o Update Backlinków. Mogą ci ludziska wciskać, że Google updatuje wszystko na bieżąco, ale ja pozostanę przy swoim zdaniu. Dopiero po jednoczesnym update BL i PR strona może znacząco skoczyć. I tak dla mojej strony pl Google widzi Backlinki z okresu poprzedniego UPDETE'u czyli ok. 20.X ub.r. Podobnie dla strony angielskiej. Dopóki Google nie zobaczy prawdziwych BL strona będzie się pętała gdzieś z tyłu.

I teraz do tego zmierzam, że mimo iż obie domeny startowały w tym samym momencie i angielski sajt powinien mieć więcej BL , to po UPDATE ok. 20.X rezultat wyszedł 840:120 na korzyść pl. Ewidentnie więc Google dłużej dociera do angielskich BL, ma po prostu więcej do przerobienia...

Z kolei podglądanie Yahoo czy MSN też coś daje, bo można podpatrzeć ile realnie i jakiej jakości mniej więcej masz BL. Żeby tylko Google był łaskaw je dostrzec... Dla jednej mojej domeny od 3 m-cy Yahoo i MSN widzi m.in. 3 linki PR=5, 14 linków PR=4. Wszystkie naturalne i z różnych IP.

Co widzi Google? 1 x PR=4 i 3 x PR=3. No i nie ma szans, żeby wyjść wysoko dopóki Google tego nie zauważy.

I ponawiam pytanie gdzie te mityczne siły naszego FORUM. Prosimy się wypowiedzieć. Nawet gdybyśmy mieli w łeb dostać za swoje domniemania. Każda rada, każda krytyka, sugestia to dla nas nauka, którą pokornie przyjmiemy :diabelek:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności