Skocz do zawartości

Za 500 zł to ja sobie informatyka zatrudnię.

sir nimek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie martw się jak znajdę sobie naprawde fajna branżę to się przekwalifikuje.

Na rycerza ?? :P:)

Nie mogłem się powstrzymać :piwo:

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

• Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Skoro klient może zarobić na tym 20 000 miesięcznie bo zostanie wypozycjonowany to dalczego chcecie to zrobić za 2000 miesięcznie?

Odpowiedź jest prosta: bo my znamy się na pozycjonowaniu, a nie na np. chodowli chomików. Chociaż patrząc z drugiej strony - wielu dobrych pozycjonerów w ogóle nie obsługuje klientów - żyją z tego, co uda im się zarobić na własnych biznesach promowanych w taki sposób, to pokazuje, że drzemie w tym całym pozycjonowaniu ogromny potencjał i że to naprawdę się opłaca.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Ja mam Pw pełne ale możesz spróbować :)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Nie ma co sie szczypac z takimi klientami, jak przedstawiam oferte to jedyne co moge zrobic to przedstawic jeszcze drozsza. Jak klient mi wyskakuje ze jestem %^$%@ i ze za taka cene to on sobie zrobi cos tam, to koncze rozmowe, albo pakuje sie i mowie do widzenia :)

Mnie chodzi o to, żebyście się ludziom nie dziwili, że w to nie wierzą i że nawet takie wyliczenia na nich nie działają ... bo istnieje pewna zasada, która mówi: "nikt nie sprzedaje kury znoszącej złote jaja" ... albo jakoś tak :piwo:

A jeszcze z innej strony to często jest tak, że samo pozycjonowanie i tak niewiele da dobrego jeśli strona jest kiepska - np. mamy dwa sklepy internetowe przy czym jeden ma 2000 książek a drugi 200 - to nawet jeśli (hipotetycznie, bo przecież nie mogą być 2 różne strony na tych samych miejscach :P ) wypozycjonowane zostaną oba tak samo to dla tego pierwszego zysk będzie znacznie większy niż tego drugiego, bo klienci mają mniejszą szansę znaleźć u tego drugiego książki, której szukali.

A zatem właścicielowi tego drugiego może faktycznie opłacać się bardziej zainwestować kwotę 500 zł miesięcznie na zwiększenie ilości towru (czy też przedstawiciela handlowego w jakiejś innej branży) niż na usługi pozycjonowania - za które musiałby i tak zapłacić tyle samo co ten z pierwszego sklepu.

Dlatego nie wrzucajcie wszystkich klientów do jednego worka - a poza tym wyliczenia, że ktoś zarobi tyle czy tyle są wyssane z palca, bo nie wiecie ile dana firma zarabiała do tej pory i nie wiecie ile może na pozycjonowaniu zarobić jeśli nie prowadziliście nigdy podobnej firmy!

I jeszcze jedna sprawa mnie ruszyła... otóż piszecie, że się ludzie targują co do cen - to jest chyba naturalne w interesach (a zwłaszcza w usługach), że tam gdzie ceny są ustalane indywidualnie to zawsze podlegają (moim zdaniem) negocjacją :)

Bo skoro nie ma stałego cennika to znaczy, że cena może się zmienić - dlaczego więc nie mogłaby się zmienić również na korzyść klienta?

A jeszcze z innej strony to często jest tak, że samo pozycjonowanie i tak niewiele da dobrego jeśli strona jest kiepska
Dlatego bardzo często zdarza się, że klientowi radzimy przygotowanie nowej witryny lub staje się to nawet warunkiem dalszej rozmowy. Najczęściej nie ma sensu pozycjonować starego gniota z 2000 roku...
a poza tym wyliczenia, że ktoś zarobi tyle czy tyle są wyssane z palca, bo nie wiecie ile dana firma zarabiała do tej pory i nie wiecie ile może na pozycjonowaniu zarobić jeśli nie prowadziliście nigdy podobnej firmy!
Współpracowałem z klietami, do których przychodów miałem pełny wgląd i wiem, że pozycjonowanie było dla nich korzystne i opłacalne. Mam podstawy do tego, żeby tak sądzić.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Musicie tez dostosować cenę do ceny boksów na tą frazę, bo już słyszałem kilka razy ( gdy szukałem indywidualnych PP ) w kontekście pozycjonowania coś w stylu "to ja już wolę sobie wpłacić te pieniążki do adwords i będę miał tak samo dobry ruch z wyszukiwarek i to bez ryzyka, że strona wyleci z indeksu co równołaby się całkowitą klęską dla mojego biznesu" ... Chyba mają trochę racji, pozycjonowanie to zawsze duże ryzyko...

Bo słyszę tu, że chcecie brać tysiące złoty za frazy miesięcznie, a policzcie ile by kosztowała reklama w google na to samo ;). Mówię o pozycjonowaniu a nie o optymalizacji.

...

Współpracowałem z klietami, do których przychodów miałem pełny wgląd i wiem, że pozycjonowanie było dla nich korzystne i opłacalne. Mam podstawy do tego, żeby tak sądzić.

Ale miałeś wgląd dopiero jak wykonałeś pozycjonowanie czy przed pozycjonowaniem?

A przecież pozycjonowanie obejmuje tak napradę każdą dziedzinę gospodarki i żaden człowiek nie jest w stanie znać tak wielkiego rynku - a ustalilismy już wcześniej, że firma firmie nie równa - stąd moim zdaniem przekonywanie klienta, że zarobi na tym tyle czy tyle to zwykłe bajerowanie.

Jedyne co byłoby w miarę obiektywnę to podanie klientowi, że gdy będzie na taką czy taką frazę na takiej czy takiej pozycji to odwiedzalność jego witryny wzrośnie w przybliżeniu o tyle i tyle - a czy oni jakoś wykorzystają ten ruch do zarobienia to już jest inna sprawa i zazwyczaj tego pozycjonerzy nie wiedzą i wiedzieć nie będą... bo mało kto chwali się swoimi zarobkami i źródłami tych dochodów ;)

Tak jak beha napisał - podając takie informacje klient moze sobie porónać właśnie np z przybliżonymi kosztami wykupienia adwords i wtedy jeśli się okarze, że więcej na tym zyska niż adwords to myślę, że będzie zdecydowanie bardziej skłonny do wykupienia usługi pozycjonowania.

"nikt nie sprzedaje kury znoszącej złote jaja"

dlatego jakbyś się rozejrzał bardzo dużo firm/osób z SEO zarabia na Swoich serwisach i powoli odchodzą od obsługi klientów

jest kilka branż, gdzie nie opłaca sie pozycjonowac klienta, bo wiecej znacznie wiecej zarabia się na Swoich stronach: nie chodzi tu tylko o adsense, ale też różne PP, których przybywa coraz wiecej, i które są coraz lepsze. Na swojej stronie zarobisz wiecej, niż opłaca sie zapłącić potencjalnemu klientowi i do tego masz spokój od telefonów/maili etc.

Musicie tez dostosować cenę do ceny boksów na tą frazę

Dokładnie, dla mnie jest to jeden z głównych wyznaczników ceny, oczywiscie biorąc pod uwagę różnice w CTR dla linków i pozycji "naturalnych". choć przy przejściu linku nad wyniki CTR bywa całkiem przyjemny

Warto też na koniec wyrażnie powiedzieć, ktoś wspomniał o modzie na pozycjonowanie. To nie moda, to wreszcie wyjście, poprzez nagłośnienie reklamy PPC, na powierzchnię ziemi wiedzy, którą my mamy od dawna: reklama w wyszukiwarkach jest bardzo bardzo bardzo opłacalna.

Ale jeszcze nie wiele osób sobie zdaje sprawę, że to usługa w duzej mierze elitarna i nie każdemu warto ją świadczyć

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności