Skocz do zawartości

Dwie strony w google i dziwne zachowanie

Wojt26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czytam to forum od jakiegos czasu, jednak po raz pierwszy spotkal mnie problem, z ktorym nie wiem co zrobić :). Ponieważ jest to moj pierwszy post, proszę o wyrozumialosc :D.

Sprawa wyglada tak:

Jedna firma posiadala 2 strony (bardzo podobne tj. roznily sie od siebie tylko częscia indexu, oraz metatags). Strony w roznych domenach, na tym samym IP i DNS :(.

Moj poprzednik pozycjonowal jedna domene (domena1) dla grupy slow kluczowych, a druga (domena2) dla 2giej grupy slow kluczowych.

Poniewaz firma, ktora sie tym wczesniej zajmowala nie robila tego zbyt dobrze, a pozycja strony po roku wspolpracy wychodzila poza 1wsza 20 dla srednio popularnych slow kluczowych Klient zwrocil sie do mnie.

Po przejeciu projektu okazalo sie za do obydwu domen prowadzi tylko kilka linkow :(, wiec rozpoczalem sukcesywne dodawanie (katalogi, wspomaganie linkujPro - 3 linki dziennie), kupilem tez 1 link - stronka PR=4, kilkaset podstron zindeksowanych i wszystko szlo dobrze. Po update tez wszystko bylo ok. Google zindeksowało mniej więcej 152 linki.

Mniej więcej miesiac temu zrobilem nowa stronke i umiescilem na innym serwerze. (Domena1 zostala na starych dns)

Pozycjonowalem juz tylko domenę2, dla obu grup slow kluczowych. Kilka dni temu po update zakupilem nastepnego linka, inne slowo kluczowe niz przedtem więc chyba nie ma mowy o banie z tego powodu, (link ze stronki PR=4 ok 2 tys zindeksowanych podstron).

I teraz problem.

Kilka dni temu mniej więcej połowa dc m.in. 64.233 .99 64. zaczela z powrotem wyswietlac w 1wszej 20 stara stronke - tj. domena 1, tylko dla jednego slowa kluczowego (dla tego slowa, dla ktorego kupilem ostatnio linka). A nowa strona - domena2 spadła z pozycji ok. 16-18, na poz. 50-60. Dla innych slow kluczowych pozycja domeny2 bez zmian, czyli ok.

Macie moze jakis pomysl dlaczego tak się stalo? Czy to kwestia czasu i wystarczy poczekac, az wszystko wroci do normy? Czy należy zaczac dzialac?

Dodatkowo z domeny1 do domeny2 prowadzi link z adresem witryny.

Wielka prosba o pomoc.

Ja mam podobne problemy z jedną stroną. Uważam, że na niektórych DC są wprowadzone inne algorytmy - uwaga - znacznie czulsze na spam linkowy! Jednak "karana" strona nie jest tu zrzucana bardzo daleko, tylko (w zależności od wielkości "grzechu"?..) zsuwana o 10, 20, 30... pozycji. Wydaje mi się, że wpadłeś w ten własnie dołek. Aha, algorytm na tych DC ma własnie to do siebie, że w pierwszym rzędzie cofa stare (acz grzeszące ostatnio) strony na pozycje sprzed miesiąca, dwóch. Tak jakby odbierał im ten linkowy spamerski nawis nabyty ostatnio :D

Nowe strony traktowane są tak, jak napisałem wcześniej.

Ten algorytm nie rusza tylko stron, na których nic się nie działo ostatnio i nie dzieje.

Oczywiście są to moje hipotezy tylko, jednak obserwacja zdaje się je potwierdzać.

Przyznam szczerze, że taki filtr musiałby być bardzo ostro ustawiony.

Strona o której mówię:

- jest zindeksowana w google już od roku czasu,

- jest wpisana do DMOZ,

- do strony po ostatnim update google zindeksowało ok. 150 linków, natomiast msn pokazuje ich ok. 600

Mysle, ze bardzo mało prawdopodobne jest to, aby taki link spowodował spadek pozycji strony. Przypomne jeszcze raz, że chodzi o link ze strony z PR=4 i około 2 tys zindeksowanych podstron z domeny przez google.

Pojawia się też pytanie co w takim razie zrobić?

Nie jest mi na reke, aby to wlasnie stara stronka w starej domenie pojawiala sie w google. Jesli po prostu na starej stronce zamieszcze np. logo firmy z linkiem do nowej strony, to czy wg Was wszystko wróci do normy? Czy lepiej nic nie robić i chwile poczekać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności