Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 z blokadą robots.txt

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem, że

Domena A dostała filtra

Kupiłem nową domenę B, i zrobiłem przekierowanie 301 A-> B

Wszystko było dobrze, ale domena B ponownie dostała filtra, bo jak wiadomo teraz 301 przenosi filtra.

Kupiłem więc nową domenę C i na niej działam.

Ale... chciałbym żeby ruch z domen A i B przekierowywał na C.

Tylko że jak mam to zrobić, żeby znowu nie dostać filtra ?

Może zrobię tak, że domeny A i B będą wskazywały na ten sam katalog co C, tylko że wstawię plik robots.txt, który dla ruchu z domen A i B będzie blokował indeksację ?

Uff.... :)

Ruch z A i B skieruj na subdomenę w C w której zamieścisz w pliku index.html takie przekierowanie w JS

<script language="JavaScript">window.location="https://www.domenaC.pl/";</script>

Co ci przekieruje ruch tylko dla przeglądarek nie bezpośrednich żądań HTTP robotów sieciowych innymi słowy odizoluje AB od nowej C.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ruch z A i B skieruj na subdomenę w C w której zamieścisz w pliku index.html takie przekierowanie w JS

<script language="JavaScript">window.location="https://www.domenaC.p....pl/";</script>

Co ci przekieruje ruch tylko dla przeglądarek nie bezpośrednich żądań HTTP robotów sieciowych innymi słowy odizoluje AB od nowej C.

Robiłeś może test, który by potwierdził taką tezę? Czy faktycznie tak jest, że przekierowanie w JavaScript nie przeniesie filtra? Temat bardzo mnie interesuje.

Zapominałem, że google już od dawna analizuje JS, więc takie przekierowanie może też zostać wykryte :(

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mając na uwadze to, że współczesny "robot podąży" za każdym rodzajem linkowania nawet we flash w praktyce IMHO nie oddzielisz jednej strony od drugiej. Chyba, że wejdziesz w blokady treści dla określonych klientów i ich IP, ale z tego co wiem google używa też "anonimowych" klientów nie przedstawiających się jako googlebot lub nie z ich grupy IP.

• 2 tygodnie później...
Mając na uwadze to, że współczesny "robot podąży" za każdym rodzajem linkowania nawet we flash w praktyce IMHO nie oddzielisz jednej strony od drugiej. Chyba, że wejdziesz w blokady treści dla określonych klientów i ich IP, ale z tego co wiem google używa też "anonimowych" klientów nie przedstawiających się jako googlebot lub nie z ich grupy IP.
Dokładnie tak, ale imo powinno wystarczyć tutaj wykrywanie adresów IP od G - filtra nie powinno pociągnąć za sobą.

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

@ale imo powinno wystarczyć tutaj wykrywanie adresów IP od G

Tylko skąd weżniesz listę IP wszystkich bootów google tych oficjalnych i tych tajnos agentos jakie też maja by wykrywać cloaking i nie tylko :faja:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności